ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επιθυμία για επανένωση εξέφρασαν αξιωματούχοι τ/κ κομμάτων στο 22ο συνέδριο του ΑΚΕΛ

Την επιθυμία για επανένωση εξέφρασαν αξιωματούχοι τ/κ κομμάτων στο 22ο συνέδριο του ΑΚΕΛ

Την επιθυμία τους για επανένωση της Κύπρου και ειρήνη στο νησί εξέφρασαν τουρκοκυπριακά κόμματα με χαιρετισμούς αξιωματούχων τους στο 22ο συνέδριο του ΑΚΕΛ.

Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μπιρκίμ Οζγκιούρ ανέφερε πως “χωρίς αμφιβολία σε αυτή την ιστορική περίοδο, οι Κύπριοι θα πρέπει να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου. Οι πρωτοπόροι Κύπριοι που πιστεύουν στην κοινή μας πατρίδα θα πρέπει να αποφασίσουμε για το κοινό μας μέλλον και όχι οι πολυεθνικές της ενέργειας”, σημείωσε.

Επεσήμανε πως το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το ΑΚΕΛ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια πιστεύουν σε αυτό το στόχο και πρωταγωνιστούν στον κοινό αυτό αγώνα.

Σημείωσε πως το καθοριστικότερο στοιχείο αυτού του αγώνα είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων που πιστεύουν σε μια ενωμένη Κύπρο. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το ΑΚΕΛ έχουν μεγάλα καθήκοντα σε αυτό τον τομέα, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του τ/κ κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτζιάν είπε πως “η πατρίδα μας είναι ακόμα διχοτομημένη, οι άνθρωποι αυτού του τόπου ακόμα πονούν. Ακόμα ψάχνουμε αγνοούμενους σε πηγάδια και ομαδικούς τάφους”.

Επεσήμανε πως “ο ιμπεριαλισμός και οι εδώ εθνικιστές εντολοδόχοι του, συνεχίζουν να μας δίνουν μαθήματα και να πουλούν τον ψευδοπατριωτισμό τους. Μόνο ένα έχουμε να τους πούμε. Θα πρέπει να ντρέπεστε με το δημιούργημά σας, θα πρέπει να κοιτάξετε την κυπριακή τραγωδία και να σιωπήσετε. Δεν έχουμε καμιά ανάγκη των δικών σας συμβουλών”, επεσήμανε.

Επεσήμανε πως η τελευταία επιθυμία του Οζγκιέρ Οζγκιούρ “είναι να φυτέψουμε μια ελιά στη μνήμη όλων των πατριωτών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ειρήνη, εκεί στη περιοχή που σήμερα είναι η νεκρή ζώνη αμέσως μετά τη λύση του Κυπριακού και την ελευθερία της Κύπρου”.

“Εμείς δεν ξεχάσαμε. Είναι καθήκον μας να ικανοποιήσουμε την παρακαταθήκη του. Εμείς οι κομμουνιστές, οι πατριώτες και όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια κοινή πατρίδα, έτσι που να υλοποιήσουμε αυτή την επιθυμία του Οζγκιούρ”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγίτ ανέφερε πως “ήρθε η ώρα να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Για αυτό το σκοπό, αποτελεί για μας μια τύχη ο νέος ηγέτης μας ο Μουσταφά Ακιντζί”, πρόσθεσε.

“Βλέπουμε ότι η νίκη του κ. Ακιντζί έχει δημιουργήσει αισθήματα χαράς και ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Κάτι που επίσης μας ευχαριστεί ιδιαίτερα”, σημείωσε.

“Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή για όλες τις δυνάμεις της λύσης και της ειρήνης, να σηκωθούμε όρθιοι, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να στηρίξουμε τους δύο ηγέτες, ούτως ώστε να μετατρέψουμε τις ανανεωμένες μας ελπίδες σε μια μόνιμη ειρήνη”, επεσήμανε ο κ. Οζγίτ.

Είπε πως η διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων είναι όντως μια σημαντική πράξη γιατί οι Κύπριοι όπου και να διαμένουν θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία της επικοινωνίας μεταξύ τους.

Επιπρόσθετα, σημαντικές είναι και οι αποφάσεις αναφορικά με την κινητή τηλεφωνία, τον ηλεκτρισμό και τα άλλα θέματα, στα οποία τα βήματα που θα γίνουν θα μας βοηθήσουν σε μια καλύτερη επικοινωνία και το χτίσιμο του μέλλοντος μας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως κανένας δεν θα πρέπει να μειώσει τη σημασία αυτών των εξελίξεων, λέγοντας παράλληλα ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σκοτώνουν το χρόνο.

“Ναι, μεγαλύτερη σημασία έχει η περιεκτική λύση και σε αυτήν θα πρέπει να δώσουν το βάρος τους οι ηγέτες. Όμως το δεδομένο αυτό δε θα πρέπει να είναι εμπόδιο σε μια παράλληλη συζήτηση θεμάτων σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς ως ΚΚΔ, τασσόμαστε υπέρ της τεχνικής συζήτησης θεμάτων όπως το Βαρώσι και οι υδρογονάνθρακες και της εφαρμογής πιθανών συμφωνιών ακόμα και πριν την περιεκτική λύση του Κυπριακού”, είπε ο κ. Οζγίτ.

Στο μεταξύ, σε χαιρετισμό προς στο συνέδριο, εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας εξέφρασε εκ μέρους του κουβανικού λαού απεριόριστη ευγνωμοσύνη “για τη σταθερή σας αλληλεγγύη στην Επανάσταση, τη στήριξη στους βασικούς σκοπούς του αγώνα μας και στον αγώνα ενάντια στον αποκλεισμό και την επιστροφή των 5 ηρώων, οι οποίοι και έχουν επιστρέψει στην πατρίδα μετά την αδικία που διαπράχθηκε σε βάρος τους”.

“Θεωρούμε ότι είναι το χρέος μας, το χρέος της αριστεράς και ιδιαίτερα της κομμουνιστικής αριστεράς, να παρουσιάσει ένα μοντέλο πραγματικά εναλλακτικό έναντι του καπιταλισμού, μπροστά στην βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και τα δυσβάστακτα βάρη που επωμίζονται οι λαοί”, σημείωσε.



 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top