ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΑΥ: Eργάζεται πυρετωδώς για έλεγχο των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ - Αξιοποίηση όλου του προσωπικού

ΟΑΥ: Eργάζεται πυρετωδώς για έλεγχο των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ - Αξιοποίηση όλου του προσωπικού

 

«Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) εργάζεται πυρετωδώς στον έλεγχο των καταχρήσεων και στη διερεύνηση υποθέσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Άθως Τσινωντίδης, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, στη σημερινή (10/2) παρουσία του στη Βουλή, για την παρουσίαση του ετήσιου προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ο ΟΑΥ αξιοποιεί όλο το προσωπικό που έχει στη διάθεσή του, για «να επιτελέσει ένα τεράστιο έργο, που έχει να κάνει τόσο με τις καταχρήσεις, όσο και με τη διαχείριση του Γενικού Συστήματος Υγείας». Σημείωσε, δε, ότι ο Οργανισμός θα έπρεπε να έχει γύρω στους 200 υπαλλήλους, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με 100, δηλαδή μόλις το 50%.

Όπως είπε, ζητήθηκε αποπαγοποίηση θέσεων για το 2021, ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες και εξήγησε ότι όλες οι θέσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021, έχουν προκηρυχθεί και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσής τους. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι «θα δοθούν στον Οργανισμό επιπλέον θέσεις, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με τις υποχρεώσεις του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Τσιντωνίδης ανέφερε ότι «τους τελευταίους μήνες ο Οργανισμός ασχολήθηκε με το να δοθούν τα στοιχεία που είχε ζητήσει ο Γενικός Ελεγκτής, ενώ έχουν δοθεί και τα στοιχεία που ζήτησε και το Τμήμα Φορολογίας», στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών. Τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί αυτόματα να θεωρείται ένοχος όποιος λαμβάνει ένα υψηλό ποσό, οπωσδήποτε τίθεται κάτω από το μικροσκόπιο του Οργανισμού.

«Πρόσφατα δείξαμε την αποφασιστικότητά μας, με την ποινική δίωξη εναντίον ιατρού, που ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων και επιμελών ερευνών του Οργανισμού, ώστε να καταλήξουμε ότι αυτή η περίπτωση τύγχανε της ανάγκης να δοθούν στην αστυνομία. Θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Στόχος δεν είναι οι ποινικές διώξεις, αλλά εκεί όπου εντοπιστεί η ανάγκη, ο Οργανισμός δε θα διστάσει να καταφύγει στην Αστυνομία και να δώσει ονόματα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιντωνίδη, πέρα από την περίπτωση του γιατρού με τον οποίο έχει τερματιστεί η σύμβαση, υπάρχουν τρεις ακόμα περιπτώσεις γιατρών που είναι υπό αναστολή, ενώ έχει ανασταλεί η σύμβαση και με έναν προσωπικό ιατρό, αλλά και με ένα φαρμακείο και με δύο κλινικά εργαστήρια στο παρελθόν.

«Αυτές οι έρευνες είναι πολύ χρονοβόρες», εξήγησε, τονίζοντας ότι για να σταματήσει μία σύμβαση, πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να αιτιολογηθεί κάτι τέτοιο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποσυμφόρηση της αναμονής σε ορισμένους ειδικούς ιατρούς, είπε ότι προωθείται μηχανισμός για καλύτερο φιλτράρισμα σε επίπεδο προσωπικού ιατρού, ώστε να καταλήγουν στους ειδικούς μόνο εκείνοι που όντως τους χρειάζονται.

Σε δηλώσεις της η Σάβια Ορφανίδου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Προεδρεύουσα της Επιτροπής Υγείας - η οποία συνεδρίασε για τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΑΥ, που κατατίθεται προς ψήφιση από την Ολομέλεια στις 17/2 - είπε ότι στόχος όλων είναι να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Χαρακτήρισε το ΓεΣΥ τη «μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση που είδε ο συμπολίτης μας σε αυτό τον τόπο» και εξήρε τον ρόλο που είχε ο οργανισμός στην αντιμετώπισης της πανδημίας, ιδίως κατά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ στην κορύφωση της πανδημίας τον Ιούνιο του 2020.

Αναφερόμενη σε «καταχρήσεις του συστήματος από επιτήδειους», είπε ότι ο ΟΑΥ προχωρά σε «μια σειρά από ενέργειες για να μειωθούν αυτές οι καταχρήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τα παραπεμπτικά από προσωπικούς γιατρούς», που σύμφωνα με την πληροφόρηση του Οργανισμού έχουν μειωθεί κατά 30%. Όπως είπε, ο ΟΑΥ έχει συμφωνήσει και με την εισήγηση του ΔΗΣΥ για ένα μεικτό σύστημα αμοιβής των γιατρών, κατά το 70% με βάση κατά το κεφαλή, και κατά το 30% με την προώθηση ποιοτικών κριτηρίων.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, όσον αφορά τις συμφωνίες μεταξύ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ΟΑΥ, για να υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση με τη συνδρομή και την Επιτροπής Υγείας. Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για ένταξη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των ιδιωτικών νοσοκομείων στο ΓεΣΥ.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

«Σαν την Κύπρο εν έσχει»: «Πέταξαν» τα έσοδα από τον τουρισμό – Αυτές οι αγορές ξόδεψαν τα περισσότερα – Πίνακες

Στο Νοσοκομείο 29χρονος μετά από συμπλοκή: Εντοπίστηκε σε δρόμο με τραύμα στην πλάτη - Άφαντος ο δράστης

Νέα τοποθέτηση Λετυμπιώτη - «Εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί εμπλοκής της Κύπρου στον πόλεμο στη Γάζα»

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Αποκαλύπτει τι θέλει να γίνει η κόρη της όταν μεγαλώσει – Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά στην Τριμίκλινη: Τεράστιες οι καταστροφές - «Καταθλιπτική η κατάσταση, κάηκε ολόκληρο το βουνό» - ΒίντεοΣυναντιέται με την Ολγκίν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Συναντιέται με την Ολγκίν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top