ΔΙΕΘΝΗ

Πρίγκιπες ή Κυρία...;

Πρίγκιπες ή Κυρία...;

Στο «Λουί ΙΙ» ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν θα ρίξει μία από τις τελευταίες του ζαριές για να σηκώσει το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από την συλλογή του, αυτό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι σε μία ομάδα που όπως και η Γιουβέντους ξέρει πολύ καλά τι θα πει δεύτερη κατηγορία…

 

Στις φλέβες τους κυλά αριστοκρατικό αίμα. Γνώρισαν όμως από πρώτο χέρι τα τελευταία χρόνια τι θα πει περιπέτεια. Χρειάστηκαν να ρίξουν αρκετά χαμηλά την μυτούλα, να κάνουν format, restart και να επιστρέψουν δριμύτερες. Για την Μονακό το χτύπημα ήταν βαρύ. Από φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004 στην Ligue 2 για καθαρά αγωνιστικούς λόγους, μετά από μία σειρά αποτυχημένες επιλογές που την έκαναν αμελητέα αγωνιστική ποσότητα. Για την Γιουβέντους ακόμα βαρύτερο. Το όνομα της διασύρθηκε από την εμπλοκή της στο σκάνδαλο calciopoli, της αφαίρεσαν τίτλους, την υποβίβασαν, την ανάγκασαν να εκκινήσει ξανά από το σημείο μηδέν. Σημειολογικά οι δυο τους θα μονομαχήσουν για ένα εισιτήριο στην τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ που θα σημάνει την οριστική τους επιστροφή στην ευρωπαϊκή ελίτ. 

Ο Τζίτζι Μπουφόν ήταν ένας από τους ελάχιστους που δεν πρόδωσε ποτέ την «Μεγάλη Κυρία» επιλέγοντας να τσαλακωθεί μαζί της. Αν την είχε εγκαταλείψει, τότε όλο και κάποιο Τσάμπιονς Λιγκ θα είχε σηκώσει. Αντιθέτως ο Ιταλός τερματοφύλακας έμεινε για πάντα στο Τορίνο, έχασε πιθανώς τα πιο γόνιμα χρόνια του και το τρόπαιο αυτό έχει γίνει το μοναδικό του απωθημένο: «πολύ ευχαρίστως θα αντάλλαζα 3-4 χρόνια καριέρας με ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Στην ηλικία που είμαι δεν μου φτάνει ένας τελικός. Θέλω να το κατακτήσω.». Ο τύπος που τα έχει σηκώσει όλα στην καριέρα του, έχει παίξει μόνο σε ένα τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (το 2003 απέναντι στην Μίλαν) κι ας έχει σημαδέψει την εποχή και την θέση του. Αν για 90 λεπτά κρατήσει ανέπαφη την εστία του στο Μονακό (1-0) το πρώτο παιχνίδι, τότε το όνειρο του θα απέχει πια μόλις τρία βήματα. Το κακό; Το γκολ στο πρώτο παιχνίδι προήλθε από ένα πέναλτι φάντασμα από μαρκάρισμα εκτός περιοχής του Ρικάρντο Καρβάλιο στον Μοράτα. Ακόμα κι αν θέλει η Μεγάλη Κυρία να αγιάσει, κάποιος δεν την αφήνει… 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Πήγε στο Πριγκιπάτο ως αμούστακο παιδάκι του 2002 και έφυγε τέσσερα χρόνια αργότερα για το «Ολντ Τράφορντ» ως ένας ώριμος αριστερός μπακ της Εθνικής Γαλλίας με παράσημο την συμμετοχή σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Πατρίς Εβρά που δηλώνει καλός φίλος του Πρίγκιπα Αλβέρτου επιστρέφει για πρώτη φορά στο «Λουί ΙΙ» ως αντίπαλος, αλλά παραδέχθηκε ότι αυτή τη φορά θα του λείπει το killer instinct με το οποίο αντιμετωπίζει κάθε αντίπαλο.

ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ
Πάνω-κάτω έχουν το ίδιο μπόι και αποδεικνύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που το μυαλό νικάει τα πόδια. Από τα πόδια τους περνάει το παιχνίδι των δύο ομάδων, αμφότεροι έχουν τριανταρήσει και έχουν φάει με το κουτάλι τέτοια παιχνίδια. Η μονομαχία και τα στημένα των Ζοάο Μοουτίνιο και Αντρέα Πίρλο πιθανώς και να κρίνει την ομάδα που θα περάσει στην επόμενη φάση.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ
Η Γιουβέντους δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από γαλλικό σύλλογο στις 11 φορές που έχει τεθεί αντιμέτωπος μαζί της και δεν έχει αποκλειστεί ποτέ στις 5 φορές που κλήθηκε να υπερασπιστεί σε επαναληπτικό αγώνα νοκ-άουτ σκορ νίκης με 1-0 από το πρώτο παιχνίδι. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως η φετινή Μονακό έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς κανένας από τους παίκτες της να έχει πετύχει περισσότερα από ένα γκολ!

ΤΟ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ
Είναι η μισή της ομάδα. Το αλατοπίπερο της. Αυτός που την μετατρέπει από μία καλή ομάδα, σε μία μεγάλη ομάδα. Ο Πολ Πογκμπά δεν ταξίδεψε στα πάτρια εδάφη (μαζί με τον μακρόχρονα απόντα Κάσερες) και το κέντρο της Γιουβέντους δεν θα είναι το ίδιο, ειδικά αν λείψει και ο Βιδάλ, ο οποίος ταλαιπωρείται από πρόβλημα στον αστράγαλο, έχασε την τελευταία προπόνηση και η συμμετοχή του θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Όλες κι όλες τρεις φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες οι δύο ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα και μόλις μία φορά έχουν αναμετρηθεί στο Πριγκιπάτο. Τότε, στο μακρινό 1998 η Μονακό είχε κερδίσει με 3-2 χάρη σε γκολ των Λεονάρ, Σπέχαρ και του πιτσιρικά τότε Τιερί Ανρί, ο οποίος λίγο αργότερα μετακόμισε στο Τορίνο.

Η ΔΗΛΩΣΗ
Την έκανε ο Τυνήσιος στόπερ της Μονακό, Αϊμέν Αμπντενούρ, ο οποίος όχι μόνο τόνισε πως η ομάδα του έχει ότι χρειάζεται για να φράξει τον δρόμο της Γιουβέντους προς τα ημιτελικά, αλλά τόνισε ότι ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να κρατήσει μακριά από τον γκολ τον Άλβαρο Μοράτα και τον Κάρλος Τέβες; Κάποια μυστική προσευχή ίσως;

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ
ΜΟΝΑΚΟ (4-2-3-1): Σούμπασιτς - Φαμπίνιο, Ράτζι (Καρβάλιο), Αμπντενούρ, Κουρζάβα - Κοντογκμπιά, Τουλαλάν, Μοουτίνιο - Φερέιρα-Καράσκο, Ντιράρ (Σίλβα) - Μαρσιάλ.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (3-5-2): Μπουφόν - Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι - Λιχτστάινερ, Πίρλο, Μαρκίζιο, Βιδάλ (Περέιρα), Εβρά - Μοράτα, Τέβες.

Πηγή: www.sdna.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top