ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκαθαρίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος για ασφαλτικό – «Έχουμε τόσα προβλήματα, δεν θέλουμε άλλα» λένε στο Μιτσερό

Ξεκαθαρίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος για ασφαλτικό – «Έχουμε τόσα προβλήματα, δεν θέλουμε άλλα» λένε στο Μιτσερό

Θετική αλλά υπό όρους δόθηκε η γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος για τη μετακίνηση του ενός εργοστασίου της εταιρείας Προμηθέας από το Τσέρι στο Μιτσερό. Πλέον αναμένεται η έκδοση της σχετικής πολεοδομικής άδειας.

του Αντώνη Αδάμου

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κωνσταντίνου, έχουν τεθεί όροι και προϋποθέσεις για τη μετακίνηση του εργοστασίου ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή. «Έχουν γίνει σημαντικές τροποποιήσεις στη λειτουργία του εργοστασίου για να λειτουργά με αρκετά βελτιωμένη περιβαλλοντική απόδοση», υπέδειξε η κα. Κωνσταντίνου. Μεταξύ άλλων θα λειτουργά με ένα κλειστό σύστημα, για να μην υπάρχουν εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα, ενώ το φουγάρο θα ψηλώσει. Βελτιώσεις θα γίνουν και στη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης των φορτηγών.

Στο Μιτσερό οι Υπουργοί Γεωργίας και Εσωτερικών
Όπως έχει ενημερωθεί η σελίδα μας, οι Υπουργοί Γεωργίας και Εσωτερικών θα μεταβούν στο Μιτσερό σήμερα Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 3:30 μ.μ. όπου θα συναντήσουν και τους κοινοτάρχες και κατοίκους της περιοχής σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στις ανησυχίες τους.

Τι έγινε με την περιβαλλοντική μελέτη και τις συμβουλές των ακαδημαϊκών
Όπως εξήγησε η κα. Κωνσταντίνου στην ιστοσελίδα μας, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του εργοστασίου που αναμένεται να μετακινηθεί στο Μιτσερό κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2021.
Παράλληλα, προσλήφθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος ομάδα ακαδημαϊκών ως σύμβουλοι για να αξιολογήσουν τις μελέτες που έκαναν οι ιδιώτες και να δώσουν τις εισηγήσεις τους. Οι ακαδημαϊκοί κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους τον περασμένο Απρίλιο. «Όντως οι ακαδημαϊκοί αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις οσμές στην περιοχή. Για αυτό το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε με τη διεξαγωγή ειδικής μελέτης για αυτό το ζήτημα. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είναι που δόθηκε και η θετική γνωμοδότηση τον Οκτώβριο για την μετακίνηση του εργοστασίου στο Μιτσερό», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως η ειδική μελέτη κατέδειξε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με τις οσμές αλλά η μετακίνηση του ασφαλτικού δεν θα επηρεάσει την υφιστάμενη κατάσταση. Οι όποιες οσμές σύμφωνα με την μελέτη θα περιοριστούν σε ακτίνα 600 μέτρων από το εργοστάσιο ενώ η πρώτη κατοικία βρίσκεται σε απόσταση πέραν των 1800 μέτρων. Σύμφωνα με την κα. Κωνσταντίνου, η ειδική μελέτη περιλαμβάνει και μοντέλα προσομοίωσης των μετεωρολογικών δεδομένων συμπεριλαμβανομένου και των επικρατέστερων ανέμων στην περιοχή. «Όλη αυτή η εργασία που έχει γίνει το 2021 έγινε με γνώμονα την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος» τόνισε η κα. Κωνσταντίνου διαβεβαιώνοντας πως «το εργοστάσιο δεν θα μεταφέρει στη νέα περιοχή τα υφιστάμενα προβλήματά του».

Στα χέρια της Πολεοδομίας η μετακίνηση
Τα έργα για το νέο εργοστάσιο θα ξεκινήσουν όταν δοθεί και η πολεοδομική άδεια. «Εάν δεν δοθεί η πολεοδομική άδεια θα πρέπει να δούμε αν μπορεί να μεταφερθεί αλλού», συμπλήρωσε η κα. Κωνσταντίνου. Σε τέτοια περίπτωση, το «αν θα μετακινηθεί εντέλει» και το «που» θα είναι πλέον θέμα πολιτικών αποφάσεων.

Τροχοδρομήθηκε έργο 20 εκατ. για επίλυση του υφιστάμενου προβλήματος
Η κυβέρνηση προχώρησε στην ετοιμασία έργου διαχείρισης αποβλήτων από τα χοιροστάσια στην περιοχή ύψους 20 εκατ. ευρώ ενώ θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. «Το έργο έχει ήδη εγκριθεί και τροχοδρομηθεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, οπότε θεωρούμε ότι το υφιστάμενο πρόβλημα με τις οσμές θα επιλυθεί», υπέδειξε η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Τι απαντά η κοινότητα Μιτσερού
Ήταν υποχρέωσή τους να προχωρήσουν στο έργο διαχείρισης αποβλήτων εδώ και χρόνια απαντάει ο κοινοτάρχης Μιτσερού Ανδρέας Κυριάκου, και δεν θα πρέπει να συνδέεται αυτό το ζήτημα με το ασφαλτικό. «Έχουμε τόσα άλλα στην περιοχή μας, όπως οι σκόνες από τα λατομεία, και δεν θέλουμε άλλα», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως «άμα το δούμε να λειτουργά να το ξανασυζητήσουμε».

Όπως ο ίδιος είπε στην ιστοσελίδα μας, στις 22 Οκτωβρίου έγινε η παρουσίαση της ειδικής μελέτης για τις οσμές και στις 25 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η γνωμοδότηση. «Αρνήθηκαν να τους πούμε τις απόψεις μας στην ειδική μελέτη γιατί δεν υπήρχε χρόνος», είπε ο Ανδρέας Κυριάκου.

Τι γίνεται με τα άλλα εργοστάσια
Στο σύνολο υπάρχουν τρία εργοστάσια ασφάλτου τα οποία έχουν αιτηθεί για μετακίνηση, δύο της εταιρείας Προμηθέας στην βιομηχανική περιοχή Τσερίου και ένα της Cyfield στη βιομηχανική περιοχή Γερίου.

Έχουν γίνει περιβαλλοντικές μελέτες για όλες τις αιτήσεις μετακίνησης που έχουν κατατεθεί αλλά μέχρι τώρα έχει δοθεί μόνο μία γνωμοδότηση από την περιβαλλοντική αρχή για τη μετακίνηση στο Μιτσερό. Για τα άλλα δύο εργοστάσια, τα οποία έχουν αιτηθεί για μετακίνηση στην περιοχή Καλαβασού, παρόλο που έχουν κατατεθεί περιβαλλοντικές μελέτες, δεν θεωρούνται ολοκληρωμένες καθώς λείπουν σημαντικές περιβαλλοντικές λεπτομέρειες.

«Υπάρχει ένα γενικό χρονοδιάγραμμα ότι οι μελέτες θα πρέπει να κατατεθούν από τους ιδιώτες στο Τμήμα Περιβάλλοντος εντός του έτους. Μόλις ληφθούν, θα προχωρήσουμε στην έκδοση γνωμοδότησης και για αυτά», υπέδειξε η κα. Κωνσταντίνου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top