ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισης της Ελληνικής Τράπεζας από τον οίκο Moody's

Αναβάθμισης της Ελληνικής Τράπεζας από τον οίκο Moody's

Οι οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας σε Caa2 από Caa3, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ρευστότητας και των κεφαλαίων της.

Την ίδια ώρα διατήρησε σταθερή την προοπτική της Τράπεζας στο caa3. Η διατήρηση της προοπτικής της Τράπεζας ως σταθερή, αντανακλά σύμφωνα με τον οίκο το πολύ αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον της Κύπρου, το αδύναμο χρηματοοικονομικό προφίλ της τράπεζας, και την νέα μεθοδολογία των Moody`s για την πρόβλεψη αποτυχίας των τραπεζών.

Όσον αφορά το αδύναμο μακροοικονομικό προφίλ της Κύπρου ο οίκος αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στις αδύναμες συνθήκες χρηματοδότησης της χώρας, εξαιτίας της εύθραυστης ακόμα εμπιστοσύνης των καταθετών και του γεγονότος ότι το χρέος του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 300% του ΑΕΠ. Παρόλο που ο οίκος αναμένει ήπια οικονομική ανάκαμψη το 2015, σημειώνει ότι η προοπτική παραμένει εύθραυστη στην απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και στο υψηλό απόθεμα προβληματικών δανείων.

Αναφέρεται επίσης στο αδύναμο χρηματοοικονομικό προφίλ της τράπεζας, λόγω των προκλήσεων στην ποιότητα ενεργητικού της που αντισταθμίζει την ενισχυμένη κεφαλαιακή της βάσης και τα άνετα αποθέματα ρευστότητας της. Συμπληρώνει ότι η τράπεζα συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων έναντι των οποίων οι προβλέψεις σε μετρητά παραμένουν χαμηλές.  Σημειώνεται επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί η πιθανή θετική επίπτωση στην τράπεζα από την ψήφιση του νέου νόμου για τις εκποιήσεις.

Ο Moodys αναγνωρίζει ωστόσο τα στιβαρά αποθέματα ρευστότητα της τράπεζας και την ισχυροποίηση των κεφαλαίων της.  Όπως αναφέρεται, από τον Μάρτιο του 2015, τα μετρητά και τοποθετήσεις σε τράπεζες αντιπροσώπευαν το 44% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ενώ συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ομόλογα αυτή η αναλογία αυξάνεται σε 56%. Αυτό το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας μετριάζει τους κινδύνους που προκύπτουν από την υψηλή ευπάθεια της χρηματοδοτική βάσης της τράπεζας, και θα επιτρέψει στην τράπεζα να αντέξει σε μεγάλες εκροές καταθέσεων.

Το χρηματοοικονομικό προφίλ της Ελληνικής Τράπεζας, αναφέρεται, επωφελείται επίσης από την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, με τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων να αυξάνεται στο 13.3% από 7,3% που ήταν στα τέλη του 2013.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top