ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Υπηρεσία :«Η συμμετοχή των υπαλλήλων του δημοσίου στα κομματικά αξιώματα δεν έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα»

Ν.Υπηρεσία :«Η συμμετοχή των υπαλλήλων του δημοσίου στα κομματικά αξιώματα δεν έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα»

Η Νομική Υπηρεσία δεν εντοπίζει οποιοδήποτε συνταγματικό κώλυμα σε σχέση με το δικαίωμα ενός δημοσίου υπαλλήλου να συμμετέχει σε κομματικές διεργασίες.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συζήτησε σήμερα το θέμα, στην παρουσία εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι ουσιαστικά ξεκαθάρισαν πως η συμμετοχή των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα κομματικά αξιώματα δεν έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα.

Οι προτάσεις νόμου προβλέπουν ότι εκτός από τους δημόσιους υπαλλήλους, κομματικά αξιώματα θα μπορούν να διεκδικούν και εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή όσοι εργάζονται στους ημικρατικούς οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και τα  συμβούλια αποχετεύσεως και υδατοπρομήθειας.

Ως γνωστόν με τη νομοθετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται η Επιτροπή, από την κλίμακα Α8 και πάνω, οι λειτουργοί του δημοσίου θα πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ή την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, εφόσον είναι εκπαιδευτικοί, προτού αποκτήσουν κομματικό αξίωμα.

Σε ό,τι αφορά υπαλλήλους της κλίμακας Α7, στην οποία δεν ασκείται διοίκηση εκτελεστικού χαρακτήρα, δεν θα τεθεί περιορισμός στη συμμετοχή σε κομματικά αξιώματα.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Σωτήρης Σαμψών, δήλωσε πως η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε, αφού παραμένει ο καθορισμός του κομματικού αξιώματος.

Όπως είπε, στόχος της Επιτροπής Νομικών είναι η νομοθετική ρύθμιση να είναι τέτοια έτσι ώστε ο νόμος να μπορεί λειτουργικά και να είναι εφαρμόσιμος.

Δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα με τη συγγραφή των νομοθετημάτων, με τα οποία ρυθμίζεται το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να αποκτήσουν κομματικό αξίωμα, σύμφωνα με τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Νομικών”, είπε.

Πρόσθεσε ακόμα πως Νομική Υπηρεσία δεν εντόπισε οποιοδήποτε συνταγματικό κώλυμα σε σχέση με το δικαίωμα ενός δημοσίου υπαλλήλου να συμμετέχει σε κομματικές διεργασίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top