ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ επέδωσε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ επέδωσε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων με ψήφισμά της προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον καλεί να εντείνει τις προσπάθειές του «ώστε να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τώρα και στη θάλασσα, οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και που εμποδίζουν τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για ειρηνευτικές συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα σας».

Το Ψήφισμα επιδόθηκε σήμερα από αντιπροσωπεία της Επιτροπής σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο εκδήλωσης "Μνήμης και Τιμής" που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της Επιτροπής, για τους πεσόντες κατά τα γεγονότα του μαύρου καλοκαιριού του 1974 καθώς και για  όλους όσους έφυγαν με τον πόνο της προσφυγιάς.

«Οι εννέα Κατεχόμενοι Δήμοι της Κύπρου, οι οποίοι εκπροσωπούν ένα μεγάλο μέρος των Κυπρίων προσφύγων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974, απευθύνονται σ’ εσάς αυτές τις αποφράδες μέρες του Ιούλη, για να σας μεταφέρουν τη μεγάλη απογοήτευση των προσφύγων γιατί ακόμα στερούμαστε, 46 χρόνια μετά, των τόπων μας  και τα στοιχειώδη ανθρώπινά μας δικαιώματα», αναφέρεται στο ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. 

Σημειώνεται επίσης ότι «όλη αυτή τη μακρά περίοδο παραμένει ανοικτό το θέμα της διαλεύκανσης της τύχης μεγάλου αριθμού των Αγνοουμένων μας, το οποίο είναι καθαρά θέμα ανθρωπιστικό. Η oδύσσεια της Κύπρου δυστυχώς συνεχίζεται παρόλες τις προσπάθειες και ελπίδες που εναποτέθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό του οποίου προΐστασθε, για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί ως ένα "φυσιολογικό κράτος", όπως εσείς στην Ελβετία το 2017 έχετε δηλώσει, σύμφωνα με τις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Δεν χρειαζόμαστε, κ. Γενικέ Γραμματέα, ‘προστάτες’ και ‘εγγυητές’ με επεμβατικά δικαιώματα, για να ζήσουμε ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού, μέσα στην ‘Ευρωπαϊκή Οικογένεια’ (Ε.Ε.),  της οποίας η Κύπρος είναι από το 2004  μέλος.  Μπορούμε να ζήσουμε όλοι ειρηνικά αν επιτέλους σταματήσουν να παρεμβάλλονται τα διεθνή συμφέροντα και οι επεμβάσεις  τρίτων προς εξυπηρέτηση δικών τους στόχων!», αναφέρουν οι κατεχόμενοι Δήμοι στο ψήφισμά τους.

«Σας καλούμε να εντείνετε τις προσπάθειές σας ώστε να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τώρα και στη θάλασσα, οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και που εμποδίζουν τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για ειρηνευτικές συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα σας.  Εμείς επιδιώκουμε αταλάντευτα λύση βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, η οποία θ’ αποτελέσει τη βάση για ένα ευτυχέστερο μέλλον για όλους μας.  Μια τέτοια λύση πρέπει ασφαλώς να προβλέπει και την ελεύθερη επιστροφή εμάς των προσφύγων και των απογόνων μας  στις εστίες μας, υπό συνθήκες ασφάλειας, ισονομίας και δικαιοσύνης», σημειώνουν.

Οι Δήμου ευχαριστούν τον ΓΓ του ΟΗΕ «για τις μέχρι σήμερα προσπάθειές σας για τη χώρα μας και ευχόμαστε αυτές τελικά να στεφθούν με επιτυχία παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το συντομότερο δυνατόν!»
                                                                                                      
Κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, τόνισε ότι «χωρίς αμφιταλαντεύσεις και με αποφασιστικότητα, πρέπει να συνεχίσουμε να επιζητούμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, μια λύση στο Κυπριακό που θα σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, την αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε., την ελεύθερη επιστροφή στους τόπους μας και τη διασφάλιση γενικά της επιβίωσής μας σ’ αυτά τα ιερά χώματα που πότισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους γενεές γενεών των προγόνων μας».

Η εκδήλωση περιλάμβανε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων το οποίο τέλεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πέτρος Δημητρίου, ο Επίσκοπος Γρηγόριος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Ταξίαρχος Παναγιώτης Παντελίδης εκ μέρους του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και τα μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top