ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: «Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τα μέτρα αν χρειαστεί» - Θα φέρουν πισωγύρισμα οι χαλαρώσεις;

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: «Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τα μέτρα αν χρειαστεί» - Θα φέρουν πισωγύρισμα οι χαλαρώσεις;

Για τις νέες χαλαρώσεις μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος ανέφερε πως η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος, επιτρέπει να χαλαρώσουμε και έτσι το φετινό Πάσχα θα είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα.

Τις νέες χαλαρώσεις που αποφασίστηκαν για το Πάσχα σχολίασε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Δρ. Καραγιάννης, ανέφερε ότι οι χαλαρώσεις έγιναν για την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς έπεσαν και οι νοσηλείες, ενώ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι διασωληνώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το φετινό Πάσχα βρίσκεται πολύ κοντά στην κανονικότητα που είχαμε προ πανδημίας, ενώ αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη για την μετάδοση το ιού στην κοινότητα όπως είπε.

Ανέφερε ότι προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ανοσία ψηλά για να μην χρειαστεί να επαναφέρουμε τα μέτρα, σε συνδυασμό με τα εμβόλια.

Με αισιοδοξία απάντησε σε ερώτηση για το αν οι χαλαρώσεις θα μας αναγκάσουν να «κλειστούμε» πάλι στο σπίτι καθώς δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι η επανεξέταση της κατάσταση αναμένεται πριν τα μέσα Μαΐου.



Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για την κατάσταση στην Σαγκάη, είπε ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Κίνα «είναι πενιχρή» σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό, λόγω μη φυσικής έκθεσης στον ιό.

Είπε ότι οι κινεζικές αρχές καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, εφάρμοσαν την προσέγγιση ‘μηδενικά κρούσματα’.

«Και αυτό το κατάφεραν εν πολλοίς διότι απέφυγαν τουλάχιστον τέσσερα από τα κύματα, είχαν μόνο εμπειρία του πρώτου κύματος, με το να κάνουν τεστ σε όλους όσοι αφικνούνταν στην χώρα» είπε. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, απομόνωναν έγκαιρα τα θετικά κρούσματα, και εφ’ όσον δεν είχαν εγχώρια μετάδοση κατόρθωσαν να αποφύγουν τις εξάρσεις που είχαν όλες οι άλλες χώρες, αλλά τώρα η Όμικρον φαίνεται μπήκε κάπως στη χώρα.

«Γνωρίζουμε ότι η Όμικρον είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, και κάτω από αυτές τις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό, λόγω του ότι μόνο το πρώτο κύμα αντιμετώπισαν, το οποίο ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό αν κάποιος λάβει υπόψη τον ολικό πληθυσμό της Κίνας που είναι πέραν του 1,5 δισεκατομμυρίου» είπε ο κ. Καραγιάννης, προσθέτοντας οτι τότε είχαν περίπου 100.000 κρούσματα. Επομένως, πρόσθεσε, δεν υπάρχει γενική ανοσία λόγω φυσικής έκθεσης στον ιό «και από την άλλη μεριά, χρησιμοποίησαν τα δικά τους εμβόλια για εμβολιασμό τα οποία δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά όσον τα mRNA, ενώ οι υπερήλικες τους άνω των 80 ετών είναι μόνο κατά 50% εμβολιασμένοι».

Ερωτηθείς αν μπήκε η πανδημία στην Κύπρο στην ενδημική φάση, είπε δεν θα το έλεγε αυτό ακόμα «διότι εξακολουθούμε να έχουμε κρούσματα όλες τις ημέρες, όλες τις εβδομάδες του χρόνου μέχρι στιγμής». Εξήγησε ότι ενδημικότητα σημαίνει να υπάρχουν και περίοδοι με μηδενικά κρούσματα όπως συμβαίνει με την γρίπη που εμφανίζεται κάθε χειμώνα ή να είναι μια λοίμωξη χαρακτηριστική μιας συγκεκριμένης περιοχής όπως παραδείγματος χάριν η μαλάρια, η οποία είναι κοινή σε χώρες που έχουν ζούγκλες και που οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

«Επομένως δεν μπήκαμε ακόμα σε αυτή τη φάση. Απλούστατα, έχουμε μπει στην φάση όπου πρέπει να ζούμε με τον ιό και είναι εδώ που λέμε ότι η ατομική ευθύνη έχει μεγάλη σημασία, για να μην υπάρξει πισωγύρισμα» είπε.

Για το αν θα υπάρξει και απόφαση σε μεταγενέστερο στάδιο για τέταρτη δόση και για νεότερες ηλικίες, είπε ότι υπάρχει μια γενική συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά πόσον πρέπει να προσφερθεί η τέταρτη δόση και στον γενικό πληθυσμό. Το Υπουργείο Υγείας αναμένει σύσταση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για να παρθούν και εδώ ανάλογες αποφάσεις και αυτό είναι θέμα της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου, είπε ο κ. Καραγιάννης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top