ΔΙΕΘΝΗ

Μεταβαλλόμενη η εικόνα κρουσμάτων και μέτρων διεθνώς ενώ η πανδημία συνεχίζεται

Μεταβαλλόμενη η εικόνα κρουσμάτων και μέτρων διεθνώς ενώ η πανδημία συνεχίζεται

Η αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, η αλλαγή των μέτρων κατά της πανδημίας σε άλλες, το συνεχιζόμενο lockdown σε πόλεις της Αυστραλίας και η επίθεση Μπάιντεν σε όσους διαδίδουν fakenews για τα εμβόλια στις ΗΠΑ, είναι μερικές από τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του Covid.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οι Βρετανοί που επιστρέφουν στη χώρα τους από τη Γαλλία, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Αγγλία, ανακοίνωσε χθες βράδυ η βρετανική Kυβέρνηση. Η Γαλλία γίνεται έτσι η εξαίρεση στον κανόνα που θα ισχύει στο εξής για τις χώρες που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη "πορτοκαλί" λίστα. Η βρετανική Kυβέρνηση είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που επιστρέφουν από "πορτοκαλί" προορισμούς, όπως από τη Γαλλία ή την Ισπανία, δεν θα χρειαζόταν να μπαίνουν σε καραντίνα, από την Δευτέρα, 19 Ιουλίου. Το Yπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για τη Γαλλία, γιατί στη χώρα αυτή είναι διαδεδομένη η παραλλαγή Βήτα του νέου κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Κατά συνέπεια, όποιοι φτάνουν από τη Γαλλία θα πρέπει να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα, στο σπίτι τους ή σε άλλο κατάλυμα, έστω και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.608 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.743.389, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι 22 ασθενών με την Covid-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορvνοϊού στους 91.359 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΗΠΑ

Οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου κυκλοφορούν ψευδείς πληροφορίες για τα εμβόλια, "σκοτώνουν τους ανθρώπους", δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. "Η μοναδική πανδημία που έχουμε πλήττει εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Σκοτώνουν τους ανθρώπους", επέμεινε, απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε ποιο μήνυμα στέλνει στις πλατφόρμες, όπως το Facebook. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε αυτήν την εβδομάδα τους κολοσσούς της τεχνολογίας να αγωνιστούν κατά της παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Χθες, η εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι, στοχοθέτησε συγκεκριμένα το Facebook. "Υπάρχουν περίπου 12 άτομα που παράγουν το 65% της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι τους είναι ενεργοί στο Facebook, ενώ ορισμένοι εκδιώχθηκαν από τις άλλες πλατφόρμες", σχολίασε. Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε διευκρινίσεις για αυτά τα 12 πρόσωπα που κατηγορεί. "Το Facebook πρέπει να ενεργεί γρηγορότερα για να διαγράφει τα επικίνδυνα μηνύματα και αυτά που παραβιάζουν τους κανόνες του, τα οποία παραμένουν, συχνά για πολλές ημέρες. Είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Η πληροφορία διακινείται πολύ γρήγορα", πρόσθεσε η Ψάκι. Νωρίτερα σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι οι εταιρείες "προφανώς έχουν κάνει βήματα" αλλά μπορούν να κάνουν και περισσότερα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ενημέρωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.456 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 45.591 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 540.398 νεκρούς επί συνόλου 19.308.109 μολύνσεων. Η Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, ένα ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από την έναρξη της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ίδιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν 6.787 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εγείροντας νέες ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα της χώρας να καταπολεμήσει την πανδημία, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι υπερπλήρεις και να υπάρχει έλλειψη προμηθειών σε οξυγόνο. Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 είναι πολύ αργή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην Τυνησία είναι ο υψηλότερος στην Αφρική και τον αραβικό κόσμο. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε περίπου 530.000 και οι θάνατοι σε πάνω από 17.200.

ΙΝΔΙΑ

Η Ινδία ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 38.079 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό τους αριθμό στη χώρα να αυξάνεται σε 31,06 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 560, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 413.091, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Οι αρχές στο Σίδνεϊ έδωσαν εντολή να ανασταλεί η λειτουργία των εργοταξίων, απαγόρευσαν τις μη απαραίτητες λιανικές αγορές και απείλησαν με πρόστιμα εργοδότες που αναγκάζουν υπαλλήλους να εργαστούν από το γραφείο καθώς τα νέα κρούσματα COVID-19 συνέχισαν να αυξάνονται ενώ η πόλη βρίσκεται ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες σε lockdown.

Αξιωματούχοι στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ, απαγόρευσαν επίσης σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των δυτικών προαστίων της πόλης --της πλέον πληγείσας περιοχής-- να απομακρύνονται από τις γειτονιές τους για λόγους εργασίας, καθώς κατέγραψαν 111 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες έναντι 97 μία ημέρα νωρίτερα. Η πολιτεία κατέγραψε επίσης έναν ακόμα θάνατο λόγω του κορωνοϊού, ανεβάζοντας σε τρεις τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή του έτους και τον πανεθνικό απολογισμό σε 913 από την έναρξη της πανδημίας.

"Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη περίοδο κατά την οποία η πολιτεία μας αντιμετώπισε δυσκολίες σε τέτοια έκταση", δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η πόλη των 5 εκατ. κατοίκων, η μεγαλύτερη της Αυστραλίας, βρίσκεται σε lockdown από τις 26 Ιουνίου, το οποίο προγραμματίζεται να λήξει στις 30 Ιουλίου, αφού οδηγός οχήματος που πραγματοποιούσε μεταφορές προσωπικού σε αεροδρόμιο έφερε τον ιό στην κοινότητα και προκάλεσε έξαρση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Η γειτονική πολιτεία της Βικτόριας επίσης ανακοίνωσε άλμα στα ημερήσια κρούσματα COVID-19 σε 19 από 6 την προηγούμενη ημέρα, αυξάνοντας τους φόβους ότι ίσως παραταθεί το σύντομο lockdown που αναμενόταν να τελειώσει την Τρίτη. Η Βικτόρια και η μητροπολιτική περιοχή του Σίδνεϊ φιλοξενούν μαζί περίπου 12 εκατ. κατοίκους, το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Αυστραλίας βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown.

Η Αυστραλία κατάφερε να αποφύγει τους υψηλούς αριθμούς μολύνσεων και θανάτων που κατέγραψαν άλλες χώρες στις αρχικές φάσεις της πανδημίας χάρη σε μια σειρά μέτρων όπως το κλείσιμο των συνόρων και τον κατ` οίκον περιορισμό των πολιτών. Ωστόσο, 18 μήνες αργότερα, η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υφίσταται κριτική λόγω της αργής εξέλιξης της εμβολιαστικής εκστρατείας. Μόλις πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατ. κατοίκων της Αυστραλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top