ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: Ο ΔΗΣΥ είναι η εμπροσθοφυλακή της Κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις

Α. Νεοφύτου: Ο ΔΗΣΥ είναι η εμπροσθοφυλακή της Κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις

Ο ΔΗΣΥ θα είναι η εμπροσθοφυλακή για να μπορεί η Κυβέρνηση να προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, χαιρετίζοντας τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε χθες το Υπουργικό για τους εγκλωβισμένους τίτλους ιδιοκτησίας και το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών.

Σε εφ` όλης της ύλης διάσκεψη Τύπου, ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη να εμπλέξει πιο ενεργά την ΕΕ στο Κυπριακό, ευχήθηκε να υπάρξει αίσιο τέλος στο ζήτημα της Ελλάδας, ενώ δήλωσε πως το κόμμα του είναι ενωμένο όσο ποτέ στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Κυπριακό

Ερωτηθείς σχετικά με την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο λαός έκανε πολλές θυσίες για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ γιατί όλοι αναμέναμε πως η ΕΕ θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης στις προσπάθειες λύσης. “Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προσπάθεια του για ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού”, είπε, σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Ένωσης να έχουμε μια σωστή και λειτουργική λύση.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Μπαρίς Μπουρτζιού ότι τα έγγραφα Αναστασιάδη-Ακιντζί είναι τα πιο περιεκτικά που έχουν παραχθεί από την περίοδο του σχεδίου Ανάν, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο κ. Μπουρτζιού που το είπε ήταν το δεξί χέρι του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Πρόσθεσε πως έχει γίνει μια δουλειά σοβαρή και περιεκτική που την αναγνωρίζει ακόμα και ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Ταλάτ, ο οποίος ήταν δίπλα στον πρώην Τ/κ ηγέτη κατά τη σύνταξη των συγκλίσεων Ταλάτ-Χριστόφια.

“Γίνεται μια ουσιαστική δουλειά, το κλίμα είναι θετικό, στηρίζουμε αυτό το παράθυρο ελπίδας εν γνώσει μας για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία”, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως μόνο μέσα από το διάλογο μπορεί να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος και η πραγματική βούληση της Τουρκίας για λύση.

Ελλάδα

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι οι θεσμοί με τις προτάσεις τους είτε δεν θέλουν να βρεθεί συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα εντός της Ελλάδας, ο κ. Νεοφύτου δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις και αντιδηλώσεις των πρωταγωνιστών στις Βρυξέλλες.

Θέλω να εκφράσω την ευχή μου να έχει μια αίσια κατάληξη, απεύχομαι ατύχημα γιατί γνωρίζω πολύ καλά τις περιπέτειες που θα μπει ο ελληνικός λαός”, είπε, και σημείωσε πως δεν αρκεί η επίτευξη μιας συμφωνία, αλλά πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή της, η οποία θα φέρει αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως Τρόικα και ελληνικές αρχές πρέπει να εργαστούν για να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα το οποίο και θα εφαρμοστεί και θα αποδώσει και πως μόνο έτσι η Ελλάδα θα ξεφύγει από τις περιπέτειες.

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε τις εξαγγελίες και συνεχάρη την Κυβέρνηση για τα δύο νομοσχέδιο που προωθεί, το ένα για τον απεγκλωβισμό των τίτλων ιδιοκτησίας χιλιάδων ιδιοκτητών διαμερισμάτων και οικιών από τους προβληματικούς πωλητές (developers), και το δεύτερο για τον τρόπο διορισμών των εκπαιδευτικών.

