ΠΑΡΑ-THEMA

Ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του ΓΝΛ και δεν υπάρχουν ΜΕΘ - 'Σφυρίζει' αδιάφορα ο ΟΚΥπΥ

Ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του ΓΝΛ και δεν υπάρχουν ΜΕΘ - 'Σφυρίζει' αδιάφορα ο ΟΚΥπΥ

Σε αδράνεια βρίσκεται -εδώ και ένα περίπου μήνα- η Καρδιοχειρουργική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αφού της έχει αποστερηθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τον ΟΚΥπΥ να ‘σφυρίζει’ αδιάφορα.

Μετά τις καταγγελίες και του κινήματος "Αλληλεγγύη" για το εν λόγω ζήτημα, η ιστοσελίδα μας άρχισε τη διερεύνηση επί του θέματος με τα ευρήματα να εγείρουν πολλά ερωτηματικά.

Η Καρδιοχειρουργική Μονάδα δεν υπολειτουργεί απλά, αγγίζει τα όρια της αδρανοποίησης με το πρόβλημα να διογκώνεται, αφού τα περιστατικά του συγκεκριμένου τμήματος αφορούν ως επί το πλείστον επεμβάσεις ατόμων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο λόγος, σύμφωνα με τα όσα έχουμε πληροφορηθεί έχει να κάνει με την πληρότητα των ΜΕΘ αλλά και τη δυσκολία παραχώρησης νοσηλευτών (οι οποίοι είναι 937 στο σύνολο). Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αποστέλνονται περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα ενώ η Καρδιοχειρουργική Μονάδα έχει ‘προσφυγοποιηθεί’ αφού στεγάζεται πλέον στο Καρδιολογικό τμήμα.

Ο κύκλος εργασιών τον τελευταίο μήνα, δηλαδή οι επεμβάσεις που γίνονται έχουν περιοριστεί στο 20-25%, με τα περιστατικά να αυξάνονται και να πληθύνονται, ενώ ο χρόνος αναμονής μεγαλώνει με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας περιλαμβάνει 17 κλίνες ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και 6 κλίνες ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), οι οποίες παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα πληρότητας, με αποτέλεσμα να καθυστερείται αφάνταστα η διαδικασία επεμβάσεων της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας.

Η -πολυδιαφημισμένη- νέα πτέρυγα ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας, που παραδόθηκε και νωρίτερα του αναμενομένου (συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου 2020) δεν έχει ακόμη στελεχωθεί -προσωπικό και μηχανήματα- με τις 28 κλίνες που διαθέτει να μη μπορούν ακόμη (1 μήνα μετά) να χρησιμοποιηθούν.

ToThemaOnline επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει ενημέρωση επί του θέματος ενώ μας υπογράμμισε πως είχε την εντύπωση πως οι επεμβάσεις διεξάγονται κανονικά.

Ο κόσμος περιμένει να χειρουργηθεί, το κάθε λεπτό που περνά μπορεί να αποβεί καθοριστικό -ιδιαίτερα για τέτοιας φύσεως- περιστατικά, οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα ενώ η πολυδιαφημισμένη πτέρυγα δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Τα ερωτηματικά που εγείρονται πληθαίνουν εάν αναλογιστούμε πως στη χθεσινή καθιερωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που αφορά τα κρούσματα, γνωστοποιήθηκε ότι μόλις 3 ασθενείς με κορονωιό βρίσκονται διασωληνομένοι στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας.

Δηλαδή, με την καμπύλη να έχει φτάσει στο 0, τα κρούσματα να είναι πλέον μηδενικά εώς ελάχιστα και 3 ασθενείς στη ΜΕΘ, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του μεγαλύτερου κρατικού νοσηλευτηρίου έχει αδρανοποιηθεί.

Τι θα συνέβαινε άραγε αν -ο μη γένοιτο- η Κύπρος δεν παρουσίαζε αυτή την τόσο καλή επιδημιολογική εικόνα; Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του ΟΚΥπΥ; Πότε θα τεθεί σε λειτουργία η νέα πτέρυγα; Ποιος θα πάρει την ευθύνη για όλους αυτούς που περιμένουν να χειρουργηθούν;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top