ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Συναγερμός» για εμβολιασμένους ηλικιωμένους και παιδιά από 5-12 χρόνων - Φόβοι για νέο κύμα

«Συναγερμός» για εμβολιασμένους ηλικιωμένους και παιδιά από 5-12 χρόνων - Φόβοι για νέο κύμα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στο χώρο της υγείας μπροστά στο φόβο ενός νέου κύματος της πανδημίας, η οποία άρχισε να δείχνει τα δόντια της σε άλλες χώρες και θεωρείται βέβαιο ότι είναι θέμα χρόνου να κινηθεί απειλητικά και στην Κύπρο.

Προς το παρόν η εξάπλωση του νέου στελέχους της μετάλλαξης D+ παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα στην Κύπρο, όπως έχει διαπιστωθεί, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο βρίσκεται σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο.

Εντονη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο Υγείας από την αύξηση των νοσούντων με κορωνοϊό, οι οποίοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Η τάση αυτή καταγράφεται τις τελευταίες μέρες και θέτει σε κινητοποίηση τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Πρόκειται για άτομα ηλικίας 65+ τα οποία παρόλον ότι έχουν εμβολιαστεί παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν νοσηλεία.

Η εικόνα αυτή επισπεύδει την ανάγκη για ενισχυτικό εμβολιασμό ατόμων μεγάλης ηλικίας, ενώ την ίδια ώρα επαναφέρει την εισήγηση για στοχευμένες εξετάσεις με rapid test των ευάλωτων ομάδων που έχουν εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διασποράς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΥπΥ, το ποσοστό των εμβολιασμένων ηλικιωμένων που καταλήγουν πλησιάζει το ποσοστό των ανεμβολίαστων.

Πηγή ανησυχίας προκαλούν επίσης τα αυξημένα κρούσματα ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό στη δημοτική εκπαίδευση. Από τα στοιχεία που προκύπτουν στη διαδικασία της Ιχνηλάτησης, οι ηλικίες 5 μέχρι 12 χρόνων θεωρούνται υψηλού κινδύνου διασπορείς του ιού, ιδιαίτερα ανάμεσα σε μεγαλύτερες ηλικίες (παπούδες και γιαγιάδες), ενώ άλλη μια σοβαρή παράμετρος είναι το γεγονός ότι συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Εξαιτίας αυτής της ανησυχητικής εικόνας επαναφέρεται η εισήγηση για αυξημένους δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε αυτές τις ηλικίες.

Το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να εντατικοποιήσει την ενημερωτική εκστρατεία για την χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης, αφού το μέχρι τώρα ενδιαφέρον δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Ενισχυτική (δεύτερη) δόση θα λάβουν και οι εμβολιασθέντες με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J, μετά από σχετική απόφαση την οποία αναμένεται να λάβει την Τετάρτη το υπουργικό Συμβούλιο. Aπομένει να διευκρινιστεί κατά πόσον η ενισχυτική δόση θα γίνεται με το ίδιο εμβόλιο ή θα επιτραπεί η χορήγηση εμβολίου της ίδιας τεχνολογίας MRNA, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει από την πρώτη δόση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άναψε την Δευτέρα το πράσινο φως για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Moderna (Spikevax), σε ανθρώπους άνω των 18 ετών τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top