Όπως είπε πριν από λίγο καιρό ο ΔΗΣΥ δήλωσε πως πέραν από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, και τις διεργασίες για το Κυπριακό, υπάρχει και ο άξονας πολιτικής που αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει ποιοτική αλλαγή στις ζωές των πολιτών.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους τίτλους ιδιοκτησίας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως χιλιάδες συμπατριώτες μας αλλά και χιλιάδες ξένοι αγοραστές θα μπορούν να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτό θα επιφέρει ένα αίσθημα δικαιοσύνης στο εσωτερικό αλλά και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της εμπιστοσύνης των ξένων αγοραστών προς την κυπριακή οικοδομική βιομηχανία.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την κατάργηση του καταλόγου των διοριστέων, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε εδώ και πέραν από 10 χρόνια συζητείται η κατάργηση του κατάλογου των διοριστέων, για πρώτη φορά όμως ετοιμάστηκε και κατατίθεται στη Βουλή συγκεκριμένο νομοσχέδιο. “Να επιλέγονται οι άριστοι για να διδάσκουν γράμματα στα παιδιά μας”, είπε.

“Αυτές οι μεταρρυθμίσεις”, συνέχισε, “έχουν αξία και πέραν από τη στήριξη μας στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνουμε ακόμα μια φορά πως ο ΔΗΣΥ θα είναι η εμπροσθοφυλακή, να δέχεται τα οποιαδήποτε πυρά για να μπορεί απερίσπαστη η Κυβέρνηση να προχωρά στις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος”, είπε.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει ο ΔΗΣΥ αν επανήλθε στο Κτηματολόγιο μια φόρμουλα υπάλληλοι να προβαίνουν σε εργασίες με το κομμάτι, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν έχει υπόψη του, προσθέτοντας πως το κόμμα θα εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα και κατόπιν θα εκφράσει άποψη. Ωστόσο, είπε πως μακάρι η απόδοση των δημοσίων λειτουργών και η αξιολόγηση τους να εξαρτάται από πόσες περισσότερες υποθέσεις διεκπεραιώνουν κάθε μέρα.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως αυτό που θέλει να βλέπει από την Κυβέρνηση και τους Υπουργούς είναι συχνά να προβαίνουν σε αλλαγές και τομές. “Είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά, ότι δεν είμαστε απλώς οι ίδιοι και ότι αλλάζουν Κυβερνήσεις αλλά τα πράγματα μένουν σε ένα τέλμα”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα εντός της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ για να περνούν νομοσχέδια, ο κ. Νεοφύτου ήταν απόλυτος. “Ο ΔΗΣΥ δεν ήταν ποτέ σε τέτοια φάση που βρίσκεται σήμερα, να μην έχουμε κανένα πρόβλημα στις μεγάλες αποφάσεις που κλήθηκε αυτή η παράταξη να έχει λάβει”, είπε.

Αναφέροντας πως σε άλλες χώρες υπό Μνημόνιο, κυβερνώντα κόμματα διαλύθηκαν, είπε πως στην Κύπρο η Κυβέρνηση κλήθηκε να εφαρμόσει ένα σκληρότατο μνημόνιο έχοντας μειοψηφία στη Βουλή. “Είκοσι Βουλευτές ο ΔΗΣΥ δεν λιποτάκτησε ούτε ένας σε οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία, και αυτό θέλω να το αναδείξω όταν σε άλλες χώρες κάθε φορά που κυβερνών κόμμα καλείτο να ψηφίσει μνημονιακά νομοσχέδια έχανε και μια ντουζίνα Βουλευτές”, είπε.

Παράλληλα, είπε πως το βάρος για δημιουργία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν έπεσε καμιά φορά στους ώμους της Κυβέρνησης αλλά στους ώμους του ΔΗΣΥ με την  προσπάθεια σύνθεσης, συνεννόησης και κατανόησης θέσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επίσης, ανέφερε, πως χωρίς τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν θα μιλούσαμε σήμερα για σταθεροποίηση της οικονομίας.

Τέλος, ανέφερε ότι η μεγάλη ευθύνη για τη χώρα καθοδηγεί καθημερινά τον ΔΗΣΥ να κρατά χαμηλούς τόνους καθώς και γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης με κόμματα της αντιπολίτευσης για εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να μην οδηγείται η χώρα σε περιπέτειες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top