ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο ενόψει της Πενταμερούς

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο ενόψει της Πενταμερούς

Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο, την Τετάρτη 21 Απριλίου, ενόψει της Άτυπης Πενταμερούς που διεξαχθεί στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.


Η συζήτηση διεξήχθη σε συνεργασία με εκπροσώπους της κυπριακής παροικίας στην Ελλάδα (Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ’74), αλλά και τη δικοινοτική Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος των Αποδήμων Κυπρίων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης «Για λύση, επανένωση, ομοσπονδία – αποτροπή της διχοτόμησης», η οποία θα πραγματοποιήσει στις 24 Απριλίου συγκέντρωση στα ενετικά τείχη της Λευκωσίας, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Καλεσμένοι της εκδήλωσης ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας της Ν∆, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός και καθηγητής ∆ημοσίου ∆ικαίου, η Άννα Καραμάνου, ∆ρ. Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, ο Νιαζί Κιζιλγιουρεκ, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, καθώς και ο Λοΐζος Λοΐζος, Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας.

Κατά την τοποθέτησή της, η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά υπέρμαχος της επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της ∆ιζωνικής ∆ικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί μια χώρα ελεύθερη, τόπος ειρήνης και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Επισήμανε ότι μια λύση δύο κρατών δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς δεν θα γίνει ποτέ δεκτή από την ΕΕ. Επιπλέον, η κ. Γιαννάκου μίλησε για τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν δυνάμεις που επιζητούν ακόμη την ευρωπαϊκή πορεία της. Τέλος, αναφέρθηκε στους Τουρκοκύπριους που επιθυμούν να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας ότι στη Γενεύη θα πρέπει να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα και να καθοριστεί πλαίσιο τεχνοκρατικής και πολιτικής εργασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι κανείς διεθνής δρων δεν πιέζει ουσιαστικά την Τουρκία, προκειμένου να συζητήσει επί της ουσίας και με πνεύμα συναίνεσης. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που απασχολεί πλέον μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας ότι οι πιθανότητες επίλυσης στενεύουν. Επιπλέον, επανέλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, τονίζοντας την ανάγκη διαμορφωμένης στρατηγικής και από την πλευρά της Ελλάδας.

Η κ. Καραμάνου τόνισε τη σημασία των γυναικών στη διαδικασία επίλυσης των συγκρούσεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι Πλατφόρμες Γυναικών ∆ικοινοτικής Συνεργασίας στο νησί και σημείωσε με τη σειρά της την ανάγκη να παραμείνει η διαδικασία ζωντανή.

Ο κ. Λοΐζος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης εφικτής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, προκειμένου να δοθεί τέλος στην κατοχή και τη διαίρεση του νησιού, που διαρκεί επί 47 χρόνια. Τόνισε ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, η κυπριακή ομογένεια κινητοποιείται για Ομόσπονδη λύση, επιστροφή, απόρριψη της διχοτόμησης. Τέλος, τόνισε ότι η προτεινόμενη λύση δύο κρατών δεν πρέπει καν να συζητείται γιατί αποτελεί συνθηκολόγηση.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας διεξάγει έναν «πόλεμο κουλτούρας» ενάντια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και τον κοσμικό της χαρακτήρα. Σημείωσε ακόμα ότι η άτυπη πενταμερής θα διεξαχθεί σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς η  Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη στόχευση της ένταξης στην ΕΕ. Μια ενδεχόμενη αποτυχία της διαδικασίας της Γενεύης θα αποτελέσει άλλοθι για άνοιγμα των Βαρωσίων, υποστήριξε ο κ. Κιζίλγιουρεκ. Παράλληλα, ανέφερε ότι "η ελληνοκυπριακή ελίτ θα πρέπει να πάψει να φαντασιώνεται την Κύπρο ως ένα ελληνικό κράτος" και πρότεινε την εκπόνηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία θα ευνοούν τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και από τον Χρήστο Ευθυμίου, εκ μέρους της ∆ικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις διάφορες κινητοποιήσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό που πραγματοποιεί αυτή τη βδομάδα η κοινωνία των Πολιτών με 115 περίπου οργανώσεις και δικοινοτικά κινήματα, με αιτήματα μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο και την απόρριψη της διχοτόμησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top