ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Σημάδια πως είχατε Covid-19 και δεν το ξέρατε

Κορωνοϊός: Σημάδια πως είχατε Covid-19 και δεν το ξέρατε

Πέραν των ασθενών με Covid-19, υπάρχουν εκείνοι που έχουν σύνδρομο Long Covid, με συμπτώματα που διαρκούν για πολύ καιρό και εκείνοι που ασθένησαν, χωρίς να το καταλάβουν. Τι ισχύει για κάθε περίτπωση.


Ο Covid-19 αποτελεί άμεση απειλή, εν τούτοις όπως αποδεικνύεται προκαλεί και διάφορα σύνδρομα. Ένα είναι ο φόβος ότι θα κολλήσουμε. Ένα άλλο το Long Covid, δηλαδή συμπτώματα που κρατούν πέραν των τεσσάρων εβδομάδων μετά την πρώτη τους εμφάνιση. Το αμερικανικό CDC (το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας) ανακοίνωσε νέα δεδομένα, βάσει των οποίων το 30% όσων νοσούν, θα έχουν κάποια μακροχρόνια συμπτώματα που μπορεί να είναι ήπια ή έντονα. Ποια όμως, είναι αυτά και μπορεί να τα έχουμε, για ολόκληρες εβδομάδες και υποδηλώνουν πως τελικά, έχουμε κορονοϊό.

Χρόνια κόπωση
Είναι το σήμα κατατεθέν του συνδρόμου Long Covid. Όπως αναφέρει το Eat This οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χρόνια κόπωση προκύπτει από τα υπολείμματα του ιού στο σώμα μας, τα οποία εξακολουθεί να καταπολεμά το ανοσοποιητικό μας. Συνήθως πιστεύουμε ότι έχουμε κάποια φλεγμονή. Αν σας προέκυψε ξαφνικά και διήρκεσε λίγο (ώστε να μην ανησυχήσετε), εξ ου και δεν εξεταστήκατε ενδεχομένως να ασθενήσατε.

"Κομμένη" ανάσα
Επειδή ο κορονοϊός 'χτυπάει' στους πνεύμονες, έχει ως συνέπεια τη δύσπνοια. Εν προκειμένω, μπορεί να διαρκέσει για πάρα πολύ καιρό και να οφείλεται σε βλάβη ή φλεγμονή στην περιοχή του στήθους.

Ασυνήθιστο σύνδρομο πόνου
Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Πλανητάρχη, Anthony Fauci προειδοποίησε για μυαλγία, δηλαδή πόνους που μπορούν να εμφανιστούν παντού -πλάτη, αρθρώσεις, ημικρανίες κλπ- και μπορούν να προκληθούν από φαγητά, μυρωδιές ή κόπωση ή από το πουθενά.

Απώλεια οσμής και γεύσης
Επίσης ανήκει στα πιο γνωστά συμπτώματα του Covid-19. Συνήθως όμως, το πρόβλημα αποκαθίσταται. Αν δεν γίνει αυτό σε ένα μήνα, ενδεχομένως να έχετε Long Covid. Όπως και αν απολέσατε προσωρινά αυτές τις αισθήσεις, ενδεχομένως να έχετε κορονοϊό.

Σημαντική καρδιαγγειακή αναπηρία
Αν δεν μπορείτε να περπατήσετε ούτε για λίγα μέτρα, ενώ παλαιότερα δεν ήταν τίποτα για εσάς να καλύπτετε την ίδια απόσταση, το πιθανότερο είναι να έχετε Long Covid.

Γνωστική ομίχλη
Η έλλειψη συγκέντρωσης και η απώλεια μνήμης αποκαλούνται από τους γιατρούς ως 'ομίχλη του εγκεφάλου' και έρευνες έχουν δείξει πως ο Covid-19 μειώνει τα γνωστικά επίπεδα και επηρεάζει την ικανότητα μας να επεξεργαστούμε πληροφορίες.

Πυρετός
Όταν εκδηλώνεται ως αρχικό σύμπτωμα, κατά πάσα πιθανότητα έχετε Covid-19. Η γρίπη ξεκινά με βήχα.

Άγχος και κατάθλιψη
Ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι το σύμπτωμα που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο τους γιατρούς. Οι ασθενείς συνήθως ακούν πως δεν έχουν κάτι και αρχίζουν να πιστεύουν πως όλα είναι στο μυαλό τους. Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι αντιμετωπίζουν κάτι που υπάρχει και όταν το ακούν ανακουφίζονται.

Κοκκινισμένα μάτια
Ο κορονοϊός μπαίνει στα κύτταρα μας, μέσω υποδοχέων για το ένζυμο ACE2. Αυτοί βρίσκονται σε διάφορα μέρη των ματιών (αμφιβληστροειδής ή επιθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν το λευκό του ματιού και το βλέφαρο). Στα συμπτώματα είναι τα κοκκινισμένα μάτια, τα ξηρά, τα πρησμένα, και οι αυξημένες εκκρίσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top