ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα προβλήματα από αποκοπή δημόσιου βοηθήματος θέτει η Οργάνωση Παραπληγικών στην Υπ. Εργασίας

Τα προβλήματα από αποκοπή δημόσιου βοηθήματος θέτει η Οργάνωση Παραπληγικών στην Υπ. Εργασίας

Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απέστειλε η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, στην οποία κάνει λόγο για πιθανόν λανθασμένη απόφαση του Υπουργείου να διακόψει την παροχή επιδόματος δημοσίου βοηθήματος σε άτομα με αναπηρία χωρίς προειδοποίηση.

 

Σε ανακοίνωσή της, η Οργάνωση Παραπληγικών αναφέρει πως έχει ενημερωθεί από συγκεκριμένα μέλη της ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΡΓ αποφάσισαν τη διακοπή του δημοσίου βοηθήματος που λάμβαναν, επειδή μετά από τη δεύτερη εξέταση των προσωπικών τους στοιχείων, οι κανονισμοί παροχής του ΕΕΕ δεν τους καθιστούν δικαιούχους.

 

Όπως αναφέρει, ωστόσο, η οργάνωση “φαίνεται ότι σε κάποιες ή πολλές περιπτώσεις γίνονται λάθη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και μετά από την ένσταση που θα κάνει το άτομο με αναπηρία θα γίνει ξανά δικαιούχο του επιδόματος, που του αποκόπηκε”.

 

“Μέχρι τότε όμως”, σημείωσε, “δεν θα λαμβάνει ένα σημαντικό επίδομα για την ποιότητα ζωής του. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί αχρείαστη και σοβαρή αναστάτωση στη ζωή του ατόμου με αναπηρία και της οικογένειας του. Επιπλέον, δεν συνάδει με τις αρχές χρηστής διοίκησης”.

Η ΟΠΚ εισηγείται στις υπηρεσίες του Υπουργείου όπως κατά την εξέταση αίτησης για ΕΕΕ ατόμου με αναπηρία, αν διαπιστωθεί ότι δεν πληροί κάποιο από τα κριτήρια του, να επικοινωνούν μαζί με το άτομο, χωρίς να γίνεται διακοπή του επιδόματος και να ζητούν επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινήσεις, τις οποίες το άτομο θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποστείλει.

“Μόνο μετά την επιβεβαίωση, που θα γίνει με τον τρόπο αυτό, να γίνεται διακοπή παροχής επιδόματος σε άτομο με αναπηρία. Τονίζουμε ότι το ποσό καταθέσεων με όριο ύψους 5.000 ευρώ τ  το θεωρούμε υπερβολικά χαμηλό. Έχουμε παράδειγμα τετραπληγικού ατόμου που χρειάζεται να αγοράζει υπηρεσίες φροντίδας από την τοπική αγορά με κόστος 60-80 ευρώ ημερησίως. Επίσης, άλλες περιπτώσεις που οι καταθέσεις είχαν σκοπό την αγορά αυτοκινήτου για διακίνηση, κάτι από το οποίο τα άτομα σε αναπηρικό τροχοκάθισμα εξαρτιούνται. Ή ακόμα για σκοπούς υγείας, λόγω των πολλών επιπλοκών που δημιουργεί η αναπηρία μας”, προσθέτει.

Καταληκτικά, η ΟΠΚ σημειώνει παράπονο που έλαβε από τετραπληγική γυναίκα που βρήκαν καταθέσεις στο όνομα της, οι οποίες όμως είναι προϊόν αποζημίωσης, μετά το τροχαίο ατύχημα που της προκάλεσε την αναπηρία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν ολοκλήρωσε την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια με τον Ερσίν Τατάρ, στα κατεχόμενα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top