Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιές €171 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου εν μέσω της κρίσης του Covid

Ζημιές €171 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου εν μέσω της κρίσης του Covid

Με ζημιές μετά τη φορολογία €171 εκατομμυρίων ολοκλήρωσε το 2020 η Τράπεζα Κύπρου, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την κρίση του κορωνοϊού, με την τράπεζα εν μέσω της πανδημίας να τονίζει πως ο στόχος δεν ήταν η κερδοφορία, αλλά η περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό της.

 
Παρά την πανδημία, η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΔ (Helix 2 Α και Β) συνολικού ύψους €1,4 δισεκατομμυρίων, που σε συνδυασμό με την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων, οδήγησε το ποσοστό των ΜΕΔ σε 16% από 30% το 2019, με τα καθαρά ΜΕΔ (μετά τις προβλέψεις) να υποχωρούν στο 7%. Ταυτόχρονα, ο κεφαλαιακοί δείκτες διαμορφώθηκαν στο 15,2% CET1 και 18,7% συνολική κεφαλαιακή επάρκεια, προσαρμοσμένοι για την πώληση ΜΕΔ. Οι προβλέψεις το 2020 ανήλθαν σε €200 εκατ. με τον προσαρμοσμένο δείκτη κάλυψης των ΜΕΔ να διαμορφώνεται στο 59% από 54%.
 
Παράλληλα, εν μέσω της αβεβαιότητας, ο συνολικός δανεισμός της τράπεζας για το έτος ανήλθε στα €1,4 δισ. (με σημαντική επιτάχυνση το τελευταίο τρίμηνο) σε σύγκριση με €2 δισ. το 2019, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί, τα νέα δάνεια τον Ιανουάριο του 2021 ανήλθαν σε περίπου €180 εκατ.
 
«Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα, για τον κόσμο, για την Ευρώπη, ξεκινήσαμε και καταλήγουμε σε μια καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήμασταν στην αρχή της πανδημίας, με χαμηλότερο ρίσκο, με ψηλότερα κεφάλαια, με πάρα πολλή ρευστότητα και τη δυνατότητα του οργανισμού να στηρίζει την οικονομία με νέα δάνεια», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, σε συνομιλία με δημοσιογράφους μέσω Skype, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος.
 
Τόνισε πως «παρά τις δύσκολες συνθήκες αγοράς, έχουμε παραμείνει επικεντρωμένοι στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό και στη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, όπου έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο» και σημείωσε ότι ο στόχος δεν ήταν η κερδοφορία, αλλά η συνέχιση της μείωσης των κινδύνων.
 
Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, επικεντρώνεται στους σημαντικούς μεσοπρόθεσμους στόχους της, που αφορούν τη μείωση του Δείκτη των ΜΕΔ στο 5% και στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (return on tangible equity) στο 7%, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της, όπως ανέφερε.
 
 «Όταν ξεκινούσαμε ποτέ δεν υπολογίζαμε ότι θα περάσουμε αυτά που περάσουμε το 2020» , είπε ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε: «Προτεραιότητα δεν ήταν να πραγματοποιήσουμε κέρδη, αλλά να μειώσουμε τον κίνδυνο του ισολογισμού μας».
 
«Άρα το μήνυμα για μας είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε μειώσει τον κίνδυνο του ισολογισμού, έχουμε μειώσει σε μονοψήφιο τα καθαρά ΜΕΔ και ταυτόχρονα έχουμε ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαίου», πρόσθεσε.
 
Παράλληλα, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι η τράπεζα λαμβάνει πολύ αισιόδοξα μηνύματα τονίζοντας από τα €5,9 δισεκατομμύρια δανείων, που εισήλθαν σε μορατόριουμ καταβολής δόσεων 9 μηνών το 2020, το 95% των δανειοληπτών αποπληρώνουν κανονικά τις δόσεις με βάση στοιχεία στα μέσα Φεβρουαρίου.
 
«Είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την ποιότητα χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου», είπε ο κ. Νικολάου, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία του όλου ζητήματος σε καθημερινή βάση «γιατί αυτό είναι που θα καθορίσει τα μελλοντικά ΜΕΔ της τράπεζας», όπως είπε.
 
Για την προοπτική της τράπεζας το 2021, ο κ. Νικολάου τόνισε πως ο στόχος παραμένει η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τόσο μέσω οργανικής μείωσης όσο και νέας πώλησης χαρτοφυλακίου ΜΕΔ.
 
