ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Λακκοτρύπης: Αισιόδοξος για επίλυση του Κυπριακού, με αφορμή τη σημερινή επανέναρξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών

Γιώργος Λακκοτρύπης: Αισιόδοξος για επίλυση του Κυπριακού, με αφορμή τη σημερινή επανέναρξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει για την πιθανότητα ευόδωσης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, με αφορμή τη σημερινή επανέναρξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Η επιφυλακτικότητά μας απορρέει από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά και πρακτική της Τουρκίας».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο αισθάνεται άνετα η Λευκωσία πως κάτι παρόμοιο δεν θα επαναληφθεί τώρα, και πόσο οχυρωμένη είναι η Λευκωσία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου ότι ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών διακόπηκε ακριβώς εξαιτίας του ενεργειακού, συγκεκριμένα με την παραβίαση της ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός» και των αιτημάτων που ήγειρε η Άγκυρα για συνεκμετάλλευση, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε:

«Όπως έχει πει πολλές φορές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε στη συνέχεια. Εμείς, από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, και από εκεί και πέρα η συμπεριφορά της Τουρκίας θα καταδείξει και τον όποιο τρόπο αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του περιοδικού Economist στην Αθήνα, με θέμα τις ενεργειακές συμμαχίες στη Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική, ο Υπουργός αναφέρθηκε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, και ιδιαίτερα στις μέχρι τώρα διμερείς συνεργασίες της Δημοκρατίας με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Ειδικά με την Αίγυπτο, είπε, οι συζητήσεις σήμερα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αφού οι εταιρείες άρχισαν ήδη τις διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συμφωνίες για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη προς την Αίγυπτο.

Αναφέρθηκε και στις δύο μέχρι τώρα τριμερείς συναντήσεις κορυφής (αλλά και σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου, στο Κάιρο και στη Λευκωσία, προαναγγέλλοντας ότι η 3η ήδη προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το πότε.

Οι Υπουργοί Ενέργειας των 3 χωρών προσδιόρισαν, είπε, κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία το Νοέμβριο του 2014, συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη συνεργασία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, «προς όφελος και για την ευημερία των λαών των χωρών της περιοχής της Μεσογείου».

Προηγουμένως, ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε αναφερθεί σε μία «εντελώς διαφορετική πλέον, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική», ώστε η Ελλάδα «να πάψει να είναι άβουλο ενεργειακό παράρτημα κανενός».

Και ασκώντας, στο πλαίσιο αυτό, κριτική κατά της Τουρκίας για το μη σεβασμό, όπως είπε, προς το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή της Μεσογείου και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, τόνισε πως «το ίδιο ακριβώς κάνει, συστηματικά εδώ και χρόνια το Ισραήλ στη Γάζα και στα άλλα Παλαιστινιακά εδάφη».

Δεδομένης μιας «σαφώς διαφοροποιημένης πια, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, στάσης της Ελλάδος στην ενεργειακή της πολιτική», όπως ανέφεραν αρκετοί ξένοι παράγοντες που έλαβαν μέρος στο Συνέδριο του Economist, το ΚΥΠΕ ρώτησε τον Υπουργό Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη εάν μια τέτοια διαφοροποίηση μπορεί να επηρεάσει ή και να δυσχεράνει την αντίστοιχη πολιτική της Κύπρου για συνεργασίες με χώρες τις ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, όπως και με το Ισραήλ.

«Δεν θα έλεγα ότι έχει αλλάξει πολιτική η ελληνική κυβέρνηση. Υπήρχαν και προηγουμένως συζητήσεις για τον αγωγό TAP. Τώρα, όπως είπε και ο κ. Λαφαζάνης, συζητά για το λεγόμενο Turkish Stream, στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταστεί κόμβος έλευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου. Και η Ανατολική Μεσόγειος, είπε ο κ. Λαφαζάνης, βρίσκεται μέσα σ’ αυτούς τους συνολικούς σχεδιασμούς, οπότε δεν θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε θέμα».

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους συνέδρους για την πρόοδο, όπως είπε, που έχει σημειωθεί στα οικονομικά της Κύπρου, όπου «μετά από 14 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, έχει για πρώτη φορά επιτευχθεί θετικός ρυθμός του ΑΕΠ της τάξης του 0,4%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014».

Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, πρόσθεσε ο Υπουργός, αφού η ανάκαμψη βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Και επισήμανες πως η στρατηγική ανάπτυξης στηρίζεται κυρίως στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση, συμπλήρωσε, σε εκείνες τις αναπτυξιακές δράσεις που θα συμβάλλουν «στη μείωση του πλέον σημαντικού προβλήματος, της ανεργίας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top