ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικόλας, Κληρίδης, Κολοκασίδης στη λίστα ΔΗΚΟ για το 2023- Τα διλήμματα και οι άγνωστοι παρονομαστές

Νικόλας, Κληρίδης, Κολοκασίδης στη λίστα ΔΗΚΟ για το 2023- Τα διλήμματα και οι άγνωστοι παρονομαστές

Σε ρυθμό προεδρικών εκλογών μπαίνει σιγά σιγά το ΔΗΚΟ, στο οποίο έγινε μια πρώτη ελεύθερη συζήτηση για την πορεία που θα ακολουθήσουν. Η αναζήτηση συνεργασιών ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η τάση που φαίνεται να κυριαρχεί, απομένει όμως να φανεί κατά πόσον θα λειτουργήσει στην πράξη.

Από όσα λέχθηκαν στην συνεδρίαση της γραμματείας του κόμματος την περασμένη βδομάδα, το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου θα πρέπει να θεωρείται η πρώτη επιλογή του κόμματος στην αφετηρία των διαβουλεύσεων με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην πορεία βεβαίως μπορεί να αλλάξουν πολλά. Σε κάθε περίπτωση το ΔΗΚΟ θέλει να είναι ο ρυθμιστής των εκλογών του 2023 και ζητούμενο για το κόμμα είναι να βγει νικητής από την αναμέτρηση, ώστε να έχει λόγο και ρόλο στην επόμενη διακυβέρνηση.

Αγκάθι ο πρώτος γύρος

Χωρίς αμφιβολία το ΔΗΚΟ παραμένει για όλους τους δυνητικούς υποψήφιους ένας πολύτιμος εταίρος και τόσον ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ θα ήθελαν μια συμμαχία με το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αν είναι δυνατόν από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο κάτι τέτοιο έχει μεγάλο βαθμό ρίσκου για το ΔΗΚΟ. Οποιαδήποτε επιλογή προς αριστερά ή προς δεξιά, εκτός από τα κέρδη θα συνοδεύεται και από ζημιές, τις οποίες η ηγεσία του ΔΗΚΟ λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να μπει σε μια διαδικασία που θα προκαλέσει πρόσθετες απώλειες στο κόμμα.

Σαν αποτέλεσμα αυτού του θέματος η ηγεσία του ΔΗΚΟ γέρνει περισσότερο προς την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές ώστε να μην έχει το δίλημμα ανάμεσα στο δίπολο αριστερά-δεξιά, ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο. Πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο ως ο αρχηγός του κόμματος, υπαρκτό είναι και το σενάριο εξωκομματικής υποψηφιότητας, με την προσδοκία ότι ευκολότερα θα προσελκύσει άλλες πολιτικές δυνάμεις. Στο ΔΗΚΟ θεωρούσαν ως ιδανική ανεξάρτητη επιλογή το όνομα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ακόμη και πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Στο τραπέζι έπεσε επίσης το όνομα του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος επίσης αρνήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα προστέθηκε το όνομα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστου Κληρίδη, ενώ ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το όνομα του πρώην στελέχους του κόμματος, Γιώργου Κολοκασίδη, ο οποίος εξοστρακίστηκε επί προεδρίας Μάριου Καρογιάν.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Με δεδομένο ότι ο ΔΗΣΥ θα έχει δικό του υποψήφιο, ιδανικό σενάριο για το ΔΗΚΟ είναι να προτάξει μια υποψηφιότητα η οποία θα μπορέσει να στηριχθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κατά κύριο λόγο από το ΑΚΕΛ, ώστε να υπάρξει προοπτική νίκης. Τα προβλήματα γίνονται δύσκολα εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ δεσμεύεται με συνεδριακή απόφαση ότι οι συνεργασίες θα πρέπει να υπηρετούν την κορυφαία στόχευση του κόμματος για λύση του εθνικού προβλήματος. Στο κόμμα της Αριστεράς είναι έτοιμοι για συμβιβασμούς όχι όμως σε βαθμό που να αυτοαναιρούνται. ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ έχουν γέφυρες επικοινωνίας, παρά την πικρία από πλευράς Νικόλα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που εξελίχθηκε η εκλογή του προέδρου της Βουλής. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έχει κάθε λόγο να θέλει να δει μια συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως οι διαφορετικές θέσεις στο Κυπριακό παραμένουν πρόβλημα, το οποίο όλοι αντιλαμβάνονται. Άλλο ένα πρόβλημα είναι δυσκολία με την οποία το ΔΗΚΟ θα μπορέσει να αιτιολογήσει τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, τον οποίο εδώ και χρόνια ταυτίζει με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Στην εξίσωση του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές του 2023 υπάρχουν πολλοί άλλοι άγνωστοι παρονομαστές, όπως είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ, η στάση που θα τηρήσει η ΔΗΠΑ και μια πιθανή υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top