ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις βουλευτών μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας

Αντιδράσεις βουλευτών μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας

Ικανοποίηση για την αύξηση που υπάρχει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για το 2021 εκφράζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης. Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς δηλώνει ότι η Κυβέρνηση μένει στάσιμη, προσθέτοντας ότι ο βαθμός επίδοσης που παίρνει το Υπουργείο Παιδείας είναι απροβίβαστος και μάλιστα σημαντικά κάτω από τη βάση. 

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για το 2021  παρουσιάζει αύξηση, ύψους €32,8 εκ. για το 2021 και προβλέπει δαπάνες για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ύψους €1.188.559.018., όπως ανέφερε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του στη Βουλή είπε ότι «είναι με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι βλέπουμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, ο τομέας της παιδείας να διατηρεί εκείνο το μερίδιο του και μάλιστα να υπάρχει μια σημαντική αύξηση κοντά στα €30 περίπου εκατ.».
 
«Διασφαλίζονται στην ολότητα τους όλες οι ενέργειες , όλα τα προγράμματα και το εκπαιδευτικό μας σύστημα μπορεί να συνεχίσει και την επόμενη χρονιά την αναγκαία του πορεία και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Το νέο στοιχείο, το οποίο χαιρετίζουμε, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει πρόνοια μέσα από τους προϋπολογισμούς να ενισχύσουμε την αναβάθμιση, αναδιοργάνωση της δομής του Υπουργείου Παιδείας. Είναι μια νέα εξέλιξη που πραγματικά δίνει δυνατότητες, να αλλάξουμε και να ξεπεράσουμε εκείνα τα κενά διοίκησης που παρουσιάζονται για δεκαετίες στο Υπουργείο Παιδείας», πρόσθεσε.
 
Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι η Κυβέρνηση μένει στάσιμη. «Ο βαθμός επίδοσης που παίρνει το Υπουργείο Παιδείας είναι απροβίβαστος και μάλιστα σημαντικά κάτω από τη βάση. Ο Υπουργός Παιδείας στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Έκανε λόγο για μια «συγκροτημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για βελτίωση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου». Στην πράξη αυτό που βιώνει η κοινωνία είναι πολιτικές αντιμεταρρύθμισης, πισωγυρίσματος και συντηρητικοποίησης της παιδείας και δυστυχώς, υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου», πρόσθεσε.

Ενδεικτικά, συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς, «να αναφέρουμε τις ανεπάρκειες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, την στασιμότητα που σημειώνεται στην ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή εκσυγχρονιστικής νομοθεσίας για την Ειδική Εκπαίδευση, τα υλικοτεχνικά και κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία, με το πρόβλημα να πλήττει σε πιο έντονο βαθμό την Τεχνική Εκπαίδευση, το γεγονός ότι 7.000 περίπου εκπαιδευτικοί στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας εξακολουθούν να βιώνουν εργασιακό Μεσαίωνα, με την κυβέρνηση να αθετεί προηγούμενη απόφαση της για συμμόρφωσή της με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία ως γνωστό έχει δικαιώσει αυτούς τους εκπαιδευτικούς».
 
«Σοβαρά ζητήματα υπάρχουν και με τη φοιτητική μέριμνα, με τα κονδύλια να παραμένουν χαμηλότερα από τις πραγματικές ανάγκες. Η φοιτητική χορηγία ακόμα να καταβληθεί στο σύνολο των φοιτητών, ενώ ο Υπουργός αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα πότε θα καταβληθούν τα φοιτητικά επιδόματα. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα», συμπλήρωσε.
 
Σε ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι τα δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα, «με την Κυβέρνηση να καταλαμβάνει, δυστυχώς, αρνητική πρωτιά με τα πενιχρά κονδύλια που προϋπολογίζει για τον πολιτισμό». «Μόλις το 0,002% των συνολικών κρατικών δαπανών είναι οι διαθέσιμες δαπάνες προς τον τομέα του πολιτισμού. Γεγονός που οδηγεί τον τομέα του πολιτισμού, αλλά και τους δημιουργούς, σε ανυποληψία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top