ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Οι ασθενείς με Σκληρόδερμα είναι πιο ευάλωτοι στον COVID-19

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Οι ασθενείς με Σκληρόδερμα είναι πιο ευάλωτοι στον COVID-19

Οι ασθενείς με Σκληρόδερμα είναι πιο ευάλωτοι στον COVID-19, αναφέρει η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Σκληροδέρματος (Fesca) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος (29/6).

«Η πανδημία του COVID-19 μας υποχρέωσε να επαναπροσδιορίσουμε το σύνθημα της εκστρατείας μας και να τονίσουμε τη σημασία της προστασίας των ασθενών με σκληρόδερμα, ειδικά εκείνους με πνευμονική εκδήλωση και εκείνους με ανοσοκατασταλτική θεραπεία επειδή έχουν μειωμένη ανοσία και είναι ευάλωτοι στο να αποκτήσουν πιο σοβαρά συμπτώματα αν έρθουν σε επαφή με τον ιό» αναφέρει η Sue Farrigton, πρόεδρος της Fesca.

Όπως αναφέρεται, το Σκληρόδερμα είναι μια σπάνια αυτοάνοση και χρόνια νόσος που επηρεάζει το σώμα δημιουργώντας σκλήρυνση του συνδετικού ιστού.  Η βλάβη επηρεάζει το δέρμα, όπως επίσης εσωτερικά όργανα, τους πνεύμονες, την καρδία και τους νεφρούς. Η ποιότητα ζωής των ασθενών επηρεάζεται σημαντικά αφού το να αναπνέεις, να τρως ακόμα και να χαμογελάς μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτική,  Αν έχεις συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, έχεις φουσκωμένα δάκτυλα και τα χέρια σου αλλάζουν χρώμα, μην καθυστερείς επικοινώνησε με το γιατρό σου.

Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά πιο συχνά στις γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών. Το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα μπορεί να πάθουν ζημιά από αυτή τη νόσο.  Το Σκληρόδερμα μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.  Εντούτοις, αποτελεσματικές θεραπείες για μεμονωμένα όργανα είναι διαθέσιμες.

Σημειώνεται, ότι ένα φιλμ και άλλο γραφικό υλικό αποτελούν μέρος της εκστρατείας που θα κοινοποιηθεί από 28 συνδέσμους ασθενών σε 22 χώρες για διαφώτιση του κοινού και καλύτερης κατανόησης ανάμεσα σε εθνικές και διεθνείς αρχές και οργανισμούς.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πενταμερής στη Νέα Υόρκη: Επίσημη ανακοίνωση για «ακόμη μία άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό»

Πενταμερής στη Νέα Υόρκη: Επίσημη ανακοίνωση για «ακόμη μία άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό»

Την άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό η οποία θα λάβει χώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στις 16 και 17 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα προσφέρει την ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος και να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο.