ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αίγυπτος ‘κατεβάζει’ στρατό ενώ επικρατούν Σάρατζ και Ερντογάν - Τανκς και ελικόπτερα στη Λιβύη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Αίγυπτος ‘κατεβάζει’ στρατό ενώ επικρατούν Σάρατζ και Ερντογάν - Τανκς και ελικόπτερα στη Λιβύη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παρά τις μεγαλοστομίες περί πρωτοβουλίας για εκεχειρία και περαιτέρω συζητήσεις, η Αίγυπτος φέρεται να αυξάνει την παρουσία των στρατιωτικών της δυνάμεων στα σύνορα με τη Λιβύη.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο μέτωπο της Λιβύης όπου φαίνεται πως αυτή τη στιγμή η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του Σαράτζ και του Ταγίπ Ερντογάν που τον στηρίζει.

Υπό αυτές τις συνθήκες η αιγυπτιακή πλευρά ανακοίνωσε την έναρξη πρωτοβουλίας για εκεχειρία και συνομιλίες το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, όμως, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης το Κάιρο φέρεται ενισχύει την στρατιωτική του παρουσία για σύνορα με τη Λιβύη.

Ειδικότερα, ο Μπαμπάκ Ταγκβέ, δημοσιογράφος και στρατιωτικός αναλυτής, δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο στο οποίο υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος μεταφέρει τανκ και στρατιωτικά ελικόπτερα κοντά στο λιβυκό έδαφος.

Ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί κατά των πολιτοφυλακών που χρηματοδοτεί η Τουρκία και στηρίζουν τις δυνάμεις του GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας).

 

Υπενθυμίζεται ότι την αιγυπτιακή πρωτοβουλία έχουν χαιρετίσει αρκετές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), ενώ και ο ΟΗΕ έκανε λόγο για σημαντικό βήμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Σαράτζ, οι δυνάμεις του οποίου προελαύνουν προς την Σίρτη, απέρριψε την πρόταση αυτή.

Παράλληλα, χθεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι και η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις μισθοφόρων στην αφρικανική χώρα, παρά την θετική απόκριση προς την πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι.

Σήμερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η νέα αιγυπτιακή ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Λιβύη πρέπει να είναι το κύριο φόρουμ που θα αποφασίσει το μέλλον της χώρας.

Χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις που υπέβαλε το Κάιρο περιεκτικές, η Μόσχα είπε πως μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για τις οφειλόμενες επί μακρόν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη.

Η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) στο ανατολικό τμήμα της χώρας, του οποίου ηγείται ο διοικητής Χαλίφα Χάφταρ και ο οποίος υπέστη μια σειρά ξαφνικών ανατροπών την τελευταία εβδομάδα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top