ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το ΑΚΡ στην Τουρκία συζητά τα αποτελέσματα των εκλογών και τα σενάρια συνεργασίας

Τουρκία: Το ΑΚΡ στην Τουρκία συζητά τα αποτελέσματα των εκλογών και τα σενάρια συνεργασίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο και την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συγκάλεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στις 11.00 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος όπου ξεκίνησε η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών και αναμένεται να συζητηθούν τα πιθανά σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού ή πρόωρες εκλογές.

Ενώ το Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ενρτογάν δεν έχει μιλήσει ακόμη, από το περιβάλλον εκτιμάται ότι πολύ πιθανόν να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Ο Αμπτουλκαντίρ Σελβί της εφημερίδας Γενί Σαφάκ ο οποίος είναι κοντά στον Ερντογάν δήλωσε ότι το πιο πιθανόν είναι αυτό να ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στο τι θα πει ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είναι και αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση για τον δρόμο που θα ακολουθήσει το ΑΚΡ. 

Πάντως, σήμερα ή αύριο αναμένεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου να υποβάλει την παραίτησή του στον Τούρκο Πρόεδρο και στη συνέχεια να λάβει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Με βάση τους κανόνες οι εργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινούν αφού οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα. Πέντε μέρες μετά την δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα θα συνέλθει η τουρκική εθνοσυνέλευση για να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και μετά την ορκωμοσία θα δοθεί εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Αν ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν καταφέρει εντός 15 ημερών να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή. Ο Τούρκος Πρόεδρος στη συνέχεια μπορεί να δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων με τη σειρά ή και στον ίδιο ηγέτη ακόμη (Αχμέτ Νταβούτογλου) ή ακόμη και σε οποιονδήποτε άλλο βουλευτή από τους 550.

Αν σε 45 μέρες δεν σχηματιστεί κυβέρνηση τότε ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να ζητήσει να γίνουν ξανά εκλογές εντός τριών μηνών.

Η εκτίμηση είναι πως είναι μια δύσκολη περίοδος για την Τουρκία. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνασπισμού κάτι που αποτελούσε τον εφιάλτη της Τουρκίας την περασμένη δεκαετία πριν από την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία. Πάντως εκτιμάται πως αν η χώρα οδηγηθεί σε χάος ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μείνει απαθής αλλά θα οδηγήσει το συντομότερο τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ζητώντας από τον λαό να δώσει την λύση. Πολιτικοί αναλυτές λένε πως ενδεχομένως να είναι αυτό που θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν γιατί με ένα τέτοιο σκηνικό στην Τουρκία θα μπορεί το κόμμα του να επιστρέψει ενισχυμένο.

Από χθες το βράδυ συζητείται επίσης και το σενάριο για έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ τον Οκτώβριο και επιστροφή σημαντικών στελεχών του κόμματος όπως ο Ανμπτουλάχ Γκιουλ και άλλα στελέχη που είχαν ολοκληρώσει τρεις θητείες.

Ο τουρκικός λαός όμως σε αυτές τις εκλογές έδωσε σημαντικά μηνύματα στα πολιτικά κόμματα. Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι πρέπει να καταργηθεί το εκλογικό όριο του 10%. Το άλλο σημαντικό μήνυμα είναι προς τον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με το προεδρικό σύστημα. Στο ΑΚΡ έστειλε το μήνυμα ότι εξακολουθεί να είναι η ελπίδα του λαού ωστόσο πρέπει να δει τα λάθη του και να εργαστεί για την δημιουργία ενός νέου ΑΚΡ. Στο Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έστειλε το μήνυμα ότι έχει αποτύχει ως αντιπολίτευση. Στο ΜΗΡ έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί όπως και στις 18 Απριλίου του 1999. Και στο HDP έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να επικεντρωθεί στον πολιτικό αγώνα για την επίλυση του κουρδικού και να γυρίσει την πλάτη στον ένοπλο αγώνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top