Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Σάββας Περδίος στο ThemaOnline: «Η Κύπρος θα βγει από την πανδημία πιο δυνατή»

01.12.2021
12:18
Οικονομία

Παρά την αβεβαιότητα, η Κύπρος βγαίνει πιο δυνατή από την πανδημία. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ThemaOnline.

του Αντώνη Αδάμου

«Στέλνουμε το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι η ίδια χώρα που ήταν πριν την πανδημία», τόνισε ο Σάββας Περδίος. Πρόσθεσε πως «δεν είναι πολλές οι χώρες που έκαναν τόσα πολλά τους τελευταίους 18 μήνες της πανδημίας, και αυτό είναι σημαντικό και για το μήνυμα που στέλνουμε στο εξωτερικό μέσα από τα ταξίδια μου, και όντως αυτό πουλά».

«Λιγότεροι τουρίστες αλλά περισσότερα έσοδα»
Σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι παρόλο που σε αριθμούς είχαμε λιγότερους επισκέπτες από το 2019, εντούτοις τα έσοδα είναι πολύ περισσότερα. «Η κατακεφαλής δαπάνη το 2019 ήταν €678 ευρώ το άτομο ενώ τώρα έχει ανέβει στα €810. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων», σημείωσε ο κ. Περδίος.

Η αύξηση της κατακεφαλής δαπάνης σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού οφείλεται στην προσέλκυση ταξιδιωτών που ήρθαν για πρώτη φορά στην Κύπρο από νέες αγορές, πέραν των παραδοσιακών Ρωσίας και Βρετανίας. «Έχουν αυξηθεί σε σημαντικό ποσοστό οι επισκέπτες από Πολωνία, Ουκρανία, Γερμανία, Ισραήλ ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από Γαλλία», δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ο Σάββας Περδίος.

Παράλληλα, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με νέα δρομολόγια στις νέες αγορές, προσελκύσαμε μεμονωμένους επισκέπτες που τα έκλεισαν όλα, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, εκδρομές, μόνοι τους και όχι μέσω ξένων τουριστικών πρακτόρων.

Διαφήμιση αποκλειστικά στο διαδίκτυο
Πρόσθεσε επίσης πως “από τη στιγμή που θα έρθουν στη χώρα μας οι τουρίστες, το προϊόν υπάρχει, και είμαι σίγουρος ότι θα ξανάρθουν”. Από την πλευρά μας ως Υφυπουργείο, διαφημίζουμε μια πιο ευέλικτη ταυτότητα για τον κυπριακό τουρισμό για να μπορεί να αλλάζει ευέλικτα ανάλογα με την εποχή. «Η διαφήμισή μας είναι εξολοκλήρου στο διαδίκτυο και εκτείνεται σε 30 χώρες και έτσι μπορούμε να στοχεύσουμε πλέον συγκεκριμένες χώρες, ηλικίες ακόμη και ομάδες ατόμων με βάση τα ενδιαφέροντά τους», εξήγησε ο κ. Περδίος.

Συνεχής εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, έχουν εισαχθεί νέες ετικέτες ποιότητας που διευκολύνει τους τουρίστες να ψάξουν και να βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει. Υπάρχουν ετικέτες που αφορούν την γαστρονομία για κυπριακό πρόγευμα, παραδοσιακή κουζίνα, vegan friendly, αμπελώνες κουμανταρίας, ειδικές διαδρομές κρασιού. Ακόμη υπάρχουν και ετικέτες για μονοπάτια της φύσης, ποδηλατικές διαδρομές και το γεωπάρκο Τροόδους. Υπάρχει επίσης ετικέτα ‘χρωματιστά χωριά της Κύπρου’, αειφόρα δηλαδή χωριά και είναι αρκετά που βρίσκονται στη διαδικασία να πιστοποιηθούν.

Αστάθμητος παράγοντας ο πληθωρισμός
«Πέραν από την πανδημία, υπάρχει και ο πληθωρισμός που είναι ασταθής παράγοντας, για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το 2022», υπέδειξε ο Σάββας Περδίος.

Είναι παραδεκτό ότι υπάρχει αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών και άνοδος του πληθωρισμού. «Είναι δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις τιμές τους χαμηλές, ιδιαίτερα στις παράλιες περιοχές. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε ότι θα κρατήσουν για πάντα αυτές τις τιμές», σημείωσε ο Υφυπουργός τουρισμού.

Όπως εξήγησε, αναμένεται να υπάρξει μια προσωρινή αύξηση μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός. Με βάση και τον νόμο της προσφορά και της ζήτησης, οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε πιο μικρή ζήτηση, που με τη σειρά της θα επιφέρει μείωση των τιμών.

Ανησυχία για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού
Είναι αλήθεια πως υπάρχει πρόβλημα προσωπικού τόσο στα κέντρα αναψυχής όσο και στα ξενοδοχεία. «Με ανησυχεί, γιατί έχουμε κάνει τόσες προσπάθειες να βελτιώσουμε το προϊόν μας και αν έχουμε μια καλή χρονιά το 2022 δεν θέλω να δω την ποιότητα του προϊόντος μας να πέφτει», τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού σημειώνοντας ότι πρέπει να λυθεί έγκαιρα.