ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΒΕΡΩΦ: Οι προσπάθειες του ΠτΔ επικεντρώνονται στην επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό

ΑΒΕΡΩΦ: Οι προσπάθειες του ΠτΔ επικεντρώνονται στην επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό

Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη επικεντρώνονται στην επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της ΝΕΔΗΣΥ με τίτλο «Αμμόχωστος, η φλόγα της επιστροφής», η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «η φλόγα της επιστροφής παραμένει άσβεστη και για την επίτευξη του στόχου αυτού, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω" διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους νέους που δίνουν την μάχη για την επιστροφή ότι «μαζί θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές από όπου κι αν προέρχονται».

Πρόσθεσε ότι «ο μοναδικός παράγοντας αστάθειας και πηγή των απειλών για παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου, είναι η Τουρκία» και σημείωσε πως το μήνυμα που περνά ο Δημοκρατικός Συναγερμός «τόσο εντός όσο και εκτός χώρας είναι ότι πρέπει να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η Τουρκία από το να κάνει πράξη τις απειλές της για παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου».

Ταυτόχρονα ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη επικεντρώνονται στην επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα και για να γίνει αυτό, θα πρέπει και η Τουρκία να δείξει σεβασμό απέναντι στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο αλλά και ξεκάθαρη βούληση για επίλυση του κυπριακού».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπου «έγινε ρητή αναφορά μέσω των συμπερασμάτων στην Αμμόχωστο, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκάθαρα επανέλαβε τη στήριξη του για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και την αφοσίωσή του σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μέσα από το πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου των ψηφισμάτων 550 και 789». Τώρα συνέχισε «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας και για να εγκαταλείψει την παραβατική συμπεριφορά και για να δείξει στην πράξη, βούληση για λύση του κυπριακού».

Ταυτόχρονα ο Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε και τα όσα ακούγονται στο εσωτερικό μέτωπο δηλαδή «την αφοριστική κριτική κάποιων κομμάτων, τώρα που καταγράφεται υψηλή διπλωματική κινητικότητα και ανοίγει πράγματι ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το κυπριακό. Το εθνικό μας θέμα έχει μπει ξανά στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας, καταγράψαμε τις επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και τη στήριξή τους στην επανεκκίνηση των συνομιλιών» είπε και σημείωσε πως «ισχυρή ήταν και η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για σύγκλιση πενταμερούς μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα».

Σε αυτό το διπλωματικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο το Κυπριακό, συνέχισε «πρέπει να είμαστε ενωμένοι και με μια φωνή να διεκδικούμε τα δίκαια της πατρίδας μας. Είναι λανθασμένη και επιζήμια η αντιπολιτευτική νοοτροπία» ανέφερε και πρόσθεσε πως «μοναδικός ένοχος είναι η Τουρκία και εκεί πρέπει να στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις. Για να μπει τέλος στην απαράδεκτη και παρελκυστική πρακτική που ακολουθεί καταπατώντας το διεθνές δίκαιο».

Τώρα σημείωσε «χρειάζονται πρακτικά και ουσιαστικά βήματα που θα ενισχύσουν εκ νέου την επανέναρξη του διαλόγου. Χρειάζεται στην πράξη να φανεί το πως μια σωστή λύση στο Κυπριακό μπορεί να αποβεί προς το αμοιβαίο όφελος όλων, και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, αλλά και όλων των γειτονικών χωρών, της Τουρκίας μη εξαιρουμένης».

Η Αμμόχωστος είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος, ούτε και να απειλείται με εποικισμό. Η εισβολή και η κατοχή δεν πρέπει και δεν μπορεί να λυθούν σε ένα ανατολίτικο παζάρι μεταξύ της μεγάλης Τουρκίας και της μικρής Κύπρου» ανέφερε και πρόσθεσε πως «ούτε το όραμα μας για επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ενόσω η Τουρκία κατέχει παράνομα σχεδόν την μισή Κύπρο και ενόσω αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη»

Ο κ. Νεοφύτου διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας πως «πρόθεση και επιθυμία μας είναι η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο, με τρόπο που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τους καλώ να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια αυτή για την επανένωση και τη δημιουργία μιας πατρίδας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήτριες δυνάμεις, μιας ευρωπαϊκής, ειρηνικής και ευημερούσας Κύπρου, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες ασφάλειας, όπως όλα τα άλλα τα ευρωπαϊκά κράτη».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top