Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: 'Η κατάσταση μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους'

04.10.2020
14:55
Πολιτική

H κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισε η Γερμανική Προεδρία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της 12ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ.

«Γι’ αυτό θα πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να την διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία. Δεδομένου ότι μία  εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν ευρωτουρκικό διάλογο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πιθανή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν δεν συμπεριληφθούν και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Είπε επίσης ότι σε ένα ενδεχόμενο όπου η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κάποιες υποχωρήσεις, αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει μια μορφή κεφαλαιοποίησης κερδών από την Τουρκία στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής που ακολουθεί για τη Συμφωνία της Λωζάνης του 1923, η οποία καθόρισε με απόλυτη ακρίβεια  τα εξωτερικά σύνορα  της Τουρκίας. Άρα η οποιαδήποτε διαφοροποίηση, είπε, βοηθά την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ διαφωνεί με το θέμα της  συμπερίληψης και του Κυπριακού στο πλαίσιο μίας Πενταμερούς Διάσκεψης.
 
«Γιατί σταθερά και αμετάκλητα από πλευράς ΕΔΕΚ έχουμε δηλώσει ότι  ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτρέπει το Κυπριακό από τη σωστή του  βάση και ουσία, που είναι η εισβολή και η κατοχή, σε θέματα  διακοινοτικής διευθέτησης», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι αυτό  που θα έπρεπε τόσο ο Γενικός Γραμματέας αλλά και η Κυπριακή Κυβέρνηση να διεκδικήσουν είναι την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συζητηθεί κατά  προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του κυπριακού  που είναι τα θέματα εισβολής, κυπριακού και εποικισμού.

«Οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την αρχή αντιλαμβάνεστε ότι θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία των συνομιλιών αλλά και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.
 
Άνοιγμα Αμμοχώστου
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα όσα ακούγονται για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε  ότι «όλες οι πληροφορίες που έχουμε από αξιόπιστες πηγές  είναι ότι η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας είναι  το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει η Τουρκία στο άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Αυτό, είπε, επιβεβαιώνει δύο πράγματα: πρώτον την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και την απροθυμία για μια σωστή εμπλοκή σε ένα διάλογο για τη σωστή επίλυση του κυπριακού, στη βάση μίας δημοκρατικής και λειτουργικής λύσης με κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Δεύτερον, όπως είπε,  το λάθος που διέπραξε η δική μας πλευρά που δεν  πρωτοστάτησε από την αρχή στην κατά προτεραιότητα  υλοποίηση των σχετικών ψηφισμάτων  του Συμβουλίου Ασφαλείας για την  Αμμόχωστο που προνοούν την παραχώρηση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
 
«Δυστυχώς επίσημα με  διαφωνία μόνο της ΕΔΕΚ όλες οι  υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αποδέχθηκαν να εντάξουν την επιστροφή της Αμμοχώστου στην πρώτη μέρα της λύσης του κυπριακού, στην ουσία παραβιάζοντας τις συγκεκριμένες αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε.
 
Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ

Πριν από την έναρξη της 12ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος την ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η σημερινή 12η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ ουσιαστικά θα ασχοληθεί με δύο θέματα. Το πρώτο, να εγκρίνει την Πολιτική Διακήρυξη  την οποία έχει ήδη εγκρίνει ομόφωνα το Πολιτικό Γραφείο. Πρόκειται όπως είπε για ένα πολιτικό κάλεσμα σε άτομα, ομάδες ατόμων, οργανώσεις και όλους όσους θέλουν να συμπορευθούν με την ΕΔΕΚ στις επόμενες  βουλευτικές  εκλογές στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου που αφορά κυρίως το θέμα της μορφής επίλυσης του Κυπριακού, τα θέματα της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής, του ΓεΣΥ, της διαφάνειας και της διαπλοκής που πρέπει να καταπολεμηθούν, και τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό.
 
Το δεύτερο θέμα, όπως ανέφερε, είναι να καθορίσει το οργανωτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το κόμμα θα κινηθεί ενόψει των προσεχών πάρα πολύ σημαντικών βουλευτικών εκλογών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αυτό το πολιτικό πλαίσιο εμπεριέχει και συνεργασίες, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο, είτε με άτομα, είτε με οργανώσεις είτε με κάποιους άλλους, θα προκύψει μετά από τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής διακήρυξης.

«Εάν και εφόσον διαπιστώσουμε ότι από κάποιους υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω διαβούλευση, για συνένωση δυνάμεων, εμείς είμαστε διατεθειμένοι  στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων που θα καθοριστούν σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή, να το συζητήσουμε και να καταλήξουμε», συμπλήρωσε.

Από ΚΥΠΕ