«Ο κίνδυνος της τράπεζας είναι απίστευτα λιγότερος σε σύγκριση με πριν ένα χρόνο, πριν δύο ή πριν τρία χρόνια και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον», τόνισε, προσθέτοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η οικονομία αναμένεται να ανοίξει και να δώσει πιο θετικά μηνύματα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα επικεντρώνεται σε μία μικρότερη πώληση πακέτου ΜΕΔ.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας ανήλθαν σε €21,5 δισ., σε σύγκριση με €21,12 δισ. το 2019, με τις υποχρεώσεις να ανέρχονται σε €19,4 δισ. από €18,8 δισ. το 2019.
 
Τα μετρητά και καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες ανήλθαν στο τέλος του 2020 σε €5,6 δισ. από €5,1 δισ. το 2019. Τα καθαρά δάνεια ανήλθαν σε €9,9 δισ. το 2020, παρουσιάζοντας μείωση 8% σε σύγκριση με €10,7 δισ. το τέλος του 2019, με τον δείκτη καθαρών δανείων ως προς τις καταθέσεις να ανέρχεται στο 60% από 64% το 2019.
 
Οι συνολικές καταθέσεις πελατών του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €16,533 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020 (σε σύγκριση με €16,384 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου2020 και €16,692 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2019), παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έτος.
 
Όσον αφορά τα ΜΕΔ, στο τέλος του 2020, τα κόκκινα δάνεια αναπροσαρμοσμένα για την πώληση του χαρτοφυλακίου Helix 2, μειώθηκαν κατά €2.1 δισ. σε €1,760 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σύγκριση με €3,880 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η μείωση αυτή αποτελείται από οργανική μείωση ΜΕΔ ύψους €0.6 δισ. και πωλήσεις δανείων ΜΕΔ ύψους €1.5 δισ. Το ποσοστό δανείων ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) προς δάνεια μειώθηκε κατά 14%, από 30% στο 16%, αναπροσαρμοσμένο για το Helix 2.
 
Εξάλλου, τα συνολικά έσοδα για το έτος 2020 ανήλθαν σε €567 εκατ., σε σύγκριση με €651 εκατ. για το έτος 2019, μειωμένα κατά 13% σε ετήσια βάση). Τα καθαρά έσοδα από τόκους και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το έτος 2020 ανήλθαν σε €330 εκατ. και 1,84% αντίστοιχα, μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου όγκου νέων δανείων και τη συνεχιζόμενη πίεση στα δανειστικά επιτόκια.
 
Τα συνολικά έξοδα για το έτος 2020 ανήλθαν σε €370 εκατ. (σε σύγκριση με €410 εκατ. για το έτος 2019 και μειωμένα κατά 10% σε ετήσια βάση), εκ των οποίων 53% αφορούν κόστος προσωπικού (€195 εκατ.), 39% αφορούν άλλα λειτουργικά έξοδα (€145 εκατ.) και 8% (€30 εκατ.) αφορούν ειδικό φόρο και συνεισφορές στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (ΕΤΕ) και στο Ταμείο Εγγυημένων Καταθέσεων (ΤΕΚ).
 
Ο Δείκτης κόστος προς έσοδα (αναπροσαρμοσμένος για τον ειδικό φόρο και τις συνεισφορές στο ΕΤΕ και στο ΤΕΚ) διαμορφώθηκε στο 60% για το έτος 2020, στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κασσελάκης για το ατόπημα με τα κατεχόμενα - «Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν»

Επιστρέφουν εντός της μέρας στην Κύπρο οι επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στο Παρίσι – Η ανακοίνωση της Cyprus Airways

Τα νέα ονόματα με τα οποία «βαπτίστηκαν» οι κακοκαιρίες στην Κύπρο – Έτσι επιλέγονται

Συναγερμός για φωτιά σε Λύκειο στη Λεμεσό - Δείτε φωτογραφίες

Διπλασιάστηκε η ποινή φυλάκισης καταδικασθέντος για διακίνηση μεταναστών

Κύπριος γιατρός στους 100 κορυφαίους στην Παιδογκολογία διεθνώςΣτο μικροσκόπιο της GRECO οι παύσεις Αρχηγών της Αστυνομίας – Οι διαπιστώσεις και οι συστάσεις της

Στο μικροσκόπιο της GRECO οι παύσεις Αρχηγών της Αστυνομίας – Οι διαπιστώσεις και οι συστάσεις της

Την ώρα που το μέλλον του Αρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, είναι μετέωρο, η GRECO στην πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο, προβαίνει σε συγκεκριμένες συστάσεις σε σχέση με τον διορισμό και την απόλυση του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top