ΥΓΕΙΑ

Πλύσιμο χεριών: Υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να γίνεται σωστά και συστηματικά

Πλύσιμο χεριών: Υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να γίνεται σωστά και συστηματικά

Από το 2005, η 5η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως ημέρα αφιερωμένη στην Υγιεινή των Χεριών. Με στόχο πάντα την προάσπιση της υγείας και ασφάλειας όλων των ασθενών, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου εντείνει τις προσπάθειές για την ευαισθητοποίηση τόσο των Επαγγελματιών Υγείας, όσο και του ευρύτερου κοινού, στην σημασία της υγιεινής των χεριών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ.

Οι λοιμώξεις στους Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών, αφού αποδεδειγμένα έχουν συσχετιστεί με παρατεταμένη ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, αυξημένη θνητότητα και νοσηρότητα, σωματική και συναισθηματική ταλαιπωρία των ασθενών, αύξηση της βακτηριακής αντοχής στα αντιβιοτικά και υψηλό οικονομικό κόστος. Δεδομένου ότι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης των λοιμώξεων είναι τα χέρια, η σωστή υγιεινή των χεριών συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης των παθογόνων παραγόντων και έχει αναγνωριστεί ως το πιο σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της μετάδοσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων (Lee et al 2013; Berlin et al 2013). Η σωστή υγιεινή των χεριών αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο και για την πρόληψη του ιού COVID-19, αφού η μετάδοση του γίνεται και μέσω της επαφής, αγγίζοντας μολυσμένα άτομα ή/και μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες.

Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών, 5 Μαΐου 2022, επικεντρώνεται στην αναγνώριση ότι μέσα από την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών συνεισφέρουμε στην αλλαγή αλλά και στην υιοθέτηση κουλτούρας ασφάλειας. Συγκεκριμένα, η υγιεινή των χερών μπορεί να επηρεάσει άμεσα μια υγειονομική μονάδα και να εξασφαλίσει κλίμα ασφάλειας και ποιοτικής φροντίδας υγείας. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει τα άτομα να εφαρμόζουν σωστά την πρακτική της υγιεινής των χεριών, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις δράσεις που ο ΠΟΥ προτείνει (“My five Moments For Hand Hygiene”) με τα κατάλληλα προϊόντα.

Με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προσφορά ασφαλέστερης φροντίδας σε κάθε πολίτη, ο κάθε Επαγγελματίας Υγείας θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην στρατηγική της εφαρμογής της υγιεινής των χεριών, με στόχο τη δημιουργία της απαραίτητης εργασιακής κουλτούρας.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι ασθενείς, οι επισκέπτες τους, αλλά και όλοι οι πολίτες, να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών όσο συχνότερα μπορούν, ιδιαίτερα όταν αγγίζουν αντικείμενα ή επιφάνειες, πριν το φαγητό, μετά την χρήση κοινόχρηστων χώρων, τουαλετών κ.λπ. και να ζητούν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να πλένουν τα χέρια τους πριν τους αγγίζουν.

Η προαγωγή της υγιεινής των χεριών αποτελεί μια πρόκληση που απαιτεί οργανωμένη στρατηγικήώστε να γίνει συνείδηση για κάθε επαγγελματία υγείας και για κάθε άτομο. Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχει προγραμματίσει αριθμό δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές διαλέξεις και διάθεση ενημερωτικού υλικού για να ενισχύσει την καμπάνια προαγωγής της υγιεινής των χεριών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΠΑΜ: Ενοχλημένος από υπονοούμενα και αιχμές για διαφθορά - «Με πλήρη διαφάνεια οι διαδικασίες για εκποίηση πυρομαχικών»

Σύσκεψη υπό την παρουσία του Αρχηγού για τη ληστεία στη Λεμεσό - Παραμένει αποκλεισμένη η σκηνή

Eurovision 2024: Αυτό είναι το επίσημο βίντεο κλιπ του τραγουδιού της Κύπρου

Άγνωστος επιτέθηκε σε ανήλικες που βρίσκονταν σε πάρκο – Συνελήφθη από τις Αρχές

Θανατηφόρο του 2012: «Καταπέλτης» ο Α. Δημητρίου στο πόρισμα της ΝΥ – «Νομικά είναι ορθό…ηθικά όχι, εδώ στην Κύπρο κάνουμε προχειροδουλειές»

Ασκεί έφεση ο Πογκμπά για τον... τετραετή (!) αποκλεισμό: «Σοκαρισμένος που μου αφαιρούνται όλα όσα έχω χτίσει»Υπ. Δικαιοσύνης: «Σε πρόωρο στάδιο οι εξετάσεις για την ένοπλη ληστεία στη Λεμεσό»

Υπ. Δικαιοσύνης: «Σε πρόωρο στάδιο οι εξετάσεις για την ένοπλη ληστεία στη Λεμεσό»

Το περιστατικό στην περιοχή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου έχει μια ιδιαίτερη σοβαρότητα, εξού και ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει μεταβεί στην Λεμεσό προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για να καλύτερη δυνατή έρευνα του περιστατικού, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, απαντώντας σε ερώτηση, μετά το πέρας εκδήλωσης στην Λευκωσία, σχετικά με την ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε το βράδυ της Τετάρτης, σε απομακρυσμένο παραλιακό υποστατικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top