ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα αγωνιστικά «ΚΛΕΙΔΙΑ» του ντέρμπι (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα αγωνιστικά «ΚΛΕΙΔΙΑ» του ντέρμπι (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Δείτε τα υπέρ και τα κατά Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και το που θα κριθεί το ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας στο ΣΕΦ…

Η ώρα για την δεύτερη και τελευταία, λόγω των συνθηκών των τελευταίων χρόνων, φετινή αναμέτρηση Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο μπάσκετ έφτασε.

Οι δύο «αιώνιοι» διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο ΣΕΦ για την 24η αγωνιστική της Ευρωλίγκας… Δείτε τα αγωνιστικά δεδομένα, τα δυνατά και αδύνατα σημεία των δύο ομάδων και το που θα κριθεί ο νικητής, με βάση τα αριθμητικά-στατιστικά δεδομένα τους και την κατάσταση που βρίσκονται στην παρούσα φάση.

Σε ένα παιχνίδι που λογικά δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό του πρώτου γύρου όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε 78-71 στο ΟΑΚΑ, καθώς οι δύο ομάδες είναι πλέον σαφώς πιο έτοιμες, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει κάνει και αλλαγές στο ρόστερ στην θέση «1».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, αναλύοντας το παιχνίδι με βάση τους παίκτες που διαθέτουν οι δύο μονομάχοι.

Ο Σλούκας και οι… άλλοι

Παρότι στα νούμερα δεν φαίνεται, μια και ο Παναθηναϊκός υπερτερεί στον μέσο όρο των ασίστ (18 έναντι 16,9), οι «πράσινοι» είναι ίσως από τις ελάχιστες ομάδες που ταιριάζουν στον Ολυμπιακό στον τομέα της περιφέρειας, καθώς δεν διαθέτει κλασσικό πλέι μέικερ.

Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν τον Σλούκα, όπου είναι δεδομένο πως ο Όντεντ Κάτας θα εστιάσει στην άμυνα για να του περιορίσει δημιουργία και σκοράρισμα. Ίσως με τον Σαντ Ρος να τον μαρκάρει και κάποιες παγίδες, ώστε να μην βρίσκει εύκολα την πάσα στην αδύναμη πλευρά ή τον ψηλό που θα ρολάρει μετά το σκριν. Αντίστοιχα, ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε σκοπό να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος έχει δείξει φέτος μία ωριμότητα να πασάρει καλά όταν δεν βρίσκει ελεύθερο πεδίο σκοραρίσματος. Ωστόσο, ο Σέρβος τέθηκε νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού.

Θα παίξει μεγάλο ρόλο λοιπόν πόσες βοήθειες θα δώσουν εκτελεστικά και δημιουργικά στους δύο κορυφαίους παίκτες των ομάδων οι υπόλοιποι γκαρντ που θα αναλάβουν το κατέβασμα της μπάλας. Σπανούλης, Τζένκινς από την μία, Μακ και Μποχωρίδης από την άλλη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα προβάδισμα να πάρει η ομάδα που θα καταφέρει να πάρει πράγματα στην αξιοποίηση των κατοχών από τα φόργουορντ της. Ο Παναθηναϊκός με τον Παπαπέτρου το κάνει σε μεγάλο βαθμό φέτος, ο Ολυμπιακός, όχι και τόσο με τους ΜακΚίσικ και Χάρισον.

Κομβικός Παπαπέτρου, ερωτηματικό ο Βεζένκοφ

Η έλλειψη του Παπανικολάου, ανοίγει, βάσει λογικής τον δρόμο του Παπαπέτρου, καθώς δεν υπάρχει στον Ολυμπιακό αμυντικός στα κυβικά του και με την ικανότητα να τον περιορίσει. Ο διεθνής φόργουορντ δείχνει καλά μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο και έχει ενδιαφέρον το πώς θα επιλέξει να τον αντιμετωπίσει η αντίπαλη άμυνα. Το ίδιο ισχύει και τον φορμαρισμένο, αλλά παράλληλα και λαβωμένο Βεζένκοφ, ο οποίος αν αγωνιστεί θα είναι ουσιαστικά με μία καλή προπόνηση.

Αν είναι σε καλή κατάσταση, αυτόματα ανεβαίνουν οι πιθανότητες εύρυθμης επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού. Αν όχι,τα πράγματα περιπλέκονται. Με το πολύ καλό του σουτ «ανοίγει» τις αντίπαλες άμυνες, δημιουργούνται διάδρομοι προς το αντίπαλο καλάθι, ενώ θα αναγκάζεται ένας εκ των Μήτογλου ή Γουάιτ που θα τον μαρκάρουν να βγαίνουν έξω από την ρακέτα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Η υπεροχή του Παπαγιάννη

Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι φέτος σε εκπληκτική κατάσταση και αν ο Παναθηναϊκός τον εκμεταλλευτεί στο ντέρμπι, παίρνει πλεονέκτημα. Ο Ολυμπιακός δεν έχει παίκτη στα κυβικά του για να τον μαρκάρει και θα επιχειρήσει να μην πάει η μπάλα πολλές φορές σε αυτόν.

Από τον βαθμό που θα πάρει η άμυνα πάνω του θα κριθούν πολλά, όπως και οι βοήθειες-ανάσες που μπορεί να του δώσει ο Όγκαστ. Την ίδια ώρα, οι «ερυθρόλευκοι» στην δική τους φροντ λάιν θα χρειαστούν οι Μάρτιν και Έλις να είναι σε καλή μέρα, ή τουλάχιστον ένας εκ των δύο. Να εκμεταλλευτούν την αθλητικότητά τους όταν είναι ο Παπαγιάννης στο παρκέ για να τον κουράσουν και να τον φθείρουν με φάουλ.

