ΔΙΕΘΝΗ

Άντερσον: «Μετά από 200 χρόνια ουδετερότητας, θα υπερασπιζόμαστε καλύτερα τη Σουηδία εντός ΝΑΤΟ»

Άντερσον: «Μετά από 200 χρόνια ουδετερότητας, θα υπερασπιζόμαστε καλύτερα τη Σουηδία εντός ΝΑΤΟ»

Σήμερα ή τις επόμενες μέρες η κατάθεση της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ από τη Σουηδία - «Από τις 24 Φεβρουαρίου, η Ευρώπη και η Σουηδία μπήκαν σε μια νέα, σκοτεινή εποχή» είπε στη σουηδική βουλή η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.


Τους λόγους για τους οποίους η Σουηδία πρέπει να κάνει «μια ιστορική αλλαγή» και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανέλυσε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον, στη διάρκεια της τοποθέτησής της στο κοινοβούλιο.

Μιλώντας στην αρχή της τρίωρης κοινοβουλευτικής συζήτησης, η Άντερσον αναγνώρισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει μια «ιστορική αλλαγή στην προσέγγιση της πολιτικής ασφάλειας της χώρας μας» και ότι η ουδετερότητα ήταν επωφελής για τη Σουηδία μέχρι σήμερα.

«Από τις 24 Φεβρουαρίου, η Ευρώπη και η Σουηδία μπήκαν σε μια νέα, σκοτεινή εποχή. Αυτή δεν είναι μια απόφαση που παίρνεις εύκολα, αλλά παρά το γεγονός ότι η μη προσήλωση σε διάφορες πλατφόρμες έχει εξυπηρετήσει τη Σουηδία καλά επί 200 χρόνια, η κρίση μου είναι ότι δεν πρόκειται να την εξυπηρετήσει το ίδιο καλά στο μέλλον», είπε.

 Πηγη: protothema.gr


«Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στη Σουηδία που αξίζει να υπερασπιστούμε και η χώρα μπορεί να το κάνει καλύτερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Μετά τη συζήτηση, η Άντερσον με τους υπουργούς της θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες παράδοσης της αίτησης ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από τον πρεσβευτή της Σουηδίας στη συμμαχία, είτε σήμερα είτε μέσα στην εβδομάδα.

Στην ομιλία της, η Άντερσον υπογράμμισε ότι το άρθρο 5, η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας που αποτελεί τον πυρήνα της νατοϊκής συμμαχίας, δεν σημαίνει μόνο ότι άλλες χώρες θα προσέρχονται σε βοήθεια της Σουηδίας σε περίπτωση επίθεσης, αλλά σημαίνει επίσης ότι η Σουηδία δεν θα μπορεί να παραμείνει παθητική σε περίπτωση εισβολής στα εδάφη συμμάχων.

Αυτό που δεν θα αλλάξει, υποσχέθηκε η Άντερσον, είναι η ικανότητα της Σουηδίας να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με επίκεντρο την ισότητα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top