ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου στο επίκεντρο του 31ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ

Ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου στο επίκεντρο του 31ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ

Ηγετικοί παράγοντες οργανισμών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας απ’ όλη τη χώρα, που ασχολούνται ενεργά με το κυπριακά και άλλα εθνικά θέματα, θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον από τις 3 μέχρι της 5 Ιουνίου για το 31ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ.

Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Προεδρικός Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και τους Απόδημους, Φώτης Φωτίου.

Το φετινό συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια ασταθή περιοχή, στους ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που χαράσσουν την πολιτική έναντι της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε τις εκδηλώσεις της 40ης επετείου της τουρκικής εισβολής, φέτος πρόκειται να γίνει ένα περισσότερο διακριτικό συνέδριο», δήλωσε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).
Μεταξύ των συμμετεχόντων του 31ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ θα είναι οι πρεσβευτές του Ισραήλ, της Αρμενίας και της Αιγύπτου.

«Ουσιαστικά προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία στρατηγική σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως έχουμε συζητήσει και την τελευταία φορά, δεν αρκεί η επίλυση της διαίρεσης και της κατοχής των Κύπρου. Πιστεύουμε ότι αν η Κύπρος καταστεί ακόμη πιο πολύ σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι πιθανότητες της απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων και του τερματισμού της κατοχής θα βελτιωθούν», εξήγησε ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

«Βλέπουμε το ρόλο της Τουρκίας με τον ISIS, με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν νέες επιπλοκές στην περιοχή και γι `αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να γίνει μέρος του τριγώνου, μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και ισχυρή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, την Τετάρτη, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την αμερικανική πολιτική στο κυπριακό, από την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ και ενδεχομένως το συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενεργειακή διπλωματία, Amos Hochstein.

«Ελπίζουμε ότι η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλάντ θα επιστρέψει από το Λονδίνο για να παρευρεθεί επίσης στο συνέδριο», πρόσθεσε ο κ. Κρίστοφερ.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με ενημέρωση στο Λευκό Οίκο από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, Colin Kahl και άλλους αξιωματούχους. Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν είχε ενημερώσει πως σκόπευε να παραστεί, όμως τα σχέδιά του πιθανόν να αλλάξουν μετά το θάνατο του γιου του Μπο Μπάιντεν.

«Οι συναντήσεις μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και άλλους που θα δούμε, θα επικεντρωθούν στην στρατηγική της οικοδόμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως βασικό στρατηγικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Όχι μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή του ξεπλύματος χρήματος, αλλά για όλα τα θέματα που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν στην περιοχή. Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να στείλουμε», είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, σε συνέντευξή του.

Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα η ελληνοαμερικανική ηγεσία επικοινώνησε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ. «Ζήτησαν συγγνώμη, είπαν ότι οι θέσεις τους παραμένουν ίδιες. Θα περιμένουμε να δούμε», πρόσθεσε.

Πλησιάζοντας η 41η επέτειος της τουρκικής εισβολής, η απογοήτευση από την έλλειψη λύσης είναι προφανής.

«Ξέρω ότι υπάρχει κάποια αισιοδοξία μετά την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο, έχουμε δει το ίδιο έργο και πριν και γνωρίζουμε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η Τουρκία. Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα και δεν έχουμε δει αρκετή πρόοδο από εκεί».
Η Ελληνοαμερικανική ηγεσία έχει επικρίνει την κυβέρνηση Ομπάμα πως έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με την Τουρκίας και τις δηλώσεις Τούρκων ηγετών που μιλούν για την πολιτική τους βούληση για μια λύση.

«Δυστυχώς, υπάρχουν δύο ζητήματα. Το πρώτο, ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν έχουν ασκήσει την κατάλληλη πίεση προς την Τουρκία, ώστε η Άγκυρα να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι μια παράνομη εισβολή και συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή. Στην Τουρκία για πάρα πολλά χρόνια είναι γνωστό πως δύο πράγματα δεν αλλάζουν. Το κουρδικό και το κυπριακό.

Είναι ατυχές ότι, παρόλο που στη διοίκηση υπάρχουν άνθρωποι σαν τον γερουσιαστή Κέρι - τώρα υπουργός Εξωτερικών - και τον πρώην γερουσιαστή και τώρα αντιπρόεδρο Μπάιντεν, δύο από τους μεγαλύτερους εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν μπορούμε να περάσουμε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία διαθέτει 800.000 στρατιώτες για το ΝΑΤΟ, μια μεγάλη οικονομία και θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν σύμμαχο. Αλλά οι πραγματικοί σύμμαχοι δεν κατέχουν άλλες χώρες».

Οι σύνεδροι θα συναντηθούν επίσης με περισσότερους από 45 σημαντικούς βουλευτές και γερουσιαστές, που ηγούνται σχετικών επιτροπών και υποεπιτροπών και άλλους οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην χάραξη πολιτικής.

Πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τροπολογία των βουλευτών Σισιλίνι και Μπιλιράκη, η οποία ζητά από τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, να υποβάλουν από κοινού με τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου «την αξιολόγηση της στρατιωτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπερασπιστεί από απειλές για την εθνική της ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των απειλών που προέρχονται από εχθρικές ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες».

Οι δύο υπουργοί πρέπει να υποβάλουν την κοινή έκθεση το αργότερο σε 90 ημέρες. Αυτό θα επιτρέψει την Κύπρο να προμηθεύεται κατά περίπτωση αμερικανικής κατασκευής οπλικά συστήματα που είναι απαραίτητα για την άμυνά της. Το νομοσχέδιο έχει σταλεί στη Γερουσία.
«Αυτό πρόκειται να είναι ένα από τα βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε», είπε ο Φιλιπ Κρίστοφερ.

«Εργαστήκαμε παρασκηνιακά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα συνεργαστούμε και με τα μέλη της Γερουσίας, ενώπιον της οποίας βρίσκεται το νομοσχέδιο και ελπίζουμε ότι θα είμαστε αποτελεσματικοί. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το συνέδριο για να ασκήσουμε πιέσεις για τη συγκεκριμένη τροπολογία».

Κατά το επίσημο δείπνο, την Πέμπτη, θα τιμηθεί με το Βραβείο Αθενς-Λιβανού η ελληνοαμερικανίδα Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκη.

Επίσης ο εκτελών χρέη Δημοκρατικού ηγέτη της Γερουσίας, γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ θα τιμηθεί με Βραβείο Φριζή.

Αλλα μέλη του Κογκρέσου που θα τιμηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι ο Στιβ Ισραελ, ο Κρις Σπιμ, ο Έλιοτ Ενγκελ και οι γερουσιαστές Sherrod Brown και Ben Cardin.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top