ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις από ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ και Οικολόγους για τη χρηματοδότηση του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Αντιδράσεις από ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ και Οικολόγους για τη χρηματοδότηση του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Αντιδράσεις από την κατάθεση νομοσχεδίου για ενίσχυση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης ώστε ο Φορέας να χρηματοδοτείται από το πάγιο ταμείο του κράτους, υπήρξε σήμερα από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, και Οικολόγους που κάνουν λόγο για πισωγύρισμα στις παλιές εποχές με τα τσεκούθκια του Προεδρικού.

Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό που λέει η Κυβέρνηση σήμερα είναι ότι ο Φορέας θα λειτουργεί με  κρατική χρήματα, αναφέροντας ότι με απλά λόγια αυτό που εισηγείται η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ είναι το Προεδρικό να έχει τη δυνατότητα να εκδίδει “τσεκούθκια”, όπως θα έλεγε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί κάθετα με τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου καθώς θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική του κράτους πρέπει να διεξάγεται μέσω συγκεκριμένων νόμων και κανονισμών και όχι αυθαίρετα κατά τη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Προέδρου.

Συνεχίζοντας εξέφρασε φόβους ότι τέτοια διακριτική ευχέρεια θα οδηγήσει σε κακοδιαχείριση και σε πολιτικές σκοπιμότητες, για αυτό, είπε και χαιρετίστηκε η μεταρρύθμιση με την εφαρμογή του ΕΕΕ, επειδή η Κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα δημιουργηθεί μητρώο για να ξέρουμε τι παίρνει ο καθένας.

Περαιτέρω, είπε ότι η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αναιρεί τις δεσμεύσεις της και θέλει να δημιουργηθεί ακόμα ένα ταμείο παροχής επιδομάτων κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Με άλλα λόγια ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει κάνει το ίδιο πράγμα που έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας και τον οποίον τότε κατηγορούσε” κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι άκουσε με έκπληξη την εισήγηση της εκτελεστικής εξουσίας για τον φορέα αλληλεγγύης και για τη δυνατότητα πριμοδότησης του ταμείου με κονδύλια από το πάγιο ταμείο.

Πρόσθεσε πως πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται εκ των υστέρων, για να αναιρέσει το λόγο ύπαρξης του ταμείου, που ήταν να να ικανοποιεί έκτακτες συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες, για τις οποίες δεν προβλέπεται διαδικασία εκταμίευσης από τα πάγια έξοδα του κράτους.

Θεωρούμε ότι η συμπερίληψη κονδυλιών από το πάγιο ταμείο του κράτους καταστρατηγεί τον λόγο ύπαρξης του ταμείου και εισάγει στοιχεία που παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν στέλνουν τα καλύτερα μηνύματα καλών προθέσεων και διαφάνειας.

Ερωτηθεί εάν νιώθει προσβεβλημένος καθώς μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις συντάξεις, αποφάσισε να παραχωρεί τη σύνταξη του στο ταμείο, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε αρνητικά.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις που είχε εκφράσει το Κίνημα όταν η Βουλή ψήφιζε το νόμο για τη σύσταση του Φορέα, που τάχα θα είχε συγκεκριμένο στόχο, χωρίς να έχει επιπτώσεις στα οικονομικά του κράτους.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση ζητά να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει κονδύλια από το πάγιο ταμείο στο ταμείο αλληλεγγύης της κυρίας Προέδρου, να διευρυνθούν οι δυνατότητες παροχής βοήθειας σε όποιους αποφασίσει το ταμείο του Προέδρου και όπως τα λίγα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από την επιτροπή με επικεφαλής την κυρία Προέδρου.

Λέγοντας πως πρόκειται για συνέχιση της ιστορίας με το ταμείο του Προεδρικού και τη γνωστή υπόθεση με τα προεκλογικά τσεκούθκια, τα οποία προήλθαν από ύποπτη χρηματοδότηση, από συγκεκριμένο επιχειρηματία, ανέφερε ότι το πρόσχημα της διαφάνειας δεν συγκινεί ιδιαίτερα.

Ουδείς θέλει πλέον να μαθαίνει μετά την κομπίνα ότι έγινε κομπίνα, συνέχισε αναφέροντας ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες διαφάνειας μαθαίνει εκ των υστέρων ότι σε έχουν ξεγελάσει.

Είπε, επίσης, ότι με αυτές τις διαδικασίες θεσμοθετείται το υψηλού επιπέδου ρουσφέτι του Προεδρικού και διαιωνίζεται η διαδικασία της “ελεημοσύνης του Μαχαραγιά”.

Ο κ. Περδίκης είπε πως ήταν προκλητική η επίκληση που έγινε ενώπιον της Επιτροπής των ορφανών της αεροπορικής τραγωδίας της Ηλιος για να θεσμοθετηθεί η επανάληψη της πρακτικής με τα προεδρικά τσεκούθκια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top