ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ανεργία! Αυτά είναι τα 3 σχέδια του Υπ. Εργασίας με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ

Φρένο στην ανεργία! Αυτά είναι τα 3 σχέδια του Υπ. Εργασίας με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε την Παρασκευή τα τρία επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Τα δύο εκ των τριών, που αφορούν την απασχόληση πτυχιούχων και αποφοίτους Μέσης Εκπαίδευσης, για έξι μήνες, θα υλοποιηθούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και το τρίτο που αφορά τους εργαζόμενους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. από το Γραφείο Εργασίας.

Ο Προϋπολογισμός του πρώτου σχεδίου είναι 8 εκατομμύρια ευρώ, του δευτέρου είναι 4 εκ., ενώ το σχέδιο για τις μικρομεσαίες έχει προϋπολογισμό 8 εκ.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τους πτυχιούχους, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι το επίδομα κατάρτισης είναι 500 ευρώ το μήνα, για έξι μήνες και έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους πτυχιούχους  απόκτησης εργασιακής πείρας και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους. Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως με βάση τα στοιχεία, από προηγούμενες υλοποιήσεις ιδίων σχεδίων, φαίνεται ότι 50% αυτών που εντάχθηκαν στα σχέδια έχουν προσληφθεί στις επιχειρήσεις στις οποίες προσλήφθηκαν για πρακτική εξάσκηση.

Στο δεύτερο σχέδιο, προσφέρεται η ίδια επιδότηση για την ίδια περίοδο και σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν οι απόφοιτοι Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής.

Το τρίτο σχέδιο απευθύνεται στο λιανικό εμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις, που εργοδοτούν μέχρι τέσσερις υπαλλήλους, και θα επιδοτείται το 60% του μισθολογικού κόστους, είτε η εργοδότηση αφορά πλήρη, είτε μερική απασχόληση.

Ερωτηθείσα εάν η εξαγγελία του τρίτου σχεδίου στοχεύει σε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το σχέδιο προκηρύχθηκε πρώτη φορά το 2013 και εμπίπτει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν με χαμηλό κόστος να εργοδοτήσουν ένα νέο υπάλληλο.

Η Υπουργός διευκρίνισε ότι το σχέδιο για το λιανικό εμπόριο θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Εργασίας και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα επαρχιακά γραφεία του τμήματος εργασίας.

Πρόσθεσε ότι τα σχέδια για τους πτυχιούχους και του αποφοίτους Μέσης Εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν από την ΑΝΑΔ.

Ωράριο καταστημάτων

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις αναφορικά με το ωράριο των καταστημάτων, η Υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει το νόμο που ψήφισε η Βουλή στο Ανώτατο Δικαστήριο και έχει εκδοθεί διάταγμα, το οποίο θα ισχύει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή την ενωρίτερη έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου στην οποία θα κρίνεται ο νόμος συνταγματικός.

ΕΕΕ

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι εγκρίθηκαν ήδη 6.500 νέες οικογένειες, που μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν τίποτε. Συνεχίζοντας είπε ότι χθες έγινε η πληρωμή αυτού του μήνα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα καταστεί δυνατή και η καταβολή των αναδρομικών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των 17.500 αιτήσεων που υποβλήθηκαν και είτε απορρίφθηκαν, είτε εγκρίθηκαν.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει μικρός αριθμός αιτήσεων για τις οποίες αναμένεται να υποβληθούν τα πρόσθετα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Η Υπουργός είπε επίσης ότι έχουν πάρα πολλές ενστάσεις. Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε για αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω του γεγονότος ότι η αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτητή, υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ο αιτητής πριν αποταθεί στο Υπουργείο Εργασίας για την απόρριψη, πρέπει να κάνει ένσταση στο κτηματολόγιο για την εκτίμηση του ακινήτου.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει τις αιτήσεις για ΕΕΕ, στηριζόμενο στις εκτιμήσεις που έκανε για τα ακίνητα το κτηματολόγιο το 2013.

Καταλήγοντας, είπε ότι εάν η ένσταση στο Κτηματολόγιο έχει αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας του ακινήτου κάτω των 100.000 ευρώ, τότε ο αιτητής μπορεί να αποταθεί στο Υπουργείο Εργασίας για αναθεώρηση της απόρριψης της αίτησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top