ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Σημαντικό να βλέπουμε μεταξύ μας εταίρους και όχι εχθρούς»

Ακιντζί: «Σημαντικό να βλέπουμε μεταξύ μας εταίρους και όχι εχθρούς»

«Αυτό που δεν πρέπει να έχουμε είναι μία ακόμα απογοήτευση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο μήνυμά μας. Πρέπει να έχουμε συμπόνια. Όταν τους κοιτάζουμε και όταν μας κοιτάζουν είναι σημαντικό να μη βλέπουμε εχθρούς αλλά μελλοντικούς εταίρους», δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί στη βρετανική εφημερίδα Guardian, απεσταλμένη της οποίας επισκέφθηκε την κατεχόμενη Λευκωσία.



«Η πάροδος του χρόνου δε βοηθά μια λύση. Όσο περνά ο χρόνος, τόσο η διαίρεση θεμελιώνεται. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να καταλάβουν όλοι», προσθέτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, για τον οποίο η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι σε όλη του τη ζωή έχει εργαστεί για την ειρήνη.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η Κύπρος έχει υποφέρει αρκετά και ότι είναι σημαντικό να γίνει παραδεκτό πως υπήρξαν όλα αυτά τα δεινά, ότι ήταν αμοιβαία και ότι έγιναν λάθη. «Είναι όμως επίσης καιρός να κοιτάξουμε προς το μέλλον», συμπληρώνει.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Ακιντζί λέει ότι «θέλει μια λύση και τη θέλει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο 68χρονος Τουρκοκύπριος ηγέτης συμπληρώνει: «Είναι η μοίρα μας ως Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να ζήσουμε μαζί σε αυτό το νησί. Το Κυπριακό πρόβλημα έχει γίνει αντικείμενο εξαντλητικής διαπραγμάτευσης. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και μια κοινή σοφία και όραμα».

Η ανταπόκριση για τον Guardian με τίτλο «Η διαιρεμένη Κύπρος αρχίζει να χτίζει γέφυρες» φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, ο οποίος δηλώνει πως «σε κάθε επίπεδο, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, είναι σαν (οι Τουρκοκύπριοι) να μην υπάρχουν».

Ο επικεφαλής του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Φίκρι Τόρος σχολιάζει, εξάλλου, ότι αισθάνεται πως ζει σε μία μη φυσιολογική χώρα, επισημαίνοντας πως τα δίκτυα τηλεφωνίας δεν είναι συνδεδεμένα με την υπόλοιπη Κύπρο.

Τέλος, η 35χρονη Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Έσρα Αϊγκίν περιγράφει πως πολλοί Τουρκοκύπριοι μεταβαίνουν συχνά στην ελεύθερη Κύπρο, μεταξύ άλλων για τη νυχτερινή διασκέδαση και τις παραλίες. «Οι Τουρκοκύπριοι», λέει, «δε βλέπουμε κανένα μέλλον σε αυτή την κατάσταση. Το ‘κράτος’ που ανακηρύχθηκε με το επιχείρημα ότι θα αναγνωριστεί δεν έχει αναγνωριστεί και δε θα συμβεί ποτέ αυτό. Είναι προφανές ότι δε θα μπορέσουμε ποτέ να σταθούμε στα πόδια μας ή να έχουμε λόγο στο πώς κυβερνάται η χώρα αν δεν έχουμε λύση», προσθέτει η κ. Αϊγκίν.

Η ίδια συμπληρώνει πως έχει την αίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι επικρίνονται από την Τουρκία όχι μόνο ως «μη αρκετά Τούρκοι», αλλά πλέον και ως «μη αρκετά θρήσκοι». Η δημοσιογράφος του Guardian σχολιάζει επ’ αυτού ότι η ισλαμοποίηση μιας κοσμικής κοινωνίας όπως η τουρκοκυπριακή, υπό τη μορφή υποχρεωτικών θρησκευτικών μαθημάτων και ανέγερση τεμενών, έχει ενισχύσει την αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Υπάρχει μια αίσθηση ότι [το 1974] η Τουρκία ήρθε και μας βοήθησε, αλλά έκτοτε θέλει να πληρώνουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να ξαναποκτήσουμε την αξιοπρέπειά μας», καταλήγει η Έσρα Αϊγκίν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top