Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφίστηκε νόμος για εισφορά 0,4% στις μεταβιβάσεις ακινήτων προς ενίσχυση των προσφύγων

Ψηφίστηκε νόμος για εισφορά 0,4% στις μεταβιβάσεις ακινήτων προς ενίσχυση των προσφύγων

Ομόφωνα με 48 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο για καταβολή εισφοράς 0,4% στις μεταβιβάσεις ακινήτων και μετοχών εταιρειών που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης ακίνητης ιδιοκτησίας, μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

 
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους βουλευτές Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και Κυριάκο Χατζηγιάννη εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σκοπός η τροποποίηση του περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Νόμου, ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης από τους Τούρκους ακίνητης ιδιοκτησίας, εξαιτίας της απώλειας κατοχής, χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσής της.
       
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται η οικονομική στήριξη ιδιοκτητών ακίνητης ιδιοκτησίας η οποία είναι απροσπέλαστη ή της οποίας η οικονομική αξιοποίηση είναι πρακτικά ή νομικά αδύνατη συνεπεία της τουρκικής εισβολής. Η είσπραξη των απαραίτητων πόρων για τη χορήγηση της πιο πάνω οικονομικής στήριξης θα γίνεται υπό μορφή εισφοράς ύψους 0,40% επί της αξίας οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου που βρίσκεται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και θα βαρύνει τον πωλητή της εν λόγω ακίνητης ιδιοκτησίας.
 
Επίσης το προτεινόμενο ποσοστό ύψους 0,40% θα εισπράττεται και σε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών οποιασδήποτε εταιρείας η οποία είναι ιδιοκτήτρια ακίνητης ιδιοκτησίας και η εν λόγω μεταβίβαση θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας ή της κατοχής ή της εκμετάλλευσης της ακίνητης ιδιοκτησίας από τον αγοραστή των μετοχών.
 
Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε τη σύμπνοια μεταξύ των κομμάτων για τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου αναφέροντας ότι είναι αυτό που επιζητεί η κοινωνία σε τέτοιες κρίσιμες ώρες. Αναφέρθηκε σε μια καθόλα σωστή κίνηση, η οποία ωστόσο δεν επιλύει τα προβλήματα των προσφύγων, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια σωστή λύση του Κυπριακού στην οποία, πρόσθεσε πρέπει να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι.
Ανέφερε ότι δεν τίθεται σε δεύτερη μοίρα η λύση, και δεν επιλύονται τα προβλήματα των προσφύγων ωστόσο τα ποσά που προβλέπονται μέσα από αυτή την πρόταση νόμου , γύρω στα 16-20 εκατομμύρια δεν είναι και ασήμαντα.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η πρόταση νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και απαντά στην απουσία της Κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ίση κατανομή βαρών που προέκυψαν από την εισβολή. Παράλληλα εξήγησε τροπολογία του ΑΚΕΛ, ώστε αυτή η εισφορά να αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος της ακίνητης ιδιοκτησίας που μεταβιβάζεται, η οποία ωστόσο στην ψηφοφορία που ακολούθησε καταψηφίστηκε από το σώμα.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι η πολιτεία εδώ και χρόνια θα έπρεπε να στηρίξει τους εκτοπισμένους που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Είπε επίσης πως τον ξενίζει το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει την πρόταση ενώ η Κυβέρνηση, μέσω των εκπροσώπων των υπουργείων έχει τοποθετηθεί αρνητικά. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι πρόκειται περί συμβολικού ποσού, αλλά είναι μια καλή αρχή, ενώ χαιρέτισε την ομοθυμία όλων των πολιτικών δυνάμεων για το θέμα. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς υπενθύμισε την δέσμευση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη για πρόταση ώστε η χαλιτική και εκκλησιαστική γη να αξιοποιηθεί για στήριξη των προσφύγων.
 
 Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η πρόταση έχει κοινωνική, οικονομική και πολιτική πτυχή. Από τη μια όπως είπε είναι η ανάγκη στήριξης ευπαθών ομάδων που σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Από την άλλη ανέφερε, η  πολιτική πτυχή είναι πολύ πιο σημαντική γιατί μετά το 2008 και τη λανθασμένη απόφαση του ΕΔΑΔ για λειτουργία επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα, με πολλές οικογένειες να ξεπουλούν την περιουσία τους έναντι πινακίου φακής. Πρόσθεσε ότι μέσα από το νόμο θα στηριχθούν οικογένειες για να μην καταφύγουν στην επιτροπή. Τόνισε επίσης ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι ατομικό και αναφαίρετο δικαίωμα και δεν μπορεί να το στερήσει κανείς από τους πολίτες, κάτι που όπως είπε δεν διασφαλίζεται σε ένα από τα έξι σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η πρότασή αυτή άργησε μερικές δεκαετίες και είναι μια ελάχιστη συνεισφορά προς τους πρόσφυγες που απώλεσαν τις περιουσίες τους συνεπεία της τουρκικής εισβολής, και επίδειξη αλληλεγγύης. Το 0,4% στις πράξεις πώλησης, όπως είπε, είναι το ελάχιστο ποσό υπεραξίας που έλαβαν οι ακίνητες ιδιοκτησίες στις ελεύθερες περιοχές μετά που χάθηκαν οι κατεχόμενες περιοχές. Είπε επίσης ότι μπορεί να αποτρέψει το ξεπούλημα των περιουσιών στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων. Παράλληλα ανέφερε ότι η επιβολή αυτού του ελάχιστου τέλους απαντά στα περί αντισυνταγματικότητας αφού η επιβάρυνση στις συναλλαγές είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προκαλεί πρόβλημα στους πωλητές. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους σημείωσε ότι  καταργήθηκε πριν  από 15 χρόνια η έκτακτη εισφορά για τους πρόσφυγες.
 
Ο βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας, χαιρέτισε την πρόταση νόμου, αναφέροντας ότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Είναι πρόταση, είπε ακόμα, η οποία άργησε 47 χρόνια γιατί αν η πρόθεση  αυτή υπήρχε από την επομένη της εισβολής. Ώστε να αποδοθεί η υπεραξία που απέκτησαν στις ελεύθερες περιοχές τα τεμάχια τα οποία πωλούνται σήμερα, θα ήταν άλλη η κατάσταση του προσφυγικού κόσμου. Είπε επίσης ότι είναι μια αρχή για να αλλάξει μια προβληματική νοοτροπία που θεωρεί ότι τακτοποιήθηκαν τα πράγματα και να βγει από την απραξία η πολιτεία.
 
Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου τάχθηκε επίσης υπέρ της πρόταση αφού, όπως ανέφερε, είναι δίκαιη για αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που από το 1974 βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Από την Πολωνία το δεύτερο θύμα του διπλού θανατηφόρου - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Λεωφορείο συγκρούστηκε με δύο μικρά οχήματα – Με μικροτραυματισμούς επιβάτες στο νοσοκομείο – Φωτογραφία από το σημείο

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή - «Ένας ακούραστος αγωνιστής» δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Τουρκία: Τρομακτικό βίντεο από τροχαίο με λεωφορείο - Οι επιβάτες εκτοξεύτηκαν στον αέρα - 5 τραυματίες

Απίστευτο και όμως αληθινό: Δημοτική σύμβουλος στη Λάρνακα και ηθοποιός έγινε Barbie – ΦωτογραφίαΑπόπειρα φόνου στην Πάφο: Είχαν συναντηθεί και πάλι τυχαία σε νυχτερινό κέντρο και διαπληκτίστηκαν θύμα και δράστης

Απόπειρα φόνου στην Πάφο: Είχαν συναντηθεί και πάλι τυχαία σε νυχτερινό κέντρο και διαπληκτίστηκαν θύμα και δράστης

Υπόθεση απόπειρας φόνου, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου, καθώς και εκρηκτικών υλών, με φερόμενο ως δράστη 34χρονο κάτοικο χωριού της επαρχίας Πάφου και θύμα 31χρονο κάτοικο επίσης χωριού της επαρχίας Πάφου διερευνά το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου. Ο ύποπτος για την απόπειρα φόνου, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος του ΤΑΕ Πάφου Μιχάλης Νικολάου, συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα και το πρωί της Κυριακής παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top