ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ - ΑΚΕΛ: Στην τελική ευθεία για υποψήφιο - Κακό μαντάτο η παραίτηση Μαυρογιάννη για Κυπριακό

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ - ΑΚΕΛ: Στην τελική ευθεία για υποψήφιο - Κακό μαντάτο η παραίτηση Μαυρογιάννη για Κυπριακό

Για την ακρίβεια, τις προεδρικές και την παραίτηση Ανδρέα Μαυρογιάνη μίλησε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνος μετά από επίσκεψη στο Παλιομέτοχο στο πλαίσιο σειράς επαφών με κοινότητες.

Έχετε συναντήσεις με κόσμο σε κοινότητες. Αρχίζει ή εντατικοποιείται μία επαφή με τον κόσμο από πλευράς του ΑΚΕΛ ενόψει και των αποφάσεων σας;

Συνεχίζουμε την επαφή που έχουμε με κόσμο και κοινότητες, πρωτίστως για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Και αν έχει κάτι το οποίο εδώ και καιρό είναι στην πρώτη γραμμή της αγωνίας και του προβληματισμού του κόσμου είναι τα θέματα της ακρίβειας. Η ακρίβεια δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ούτε και είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ενταθεί, όπως επίσης έχουν ενταθεί οι ανησυχίες του κόσμου αναφορικά με τις συνέπειες που υπάρχουν και στην Κύπρο σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Εμείς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ανά τομέα.

Να υπενθυμίσω ότι ήδη έχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον τουρισμό, τις οποίες επιδώσαμε στον αρμόδιο Υφυπουργό. Αυτές οι προτάσεις βγήκαν έπειτα από συγκεκριμένες συναντήσεις που είχαμε με παράγοντες του τουρισμού σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Έχουμε προωθήσει στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις νόμου για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου του εκάστοτε Υπουργού για έκδοση πλαφόν σε σχέση με τα καύσιμα, γιατί ο νόμος για το πλαφόν των καυσίμων είναι διαφορετικός από τον νόμο για το πλαφόν σε άλλα αγαθά.

Στα καύσιμα κατά την άποψή μας υπάρχει περιθώριο να αντιμετωπιστεί, πρώτον η αισχροκέρδεια, δεύτερον το ολιγοπώλιο που υπάρχει και τρίτον να ελεγχθεί και το περιθώριο κέρδους.

Έχουμε επίσης πρόταση για να ρυθμιστεί το θέμα της διπλής φορολογίας στα καύσιμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε φόρο ανάμεσα στους διάφορους φόρους που υπάρχουν για τα καύσιμα. Έχουμε το φόρο κατανάλωσης και το ΦΠΑ στο φόρο κατανάλωσης. Αυτό είναι διπλή φορολογία και κατά την άποψη μας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σήμερα βρισκόμαστε στο Παλιομέτοχο και μετά θα πάμε στην Κοκκινοτριμιθιά σε συνέχεια των επαφών που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε αρχίσει με κοινότητες και πόλεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έχουν καθοριστεί τα επόμενα σας βήματα σε σχέση με τις διεργασίες για τις Προεδρικές; Καθορίστηκαν συναντήσεις με άλλο κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το ναυάγιο με το ΔΗΚΟ;

Συνεχίζουμε τις διαδικασίες μας προς δύο κατευθύνσεις. Την επαφή με άλλα κόμματα και προσωπικότητες καθώς και τις διαδικασίες μας εντός του Κόμματος που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έχουν διευθετηθεί κάποιες συναντήσεις και με προσωπικότητες και με κόμματα, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις ημέρες που έχουν απομείνει πριν από το Πάσχα. Φυσιολογικά θα υπάρξει μία διακοπή την περίοδο του Πάσχα και θα συνεχίσουμε μετά. Είμαστε πλέον θα έλεγα σε μια τελική ευθεία. Αυτή την τελική ευθεία θα την διανύσουμε με το γρηγορότερο δυνατό τρόπο και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τις αποφάσεις μας.

Όταν λέτε για προσωπικότητες εννοείται για άτομα που εκδήλωσαν ήδη πρόθεση για υποψηφιότητα ή ενδιαφέρονται κ. Στεφάνου;

Και με προσωπικότητες που όντως εκδηλώνουν ενδιαφέρον ή με προσωπικότητες που διαδραματίζουν ρόλο, έχουν λόγο και θα θέλαμε να έχουμε επαφή μαζί τους όπως διαχρονικά επιδιώκουμε αυτή την επαφή.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα για παραίτηση του κ. Μαυρογιάννη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε ήδη δεκτή από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η παραίτηση του κ. Μαυρογιάννη η οποία είναι πρωτοσέλιδο σήμερα, βγαίνει σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό. Δυστυχώς, εξελίξεις στο Κυπριακό δεν έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και αυτό είναι το ανησυχητικό. Εμείς είχαμε σημειώσει και δυστυχώς επαληθευόμαστε αλλά υπογραμμίζω το δυστυχώς διότι είναι σε βάρος της χώρας μας και της προοπτικής για επίτευξη λύσης και επανένωσης του τόπου και του λαού.

Σημειώνω ότι αυτό το αδιέξοδο το εργαλειοποιεί η Τουρκία και δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Εμείς αυτό που θα θέλαμε να σημειώσουμε είναι ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που να βοηθήσουν στη δημιουργία δυναμικής για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει ασφαλώς να προετοιμαστεί το έδαφος και η προετοιμασία του εδάφους μπορεί να γίνει με αυτές τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το τι πρέπει να γίνει.

Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τη στιγμή που η συζήτηση για την ενέργεια επανέρχεται με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρούμε ότι θα πρέπει συλλογικά να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούμε και από τον ΠτΔ - γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί - και τι διαμείφθηκε στην επίσκεψη που είχε η κυρία Νούλαντ στην περιοχή, για το τι γίνεται, ποιες σκέψεις υπάρχουν έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις και σκέψεις. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να βολευόμαστε - όσοι βολεύονται γιατί εμείς ποτέ δεν βολευτήκαμε- με αυτό το παρατεταμένο αδιέξοδο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top