ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο πέντε σημείων από τον Γκουτέρες για τις ΑΠΕ - Ανησυχητικά τα νέα δεδομένα για κλιματική κρίση

Σχέδιο πέντε σημείων από τον Γκουτέρες για τις ΑΠΕ - Ανησυχητικά τα νέα δεδομένα για κλιματική κρίση

Σχέδιο πέντε σημείων που ισοδυναμεί με το παγκόσμιο σχέδιο Μάρσαλ σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσίασε την Τετάρτη ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη να τερματιστεί η χρήση άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η έκκλησή του συνέπεσε με την δημοσιοποίηση νέας μελέτης από τα ΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη που αναφέρει ότι τέσσερις βασικοί δείκτες κλιματικής αλλαγής σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ το 2021. Τα ΗΕ προειδοποίησαν εκ νέου ότι το διεθνές ενεργειακό σύστημα οδηγεί την ανθρωπότητα προς την καταστροφή.

Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η θερμότητα των ωκεανών και η οξίνιση των ωκεανών σημείωσαν νέα ρεκόρ πέρυσι, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) των ΗΕ στην έκθεσή του.

Ο ΓΓ των ΗΕ στη δική του παρέμβαση ανέφερε πως για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητα πρέπει να τερματίσει τη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει τη μετάβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτού «αποτεφρώσουμε το μοναδικό μας σπίτι».

Η ηλιακή και η αιολική είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, αλλά η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να παραχθεί μόνο όταν λάμπει ο ήλιος ή όταν υπάρχει επαρκής άνεμος.

Επί του παρόντος, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύουν μόνο το 8% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσθήκη υδροηλεκτρικών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ωθεί το σύνολο έως και 30 τοις εκατό, με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο όμως να εξακολουθούν να κυριαρχούν στη χρήση.

Τι καταγράφει η έκθεση

Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί.

Τα διαδοχικά φαινόμενα La Nina στην αρχή και το τέλος του 2021 είχαν μια ψυχρή επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες πέρυσι. Ωστόσο το 2021 ήταν ακόμα ένα από τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2021 να είναι περίπου 1,11 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο.

Οι συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου έφτασαν σε νέο παγκόσμιο υψηλό το 2020, όταν η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έφτασε τα 413,2 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) παγκοσμίως, ή το 149 τοις εκατό του προβιομηχανικού επιπέδου.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι συνέχισαν να αυξάνονται το 2021 και στις αρχές του 2022, με τον μηνιαίο μέσο όρο CO2 στη Μόνα Λόα στη Χαβάη να φτάνει τα 416,45 ppm τον Απρίλιο του 2020, τα 419,05 ppm τον Απρίλιο του 2021 και τα 420,23 ppm τον Απρίλιο του 2022, αναφέρει η έκθεση.

Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2021, με άνοδο κατά μέσο όρο 4,5 χιλιοστά ετησίως από το 2013 έως το 2021, αναφέρει η έκθεση.

Η θερμότητα των ωκεανών έφτασε σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι, ξεπερνώντας την τιμή του 2020.

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 23 τοις εκατό των ετήσιων εκπομπών CO2 που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα. Η έκθεση ανέφερε ότι η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής έφτασε σε μια ασυνήθιστα βαθιά και μεγάλη μέγιστη έκταση 24,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΥπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top