ΔΙΕΘΝΗ

Με περιορισμένα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε ο 9ος γύρος των διαπραγματεύσεων ΕΕ- Ηνωμ. Βασιλείου

Με περιορισμένα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε ο 9ος γύρος των διαπραγματεύσεων ΕΕ- Ηνωμ. Βασιλείου

Πρόοδος σε πολλαπλά μέτωπα απαιτείται επειγόντως τις επόμενες εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ, προειδοποίησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, μετά το πέρας και του 9ου γύρου διαβουλεύσεων, με περιορισμένα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, ο ένατος γύρος διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοινώθηκε και στους 11 πίνακες διαπραγματεύσεων διαπιστώνονται σημεία σύγκλισης, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ήδη καταγραφεί σε προηγούμενους γύρους, ιδίως σε ορισμένες πτυχές του εμπορίου αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων, πολιτικής πυρηνικής συνεργασίας και συμμετοχής σε προγράμματα της Ένωσης.

Καταγράφονται επίσης θετικές νέες εξελίξεις σε ορισμένα θέματα όπως η ασφάλεια των αερομεταφορών, ο συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, που αποτελούν προϋπόθεση για τη μελλοντική αστυνομική και δικαστική συνεργασία μας σε ποινικές υποθέσεις. Αλλά διαπιστώνεται και έλλειψη προόδου σε ορισμένα σημαντικά θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι δεσμεύσεις για την αλλαγή του κλίματος ή η τιμολόγηση του άνθρακα, καθώς και επίμονες σοβαρές αποκλίσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ «υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι κάθε συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί στερεές, μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ανοιχτού και θεμιτού ανταγωνισμού».

«Η νέα οικονομική μας εταιρική σχέση πρέπει να υποστηρίζεται από σαφείς κανόνες. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να είναι λειτουργικοί και αξιόπιστοι. Αυτό απαιτεί αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιβολής, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, και μια δέσμευση για μη υποχώρηση από τα κοινωνικά, φορολογικά, περιβαλλοντικά και κλιματικά πρότυπα. Αυτό είναι δυνατό με πλήρη σεβασμό της ρυθμιστικής αυτονομίας και κυριαρχίας και των δύο μερών», σημείωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Σημείωσε επίσης ότι απαιτείται «ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διακυβέρνησης, βασισμένο σε μια συνολική συμφωνία, με ισχυρούς μηχανισμούς επιβολής και επίλυσης διαφορών, καθώς και αποτελεσματικά μέσα αποκατάστασης».

«Αυτό είναι φυσικά ακόμη πιο σημαντικό μετά την εισαγωγή του νομοσχεδίου εσωτερικής αγοράς από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας αποχώρησης και του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία», είπε.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι απαιτείται και μια σταθερή, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη συμφωνία για την αλιεία, που επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναπτύξει περαιτέρω τις αλιευτικές του δυνατότητες, διασφαλίζοντας παράλληλα την αειφόρο χρήση των πόρων και προστατεύοντας τις δραστηριότητες των Ευρωπαίων αλιέων.

«Για να επιτευχθεί συμφωνία, αυτές οι αποκλίσεις πρέπει αναγκαστικά να ξεπεραστούν τις επόμενες εβδομάδες. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε μια ήρεμη στάση με σεβασμό, και θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι μέχρι το τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο κ. Μπαρνιέ.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top