Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Κυπριανού: Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κυπριακό με αυτό τον τρόπο η διχοτόμηση είναι θέμα χρόνου

21.04.2021
13:11
Πολιτική

Στην εκτίμηση ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κυπριακό με τον τρόπο που το διαχειρίζεται η διχοτόμηση είναι θέμα χρόνου να γίνει πράξη, προέβη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην Πάφο στο πλαίσιο περιοδείας του ανέφερε πως έχει παρακολουθήσει με δυσφορία τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το Κυπριακό και τις καταγγελίες που έχει εκτοξεύσει για ακόμη μια φορά ενάντια στο ΑΚΕΛ. 

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού ο κ. Αναστασιάδης, «είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να διαχειριστεί και την υπόλοιπη Κύπρο. Με όλο το σεβασμό να πω ότι αν συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κυπριακό με τον τρόπο που το διαχειρίζεται, η διχοτόμηση είναι θέμα χρόνου να γίνει πράξη και θα πρέπει να περιμένουμε στην συνέχεια, ότι η Τουρκία θα αρχίσει από την επόμενη ημέρα να σκέφτεται πως θα καταφέρει να ελέγξει και την υπόλοιπη Κύπρο». Είπε μάλιστα πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τούτο. 

Εμείς, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπαμε θέσεις ξεκάθαρες οι οποίες δεν μπορούν να διαστρεβλώνονται από κανέναν. Είπαμε, όπως ανέφερε, στον κ. Αναστασιάδη ότι «σωστά λέει αυτά τα οποία λέει αλλά δεν είναι αρκετά, πρώτα και κύρια γιατί δεν γίνεται πιστευτός έχει απωλέσει την αξιοπιστία του διεθνώς και κατά δεύτερο γιατί, δεν συνειδητοποιεί ότι έχουν παρέλθει τριάμισι χρόνια που έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε ότι αφορά την λύση στο Κυπριακό”. 

Πρόσθεσε ακόμη πως πρότειναν στον ΠτΔ  δίχως να υποχωρήσει στα ζητήματα αρχών, δίχως να δώσει οτιδήποτε από την αρχή,  να πει ότι βλέποντας τα όλα ως ένα συνολικό πακέτο ότι θα μπορούσε να συζητήσει κάποια ζητήματα και σε ότι αφορά  την διαδικασία των διαπραγματεύσεων αλλά και σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και η Τουρκία θα είναι έτοιμη να συζητήσει στα υπόλοιπα ζητήματα». «Εμείς εκείνο το οποίο λέμε στον κ. Αναστασιάδη είναι ότι πρέπει  να καθορίσει προτεραιότητες», συμπλήρωσε.

Εμείς, ανέφερε, «θεωρούμε ότι ο πρώτος στόχος να είναι στην Γενεύη να καταφέρουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», σημειώνοντας πως αν αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός, τότε ο δεύτερος στόχος θα πρέπει να είναι «ακέραια η ευθύνη για το τυχόν ναυάγιο να βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά, να μην φορτωθούμε και εμείς ευθύνες για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα νέα τετελεσμένα τα οποία θα επιχειρήσει η Τουρκία μετά από την διάσκεψη στην Γενεύη». 

Εκτίμησε επίσης πως  δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προβεί σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας, θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε τετελεσμένα στο Βαρώσι. Αυτοί, συνέχισε, θα πρέπει να είναι οι στόχοι που θα πρέπει να καθορίσει ο κ. Αναστασιάδης και να βρει τον τρόπο να τους πετύχει. Εμείς ανέφερε, όπως είπαμε  κατά επανάληψη θα τον κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Αναμένουμε όμως να τους ιεραρχήσει αυτούς τους στόχους για να τους πετύχει, πρόσθεσε.  

Συνάντηση με επαγγελματίες ψαράδες

O ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του με τους επαγγελματίες ψαράδες της Πάφου ανέφερε πως δεν γίνεται να λαμβάνονται αποφάσεις δίχως να λαμβάνεται προηγουμένως η δική τους η άποψη που είναι η άποψη των ειδικών των ανθρώπων που ζουν καθημερινά τα προβλήματα του τομέα τους. Είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας και του Υπουργείου Γεωργίας, του Τμήματος Αλιείας, συνέχισε, να ακούν τις απόψεις των ανθρώπων οι οποίοι κάθε μέρα είναι μέσα  στην θάλασσα προσπαθώντας να ψαρέψουν.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου σημειώνοντας πως είναι η ανάγκη να γίνουν βελτιωτικά έργα στο λιμάνι τα οποία θα τους επιτρέπουν από την μια να προστατεύσουν τις περιουσίες αλλά και γενικότερα το λιμανάκι.  Ακόμη χαρακτήρισε αδιανόητο ο Δήμαρχος Πάφου να μην τους έχει προμηθεύσει με κάρτα εισόδου στο χώρο, για να μπορούν να μεταφέρουν τα διάφορα εργαλεία που έχουν για την άσκηση του επαγγέλματος τους. 

Αντιμετωπίζουν, είπε, αντικειμενικά πάρα πολλές δυσκολίες και δεν χρειάζεται να τους δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο, ενώ δεσμεύτηκε πως το ΑΚΕΛ θα συνεργαστεί  μαζί τους για να δουν  πως να τους βοηθήσουν  για να λύσουν τα προβλήματα. Πρόσθεσε τέλος πως συμφώνησαν όπως του αποστείλουν ένα  υπόμνημα με ολοκληρωμένα τα προβλήματα τα οποία τους απασχολούν. 

Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Λεωνίδου πρόεδρος του Σωματείου Παράκτιας Αλιείας Πάφου αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την επίσκεψη του ανέφερε πως ο Σύνδεσμος τους δεν είναι κομματικός  και ότι χρειάζονται την βοήθεια όλων για αυτό το δύσκολο επάγγελμα που τα αποθέματα χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν. Πρέπει να γίνει κάτι  είναι γιατί, όπως εξήγησε, «είναι κρίμα και άδικο να διαλυθεί αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά και για να κρατηθούν τα αποθέματα όπως έχει σήμερα». 

ΚΥΠΕ