ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση ενοικίων για τους θέσμιους ενοικιαστές

Αύξηση ενοικίων για τους θέσμιους ενοικιαστές

Την 13/04/2023 ψηφίστηκε διάταγμα δυνάμει του άρθρου 8 (4) (α) του Περί Ενοικιοστασίου Νόμου, με το οποίο επήλθε αύξηση στα ενοίκια έως και 6% για την διετία που αρχίζει από τις 22/04/2023 μέχρι και τις 21/04/2025.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τα ακίνητα που εμπίπτουν στον Περί Ενοικιοστασίου Νόμο, κτίρια δηλαδή που κτίστηκαν πριν την 31/12/1999, προσφέρονταν προς ενοικίαση ή ενοικιάζονταν πριν την 31/12/1999 και ο ενοικιαστής έχει καταστεί θέσμιος.

Αναφορικά με το πιο πάνω διάταγμα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του ενοικίου έως και 6% για την επόμενη διετία και ο ενοικιαστής είναι υποχρεωμένος να την καταβάλει. 

Να σημειωθεί ότι για ακίνητα που χτίστηκαν μετά το έτος 2000 μέχρι και σήμερα, ισχύει ο Περί Συμβάσεων Νόμος. Ιδιοκτήτης και ενοικιαστής υπογράφουν συμβόλαιο και συμφωνούν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της κάθε πλευράς. Με την λήξη του συμβολαίου, ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιβάλει όση αύξηση επιθυμεί. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να οδηγήσει τη διαφορά στο Δικαστήριο, ζητώντας την έξωση του ενοικιαστή.


Πότε ενοικιαστής γίνεται θέσμιος;

 

  1. Το ακίνητο να είναι σε ελεγχόμενη περιοχή που προνοεί ο Nόμος.  Ουσιαστικά όμως ο νόμος καλύπτει σχεδόν όλες τις περιοχές τόσο στις πόλεις όσο και στα περίχωρα.
  2. Να έχει συμπληρωθεί και δη ολοκληρωθεί το κτίσιμο του ακινήτου μέχρι τις 31/12/1999.
  3. Το ακίνητο να ήταν υπό ενοικίαση ή να προσφερόταν προς ενοικίαση κατά και/ή πριν την 31/12/99.  (βλ. Φυσεντζίδης 2020)
  4. Να υπάρχει συμφωνία ενοικίασης.
  5. Να έχει λήξει ή τερματιστεί η πρώτη συμφωνία ενοικίασης και ο ενοικιαστής να εξακολουθεί να κατέχει το ακίνητο. 

 

Ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στις πιο πάνω πρόνοιες με θέσμιους ενοικιαστές, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από αυτούς μέχρι και 6% αύξηση ενοικίου για την επόμενη διετία από 22/4/23 μέχρι και την 21/04/25.

Της Χριστίνας Χριστοφή Δικηγόρου δια Δημητρίου & Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top