Στην εξίσωση της φροντ λάιν, ασφαλώς και μπαίνει ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος με τον τρόπο που παίζει, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα επιθετικά, ενώ και άμυνές του φέτος είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι άγνωστο αν θα τον εμπιστευτεί περισσότερο από τον Ζαν-Σαρλ ο κόουτς Μπαρτζώκας, όμως θυμίζουμε πως ο «Πρι» ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του στο παιχνίδι του πρώτου γύρου.

Παράγοντες «Χ»

Πολλές φορές στα ντέρμπι, οι θεωρίες πάνε περίπατο και αυτοί που κρίνουν την τελική έκβαση, είναι παίκτες που κανείς δεν περιμένει. Για τον Ολυμπιακό, ένας τέτοιος μπορεί να είναι ο Άαρον Χάρισον, εφόσον παρουσιαστεί εύστοχος από μακριά ή βοηθήσει κάπως στην δημιουργία. Ο Αμερικανός δεν είναι παίκτης που λογίζεται κανονικά στους παράγοντες «Χ», όμως οι τελευταίες εμφανίσεις του είναι μέτριες και θα είναι κομβικό στο ντέρμπι να παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Για τον Παναθηναϊκό, αυτός ο παίκτης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο Ζακ Ογκαστ, ώστε να μην νιώσει… μοναξιά στο «5» ο Παπαγιάννης και κυρίως να μην αναγκαστεί ο Κάτας να χρησιμοποιήσει ως σέντερ τον Μήτογλου. Σε δεύτερο πλάνο μπαίνουν για τους γηπεδούχους οι λύσεις που μπορεί να δώσει σε άμυνα και επίθεση ο Λαρεντζάκης και στους φιλοξενούμενους ο ρόλος που θα πάρει στο παιχνίδι χρονικά ο Φόστερ.

Τι λένε οι αριθμοί

Αναμετρώνται η έβδομη και η έκτη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης, με απειροελάχιστη διαφορά, ενώ δύο πόντους περισσότερους δέχεται μέσο όρο ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι», είναι παράλληλα η δεύτερη καλύτερη ομάδα στα ριμπάουντ γενικά και στα επιθετικά ειδικά, κάτι που σημαίνει πως μετά την αυτονόητη μάχη του ποιος θα σκοράρει περισσότερο και ποιος θα περιορίσει πιο πολύ τον αντίπαλο αμυντικά, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα ριμπάουντ.

Όπως και το ποια ομάδα θα δημιουργήσει περισσότερο, μια και είναι στην 12η και την 9η θέση της Ευρωλίγκας φέτος στις ασίστ. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ποντάρει στην αστοχία του Παναθηναϊκού στα τρίποντα (σ.σ. είναι η πιο άστοχη ομάδα της Ευρωλίγκας), ενώ οι «πράσινοι», οφείλουν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την κατάκτηση που έχουν φέτος να είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα σε λιγότερα λάθη ανά παιχνίδι.

Πάμε να δούμε και το τι καταφέρουν όταν αμύνονται. Οι αριθμοί λένε πως ο Παναθηναϊκός έχει την δεύτερη χειρότερη άμυνα και ο Ολυμπιακός την πέμπτη.

Στα υπόλοιπα που δίνουν στον αντίπαλο παρατηρείται ισορροπία. Ένα παραπάνω ριμπάουντ δίνουν οι «πράσινοι», ίδιες ασίστ μοιράζουν οι αντίπαλοί τους, ενώ ένα περισσότερο κλέψιμο παραχωρούν οι «ερυθρόλευκοι».

Τέλος, οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού σουτάρουν καλύτερα στα δίποντα και αυτοί του Παναθηναϊκού στα τρίποντα.

Αυτοί είναι οι κορυφαίοι τους

Πόντοι: Σλούκας 12,3, ΜακΚίσικ 10,5, Βεζένκοφ 9,1 / Νέντοβιτς 16,1, Παπαπέτρου 12,8, Παπαγιάννης 9,7.
Ριμπάουντ: Μάρτιν 4,9, Βεζένκοφ 4,7 / Παπαγιάννης 6,3, Μήτογλου 5,5.
Ασίστ: Σλούκας 6,1, Σπανούλης 2,3 / Νέντοβιτς 3,8, Σαντ Ρος 3,7
Κλεψίματα: ΜακΚίσικ 1,5 / Σαντ Ρος 1,3
Λάθη: Σλούκας 2,9, ΜακΚίσικ 1,9 / Παπαπέτρου 2,1, Νέντοβιτς 1,9
Κοψίματα: Έλις 0,8, Ζαν Σαρλ 0,5 / Παπαγιάννης 2, Μήτογλου 0,3
Δίποντα: Έλις 72,7%, Μάρτιν 71%, Πρίντεζης 61,3% / Παπαγιάννης 67,7%, Όγκαστ 64,1%, Γουάιτ 60,9%
Τρίποντα: Πρίντεζης 47,4%, Σλούκας 43,6%, Βεζένκοφ 41,6% / Γουάιτ 44,2%, Φόστερ 42,9%, Μακ 37,5%
Βολές: Σλούκας 92,2%, Βεζένκοφ 85,7%, Χάρισον 79,6% / Γουάιτ 87,5%, Νέντοβιτς 83,1%, Σαντ Ρος 81,3%

Πηγή: www.sport-fm.gr

The post Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα αγωνιστικά «ΚΛΕΙΔΙΑ» του ντέρμπι (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top