Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ασφάλεια γηπέδωv: Εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και παρατυπίες - Πολλαπλασιάζονται συνεχώς

18.05.2022
15:21
Κοινωνία

Σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια των γηπέδων και αθλητικών χώρων στην Κύπρο διαπιστώθηκαν την Τετάρτη κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία εξέτασε εκ νέου την καταλληλόλητα των αθλητικών χώρων σε θέματα ασφάλειας, υγείας και υπηρεσιών φιλοξενίας.

Κατά τη συνεδρία τονίστηκε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην υπάρχουν στάδια κατά τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά, ενώ σημειώθηκε πως ενώ παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις ή ακόμα και παρατυπίες δεν μπορούν να εξευρεθούν μόνιμες λύσεις, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται.

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι μόνο δυο στάδια στην Κύπρο -και συγκεκριμένα το ΓΣΠ και το ΑΕΚ Αρένα- μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια σε αθλητές και θεατές, σημειώνοντας ότι τα πλείστα γήπεδα της Κύπρου είναι εκτός προδιαγραφών.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην υπάρχουν στάδια κατά τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά, ενώ ανέφερε ότι οι αρμόδιοι «κάνουν εκπτώσεις» στα στάδια.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σε πολλά στάδια δεν υπάρχουν θέσεις και πολλές τουαλέτες, κυρίως για άτομα με αναπηρίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό «και άπτεται όλης της κοινωνίας και της ασφάλειας των συμμετεχόντων στις αθλητικές δραστηριότητες, και όλων των φιλάθλων».

«Άποψη του ΔΗΣΥ», είπε, «είναι ότι οι αρμόδιοι, ΚΟΑ, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Σχολικές Εφορίες, πρέπει να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα στάδια, ειδικά των προσφυγικών σωματείων, με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας το συντομότερο δυνατό, με παράλληλο σχεδιασμό για εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, έτσι ώστε να μπορέσουν με τη νέα σεζόν να λειτουργούν, έστω και με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έκανε λόγο για «σοβαρότατο θέμα» με την ασφάλεια των γηπέδων και την έλλειψη αθλητικών χώρων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι στην Επιτροπή αναφέρθηκε πως αγώνες κλασικού αθλητισμού τα τελευταία πέντε χρόνια διεξάγονται μόνο στη Λεμεσό, γιατί όπως εξήγησε, μόνο εκεί υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για τον κλασικό αθλητισμό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη μη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στα γήπεδα, στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προσφυγικά σωματεία.

Ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε ότι όλα αυτά είναι «αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης» από πλευράς Κυβέρνησης, για στήριξη του αθλητισμού, για να προσθέσει ότι στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης δεν περιλήφθηκε ούτε ένα σεντ, για το ζήτημα του αθλητισμού, για μια κοινωνική δραστηριότητα που απασχολεί δεκάδες πολίτες.

Υπέδειξε ότι «δεν χρειάζονται μόνο συσκέψεις στο Προεδρικό, αλλά έργα για στήριξη του αθλητισμού», για να υπογραμμίσει ότι «η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα γήπεδα».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα και ποσότητα αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού, προκειμένου να δοθεί η προοπτική σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι «τα γήπεδα είναι κτισμένα με προδιαγραφές προ 20ετίας», προσθέτοντας πως οι βουλευτές «γίνονται δέκτες καταγγελιών και διαπιστώσεων ότι πολλά από αυτά παρουσιάζουν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας στην στατική επάρκεια, στα στέγαστρα, στους περιμετρικούς χώρους, στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, στους χώρους στάθμευσης, στις τουαλέτες και τόσα άλλα».

Είπε πως η ΔΗΠΑ θεωρεί ως πολύ σοβαρό το θέμα και στοχεύει στον σχεδιασμό ενός στρατηγικού πλάνου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό συντηρείται, σημειώνοντας πως η έλλειψη προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρίες ελλοχεύει κινδύνους.

Επίσης, είπε ότι πρέπει να διενεργηθούν άμεσες δράσεις και ενέργειες για την ασφάλεια στα γήπεδα.