Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ- ΔΙΑΦΘΟΡΑ: Παρουσιάζουν τα μέτρα Πρόεδρος και Γιολίτη - LIVE ΕΙΚΟΝΑ

ΚΥΠΡΟΣ- ΔΙΑΦΘΟΡΑ: Παρουσιάζουν τα μέτρα Πρόεδρος και Γιολίτη - LIVE  ΕΙΚΟΝΑ

Η Κυβέρνηση παρουσιάζει αυτήν την ώρα το σχεδιασμό της για πάταξη της διαφθοράς.

Λίγο μετά τις 11:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα, παρουσιάζουν τα μέτρα  της Κυβέρνησης.

Η ομιλία του Προέδρου: 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Στις 30 Οκτωβρίου είχα δηλώσει πως τις επόμενες των ημερών θα προέβαινα στην εξαγγελία μιας σειράς νέων μέτρων για πάταξη της διαφθοράς.

Η σχετική καθυστέρηση δεν οφείλεται παρά στην επιθυμία μου να καταστήσω συνεργούς στην όλη προσπάθεια τις πολιτικές δυνάμεις, τους εμπλεκόμενους θεσμούς αλλά και ένα σημαντικό αριθμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν σαν κύριο στόχο την διαφάνεια, τη λογοδοσία και την πάταξη της διαφθοράς.

Προς τούτο, προήδρευσα τριών συσκέψεων στις 06, 09 Νοεμβρίου και 02 Δεκεμβρίου 2020, ενώ εν συνεχεία η Προεδρία, κατόπιν προτροπής της, έγινε και δέκτης μεγάλου αριθμού εισηγήσεων, από άλλα οργανωμένα σύνολα ή και απλούς πολίτες, γεγονός που με την σωρεία των άλλων κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα (πανδημία, οικονομία, Κυπριακό), συνέβαλε στο να καθυστερήσει η προγραμματισμένη εξαγγελία.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψετε μου να εκφράσω θερμές ευχαριστίες σ’ όλους όσοι συνέβαλαν με τις εισηγήσεις τους στη διαμόρφωση του ολοκληρωμένου πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς που σήμερα παρουσιάζουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Τα νέα μέτρα που θα παρουσιάσουν εν συνέχεια η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος βασίζονται στο τρίπτυχο κράτος δικαίου, διαφάνεια και λογοδοσία.

Ο σχεδιασμός μας στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του νομοθετικού, πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις που χωρίζονται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες:

Πρώτον: Πρόληψη, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.

Δεύτερον: Νομοθετικά μέτρα.

Τρίτον: Εποπτεία και αξιολόγηση κινδύνων.

Φίλες και Φίλοι,

Προτού λάβει τον λόγο η Υπουργός Δικαιοσύνης, θέλω να τονίσω πως το πρόβλημα αποτελεσματικής καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι έργο μόνο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά απαιτεί:

(α) Ισχυρή πολιτική βούληση και συνεργασία του Νομοθετικού Σώματος, των πολιτικών δυνάμεων, θεσμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, επαγγελματικών φορέων και ευρύτερα της Κοινωνίας των πολιτών.

(β) Αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.

(γ) Σεβασμός στους θεσμούς και άσκηση εξουσιών εντός των συνταγματικών θεσμίων, με αυστηρή προσήλωση στην αντικειμενικότητα, αμεροληψία και αξιοπιστία.

(δ) Διαφάνεια ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων ερευνών, ώστε να αποφεύγεται διασυρμός θεσμών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, δημοσίων προσώπων, ή οντοτήτων και προσωπικοτήτων του ιδιωτικού τομέα.

(ε) Σεβασμό στον κώδικα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να πιστεύω πως με τη συνεργασία και αποφασιστικότητα όλων, θα γίνει κατορθωτό ώστε τα προτεινόμενα μέτρα να υιοθετηθούν το συντομότερο ώστε, ενισχύοντας, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο πρόληψης, προστασίας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σας ευχαριστώ.

- Ο Πρόεδρος διέκοψε την Υπουργό και ζήτησε να βγάλει τη μάσκα. (Αφου τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα)

- Ο λογος στην Εμιλυ Γιολίτη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μάστιγα» το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα - Μόνο έξι περιπτώσεις σε μια βδομάδα - «Δεν ελέγχονται όλοι οι διερχόμενοι…»

Κασσελάκης για το ατόπημα με τα κατεχόμενα - «Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν»

Ενισχύεται το Τμήμα Δασών και αναβαθμίζεται η Πολιτική Άμυνα - Έρχονται αυστηρότερες ποινές για τις πυρκαγιές

Τα νέα ονόματα με τα οποία «βαπτίστηκαν» οι κακοκαιρίες στην Κύπρο – Έτσι επιλέγονται

Κύπριος γιατρός στους 100 κορυφαίους στην Παιδογκολογία διεθνώς

Βάζουν κάμερες τροχαίας σε δύο σημεία στη Λάρνακα - Πού θα τοποθετηθούνΑπό πολίτη εντοπίστηκε το πτώμα στη Λεμεσό - Ψάχνουν τους φακέλους με τα ελλείποντα πρόσωπα - Εικόνες από το σημείο

Από πολίτη εντοπίστηκε το πτώμα στη Λεμεσό - Ψάχνουν τους φακέλους με τα ελλείποντα πρόσωπα - Εικόνες από το σημείο

Τους φακέλους με τα ελλείποντα πρόσωπα ανοίγουν οι Αρχές, με σκοπό να βρουν σε ποιον ανήκει το πτώμα που εντοπίστηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης, το μεσημέρι της Τρίτης 03 Οκτωβρίου, σε ανοιχτό χώρο βόρεια του Γενικού Νοσοκομείο Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top