ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ‘10-12 κρούσματα τοπικά για 3-4 μέρες θα χτυπήσουν καμπανάκι’ - ‘Να προσέξουμε τη μετάδοση σε άλλες πόλεις‘

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ‘10-12 κρούσματα τοπικά για 3-4 μέρες θα χτυπήσουν καμπανάκι’ - ‘Να προσέξουμε τη μετάδοση σε άλλες πόλεις‘

Εντονότερη γίνεται η ανησυχία των τελευταίων ημερών ιδιαίτερα από όσα πηγάζουν από αρμόδια χείλη. Τα ορφανά κρούσματα και οι εστίες σε Λεμεσό έχουν θορυβήσει τις αρχές που προσπαθούν να κατασβέσουν τη φλόγα του επιπολασμού εν τη γενέσει της.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα οι αρχές του Υπουργείου Υγείας έχουν θορυβηθεί από την επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων στην κοινότητα, κυρίως όσον αφορά ορφανά, δηλαδή κρούσματα των οποίων είναι αμφίβολη και ανεπιβεβαίωτη η πηγή μετάδοσής τους.
 
Οι προσπάθειες στο παρόν στάδιο επικεντρώνονται στη Μαρίνα Λεμεσού αφού έχει ήδη ληφθεί απόφαση για καταστολή εργασιών 24 ωρών για χώρους εστίασης με σκοπό την απολύμανση όλων των υποστατικών αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος εργαστηριακών ελέγχων 3.000 εργαζομένων.
 
Είναι άλλωστε πραγματικότητα ότι και τα ΜΜΕ ‘διογκώνουν’ σε κάποιο βαθμό τη σοβαρότητα της παρούσας κατάστασης αφού μετά από επικοινωνία μας με τον Δρα Πέτρο Καραγιάννη, καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μας δήλωσε πως οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή εντατικοποιούνται στη σταθεροποίηση της κατάστασης, το σπάσιμο των αλυσίδων που δημιουργούνται και την αποφυγή εξάπλωσης σε άλλες πόλεις.
 
Τόνισε πως παρά την εκτεταμένη -τις τελευταίες ημέρες- χρήση του όρου ‘τοπικό lockdown’ αυτό θεωρείται ένα εξαιρετικά απομακρυσμένο ενδεχόμενο ενώ πρόσθεσε πως ίσως ένας αριθμός 10-12 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ίδια περιοχή για 3-4 μέρες θα ‘χτυπήσει’ καμπανάκι. Οι συγχρονισμένες δράσεις έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση αφού επιζητείται επισταμένη ιχνηλάτηση ενώ έκανε λόγω για ανάγκη πιο εντατικών αστυνομικών ελέγχων και ευλάβεια στην τήρηση των πρωτοκόλλων κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη σωστή και απαραίτητη χρήση της μάσκας.
 
Αποτελεί άλλωστε ‘θετική’ νότα -αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια- πως τα κρούσματα των τελευταίων 1-2 ημερών προήλθαν από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ενώ ανέφερε πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση τόσο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον όσο και στον κύκλο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός χώρου εργασίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top