ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ: Εκσυγχρονισμός μέσω... ταλαιπωρίας και αναβάθμιση μέσω ηλεκτροσόκ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ: Εκσυγχρονισμός μέσω... ταλαιπωρίας και αναβάθμιση μέσω ηλεκτροσόκ

Αρχίζει και επίσημα σήμερα (Δευτέρα 13/7) η ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία, που αποτελεί το δεύτερο σκέλος του έργου Ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Ένα τεράστιο έργο που αναμένεται με την ολοκλήρωση του να ‘αναζωογονήσει’ την κεντρικότερη οδό της πρωτεύουσας που την τελευταία -τουλάχιστον- δεκαετία έχει αποψιλωθεί. Τόσο η τρισδιάστατη μακέτα, όσο και οι πρόνοιες μοιάζουν εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακές αφού με την ολοκλήρωση του έργου ολόκληρο το κομμάτι θα μοιάζει αγνώριστο φέρνοντας την αίσθηση μιας εξευρωπαισμένης πρωτεύουσας στο πιάτο μας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Γιωρκάτζης «Η άναρχη αποκέντρωση, το μετέτρεψε από ένα κέντρο που εξυπηρετούσε σχεδόν όλο τον πληθυσμό της επαρχίας, σε έναν υποβαθμισμένο, τοπικού χαρακτήρα εμπορικό άξονα. Δεν ήταν δυνατόν να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ούτε να αγνοήσουμε τη σημερινή πραγματικότητα των μεγάλων εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια».

Πήραμε λοιπόν την απόφαση, συνέχισε ο κ. Γιωρκάτζης, να προχωρήσουμε σε συνολική και ριζική αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις εμπορικές χρήσεις της περιφέρειας: «Να αυξηθεί η ελκυστικότητα και η επισκεψιμότητα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό, άλλωστε, ήταν πάγιο και έντονο αίτημα των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών και καταστηματαρχών». Το έργο αναμένεται να προσφέρει πολύπλευρες αναβαθμίσεις αφού πέραν του τομέα της αισθητικής η ‘νέα Μακαρίου’ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εκσυγχρονισμένη με την εγκατάσταση ολιστικού συστήματος ‘έξυπνης πόλης‘ (smart city), περιβαλλοντικά φιλόξενη -αφού έχει ανακοινωθεί η ενίσχυση της σκίασης με φύτευση μεγάλου αριθμού ώριμων δέντρων και εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού- και κυριότερο κατ’εμέ προσβάσιμη για όλους με την πρόνοια για τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων και την εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου.

Με την παράδοση της ευχόμαστε όλοι να έχουμε ένα σύγχρονο και φιλόξενο κέντρο πόλης που δε θα θυμίζει σε τίποτα την θλιβερή -να μου επιτραπεί η έκφραση- εικόνα στην οποία έχει πλέον περιέλθει όμως ο χρόνος ανοικοδόμησης μοιάζει αρκετά μεγάλος. Σύμφωνα με αναφορές του Δημάρχου το έργο έχει συμφωνηθεί να παραδοθεί εντός 26 μηνών -με πρόνοιες αύξησης του κόστους για ταχύτερη παράδοση- ενώ η κεντρική λεωφόρος θα παραμείνει κλειστή για περίπου 19-20 μήνες.

Πέραν του κυκλοφοριακού ζητήματος που αναπόφευκτα θα προκύψει, τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας των καταστημάτων και επιχειρήσεων που ήδη εδρεύουν και υπολειτουργούν. Παρά τις εξαγγελίες για απρόσκοπτη πρόσβαση σε πεζούς κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης των έργων είναι βέβαιο πως θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η ήδη μειωμένη ροή του κοινού σε κεντρικούς δρόμους με το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση να μοιάζει αιωνιότητα.

Ας ελπίσουμε ότι οι εξαγγελίες θα επαληθευτούν, οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν και το νέο κέντρο πόλης θα λειτουργεί πλέον σαν πόλος έλξης στα πλαίσια της ασφάλειας και του εκσυγχρονισμού. Μακάρι το ηλεκτροσόκ να κρατήσει εν ζωή αλλά και... αρτιμελή τον ‘ασθενή’ αναβιώνοντας στιγμές του παρελθόντος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top