ΚΟΣΜΟΣ

Υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον μετά από αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς, για διαφθορά

Υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον μετά από αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς, για διαφθορά

Στη δίνη αποκαλύψεων και καταγγελιών που συνθέτουν μια εικόνα νεποτισμού και διαφθοράς βρίσκεται η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία.


Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς έγραψε στο ιστολόγιό του ότι ο κ. Τζόνσον είχε ένα «μυστικό σχέδιο» να ζητήσει από δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος να καλύψουν τα έξοδα ανακαίνισης του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Κάμινγκς έγραψε ότι είχε απαντήσει στον Πρωθυπουργό πως κάτι τέτοιο θα ήταν «ανήθικο, ανόητο, πιθανώς παράνομο» και προθυμοποιήθηκε να καταθέσει όσα γνωρίζει σχετικά σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε ότι η ανακαίνιση που φέρεται να κόστισε περίπου 200.000 λίρες πληρώθηκε από την τσέπη του ίδιου του κ. Τζόνσον. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούν δε τον κ. Κάμινγκς για εκδικητική στάση, καθώς είχε αποπεμφθεί από τη θέση του συμβούλου τον περασμένο Νοέμβριο.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, ζητά να παρουσιαστούν στοιχεία για τις δαπάνες και το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις με έκτακτη ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο ηγέτης του κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι η υπόθεση «βρωμάει».

Σύμφωνα δε με τους Sunday Times και τη Sunday Telegraph, η Ντάουνινγκ Στριτ φοβάται ότι ο κ. Κάμινγκς ετοιμάζει ένα «ντοσιέ» καταγγελιών κατά της κυβέρνησης για το χειρισμό της πανδημίας. 

Μεταξύ άλλων διατυπώνεται η ανησυχία ότι στην προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα εμφάνισή του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο εγκέφαλος της εκστρατείας υπέρ του Brexit και μετέπειτα δεξί χέρι του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα κατηγορήσει προσωπικά τον Πρωθυπουργό για τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ήδη δημοσιεύματα αναφέρουν πως κατά τον κ. Κάμινγκς ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει μετά από το δεύτερο lockdown ότι δεν ήθελε άλλο καθολικό απαγορευτικό στο μέλλον «ανεξάρτητα από τον αριθμό των πτωμάτων».

Η ανάρτηση στο ιστολόγιο του κ. Κάμινγκς έγινε μετά από τις υπόνοιες που άφησε η Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο ίδιος βρισκόταν πίσω από τη διαρροή μηνυμάτων περί του δεύτερου lockdown το Νοέμβριο, αλλά και πίσω από την προ ημερών διαρροή μηνυμάτων μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του γνωστού επιχειρηματία σερ Τζέιμς Ντάισον.

Στο ιστολόγιό του ο κ. Κάμινγκς αναφέρει πως κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του είχε πει πως πίσω από τος διαρροές βρίσκεται ένας άλλος κορυφαίος σύμβουλος, ο Χένρι Νιούμαν, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος της συντρόφου του Μπόρις Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς. Πιστεύεται πως μεταξύ του κ. Κάμινγκς και της κ. Σίμοντς υπάρχει έντονη αντιπαλότητα που έφτανε τα όρια του διαγκωνισμού για την εξασφάλιση της εύνοιας του Πρωθυπουργού στον καθορισμό πολιτικής.

Στα μηνύματα στο προσωπικό τηλέφωνο του Πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε το BBC, ο κ. Ντάισον εξέφραζε ανησυχία για τη φορολογική επιβάρυνση των υπαλλήλων του που θα καλούνταν να εργαστούν σε έκτακτη γραμμή παραγωγής στη Βρετανία για την κατασκευή αναπνευστήρων εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Τζόνσον είχε απαντήσει πως θα ρύθμιζε το θέμα άμεσα. Η αντιπολίτευση ζητά διερεύνηση και αυτής της υπόθεσης, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για την προσπάθεια να κάνει τα πάντα για να οχυρώσει το σύστημα υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τελεί υπό πρόσθετη πίεση καθώς όπως έχει αποκαλυφθεί έχει και σε άλλες περιπτώσεις δεχθεί προσεγγίσεις από επιχειρηματίες και όχι μόνο στο προσωπικό κινητό του τηλέφωνο. 

Μεταξύ αυτών που είχαν επικοινωνήσει μαζί του ήταν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που φέρεται να είχε ζητήσει διαμεσολάβηση για την αγορά του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Νιούκαστλ από σαουδαραβικά συμφέροντα.

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής και γενικός εισαγγελέας Ντόμινικ Γκριβ χαρακτήρισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC τον Μπόρις Τζόνσον ως «κενό ακεραιότητας», ενώ ο σερ Κιρ Στάρμερ επαναλαμβάνει συνεχώς τη λέξη «διαφθορά».

Πέρα από τις καταγγελίες και υπόνοιες με στόχο τον κ. Τζόνσον, η κυβέρνηση καλείται από την αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις για μια σειρά άλλων περιστατικών που επικρίνονται ως ενδείξεις ευνοιοκρατίας.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ εγκαλείται διότι αποκαλύφθηκε ότι είχε μετοχές σε εταιρεία μελών της οικογένειας του στην οποία είχε ανατεθεί μερική παροχή υπηρεσιών στο εθνικό σύστημα υγείας NHS εν μέσω πανδημίας.

Τον ασκό του Αιόλου είχε ανοίξει η αποκάλυψη ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε προσεγγίσει μέσω προσωπικών τηλεφώνων τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ζητώντας αλλαγή των κανόνων δανειοδότησης επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας για λογαριασμό της συμβουλευτικής εταιρείας του φίλου του Λεξ Γκρίνσιλ.

Ο κ. Κάμερον είχε προσληφθεί ως σύμβουλος από τον Αυστραλό χρηματιστή, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είχε προσληφθεί ως άμισθος σύμβουλος στην κυβέρνηση Κάμερον.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι κορυφαίος σύμβουλος στον τομέα κρατικών προμηθειών της κυβέρνησης Κάμερον εργαζόταν παράλληλα με το ρόλο του στην Ντάουνινγκ Στριτ ως σύμβουλος για την εταιρεία του Λεξ Γκρίνσιλ που διεκδικούσε συμβόλαια από την κυβέρνηση.

Υπό παρόμοιο πρίσμα ερμηνεύεται και η παραίτηση του λόρδου Ούντνι-Λίστερ το Σάββατο, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παρέμενε στο μισθολόγιο δύο εργολαβικών εταιρειών ενώ εργαζόταν για την Ντάουνινγκ Στριτ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top