ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολικά κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας με την εφαρμογή του 'PEDIA' - Δηλώσεις υπ. Παιδείας

Σχολικά κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας με την εφαρμογή του 'PEDIA' - Δηλώσεις υπ. Παιδείας

Μια σημαντική καινοτομία, η οποία αναμένεται τα επόμενα χρόνια να βελτιώσει ριζικά τους σχολικούς χώρους, με την Κύπρο να διαθέτει σχολικά κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου.

Πρόκειται για Έργο, που φέρει το όνομα «PEDIA» (Promoting Energy Efficiency and Developing Innovative Approaches in Schools», δηλαδή Προώθηση Ενεργειακής Αποτελεσματικότητας και Ανάπτυξη Καινοτόμων Προσεγγίσεων στα Σχολεία, το οποίο στοχεύει σε ολιστική αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, ώστε η Κύπρος να διαθέτει σχολικά κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας».

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Προγράμματος, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως το Έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων για βιοκλιματική βελτίωση και “πράσινων” τεχνολογικών λύσεων, τον εξωραϊσμό του σχολικού χώρου, καθώς και την ποιοτική βελτίωση των τεχνικών και άλλων λειτουργιών του σχολείου.

Επισήμανε, επίσης, ότι το έργο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό περιλαμβάνει 25 σχολεία, που θα επιλεγούν παγκυπρίως, με ετήσια πρόνοια στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΑΝ (€750 χιλ. ετησίως για την περίοδο 2022-2026/27) και συνολική δαπάνη 7,5 εκατ. και ότι τα βελτιωτικά έργα στα σχολεία αυτά θα επιφέρουν άμεσα εξοικονόμηση ενέργειας ύψους €250 χιλ. ετησίως για 25 σχολεία.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου του είναι να διερευνήσει και να συζητήσει με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) ώστε η σχετική δαπάνη να καλυφθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ως αναπτυξιακό έργο του κράτους, αφού είναι πολιτική του προγράμματος της Διακυβέρνησης «Νέο Πλαίσιο Πολιτικής για το Κλίμα και την Ενέργεια – Εθνικό Σύστημα Διακυβέρνησης – Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021- 2030».

Πρόσθεσε ακόμα πως θα συζητηθεί με την ΕΠΣΑ η υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτως ώστε το σχέδιο να επεκταθεί στο σύνολο των σχολείων της Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι το Πρόγραμμα “PEDIA” ξεκινά πιλοτικά σε 25 σχολεία, ούτως ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί καλύπτοντας συνολικά 100 σχολεία.

Ωστόσο, σημείωσε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στόχος είναι να επεκταθούν στο σύνολο των περίπου 750 σχολείων.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Πρόγραμμα «PEDIA» συνάδει πλήρως και συνδυάζεται με τη μελέτη που γίνεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ, για τον κλιματισμό στα σχολεία, αφού το αρμόδιο Υπουργείο στοχεύει να συνδυάσει την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων με τον κλιματισμό.
Παρατήρησε ακόμη ότι αυτή η δράση είναι πλήρως εναρμονισμένη με το νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο «European Green Deal 2030», με το οποίο οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταστήσουν τα σχολικά κτήρια πιο λειτουργικά και αειφόρα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, αλλά και να καταστούν ουσιαστικοί χώροι μάθησης και εκπαίδευσης για την αειφορία».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το Πρόγραμμα «PEDIA» θα λάβει υπόψη και θα προσαρμοστεί με άλλα βασικά δεδομένα του προγραμματισμού του Υπουργείου, όπως το γεγονός ότι έχει γίνει ήδη ενεργειακή αναβάθμιση σε περίπου 60 σχολεία, στο πλαίσιο των εργασιών αντισεισμικής ή άλλης αναβάθμισης των Τεχνικών Υπηρεσιών και με την έναρξη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 405 σχολεία, στη βάση συμφωνίας, που έχει γίνει με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χαιρετισμό απηύθυναν η Επικεφαλής της Μονάδας Ενεργειακής Απόδοσης, Πολιτικής και Χρηματοδότησης της Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Claudia Canevari, η Προϊστάμενη της Μονάδας για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Υπουργείου Παιδείας, Αραβέλλα Ζαχαρίου, ενώ η συνέντευξη έκλεισε με αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος από τον Διευθυντή του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου και Συντονιστή του Έργου, Σάββα Βλάχο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top