ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφωνία συντεχνιών ΑΗΚ με τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης – Επιχειρείται η παράκαμψη των Συνταγματικών υποχρεώσεων του Κράτους

Διαφωνία συντεχνιών ΑΗΚ με τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης – Επιχειρείται η παράκαμψη των Συνταγματικών υποχρεώσεων του Κράτους

Τη διαφωνία τους με δύο νομοσχέδια που προωθεί η Κυβέρνηση εκφράζουν οι συντεχνίες της ΑΗΚ ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, σε επιστολές τους προς τις Επιτροπές Εμπορίου, Νομικών και Οικονομικών της Βουλής, καθώς και προς τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, τις οποίες και δίνουν στη δημοσιότητα.

Στην επιστολή τους προς την Επιτροπή Εμπορίου οι συντεχνίες αναφέρουν ότι «σεβαστήκαμε την εισήγηση σας και αναστείλαμε τα προκηρυχθέντα απεργιακά μέτρα με δεδομένο ότι θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια από μέρους του Υπουργείου Ενέργειας σε συνεργασία με την ΑΗΚ για την ετοιμασία των όρων της μελέτης».

Όμως, προσθέτουν, «αντί τούτου λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Κυβέρνηση έσπευσε χωρίς χρονοτριβή και προέβηκε σε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την παράγραφο 10 της εισήγησης σας παραγνωρίζοντας πλήρως τα όσα εσείς εισηγηθήκατε».

Αναφερόμενες στο νομοσχέδιο για τον “Περί Δημοσίων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων Νόμο του 2015”(ΔΟΚΕ) που συζητείται στις Επιτροπές Οικονομικών και Νομικών οι συντεχνίες εκφράζουν την άποψη ότι «υπό το μανδύα της χρηστής διοίκησης επιχειρείται η παράκαμψη των Συνταγματικών υποχρεώσεων του Κράτους και στην ουσία προωθείται ο κατακερματισμός, η αποδυνάμωση και η εκποίηση Δημόσιων Οργανισμών όπως είναι η ΑΗΚ, της οποίας η υπόσταση επαναλαμβάνουμε είναι Συνταγματικά θεμελιωμένη».

Παράλληλα, συνεχίζουν, το Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει Νομοσχέδιο για τον Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Τροποποιητικό Νόμο (ΙΙ) του 2015, το οποίο «υπό το πρόσχημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης του ΔΣΜΚ, στην ουσία δημιουργεί μια νέα Αρχή (ΔΑΣΜΗΕΚ), αποξενώνοντας περιουσιακά στοιχεία της ΑΗΚ με δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφαλή λειτουργία τόσο του προσωπικού όσο και των εγκαταστάσεών της».

Σας απευθύνουμε «ύστατη έκκληση όπως προβείτε στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για άμεση απόσυρση των πιο πάνω μονομερών ενεργειών που μοναδικό στόχο έχουν την αποδυνάμωση και τον κατακερματισμό της ΑΗΚ, και που θα επιφέρουν την κατάρρευση του τομέα ηλεκτρισμού στην Κύπρο», αναφέρουν στην Επιτροπή Εμπορίου.

Εξάλλου, τη διαφωνία τους εκφράζουν οι συντεχνίες και στην επιστολή τους προς τις Επιτροπές Νομικών και Οικονομικών, εκφράζοντας τη θέση ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί ένα έξυπνο και ταυτόχρονα πονηρό σύγγραμμα/κατασκεύασμα, ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων που θα τους επιτρέπει τον τεμαχισμό και την εκποίηση της δημόσιας και κρατικής περιουσίας ανεξάρτητα της νομικής της οντότητας και μάλιστα χωρίς καμιά αστική ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα».

«Είμαστε της άποψης ότι η εμμονή του Υπουργού Οικονομικών να συμπεριλάβει την ΑΗΚ στο σχετικό παράρτημα, παρά τις παραστάσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΑΗΚ, τη στιγμή που αφαιρέθηκαν από το αρχικό νομοσχέδιο άλλοι Οργανισμοί, δεν στοχεύει πουθενά αλλού παρά μόνο στην παράκαμψη του Συντάγματος και τη διάλυση/εκποίηση και τελικά ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ», προσθέτουν.

Αναμένουμε, καταλήγουν οι συντεχνίες, «ότι η Βουλή, ως θεματοφύλακας του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος, δεν θα επιτρέψει αυτή την εκτροπή και θα προχωρήσει στην αφαίρεση της ΑΗΚ από το σχετικό παράρτημα Ι του ΔΟΚΕ».

Στο μεταξύ, στην επιστολή τους προς τον κ. Λακκοτρύπη, την οποία επίσης δίνουν στη δημοσιότητα του απευθύνουν «ύστατη έκκληση όπως προβείτε στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για άμεση απόσυρση των πιο πάνω μονομερών ενεργειών και τον τερματισμό της διαδικασίας που θα επιφέρει την κατάρρευση του τομέα ηλεκτρισμού στην Κύπρο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top