ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Η πραγματική και δύσκολη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό μόλις ξεκίνησε

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Η πραγματική και δύσκολη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό μόλις ξεκίνησε

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θεωρεί πως «η πραγματική και δύσκολη διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε», επαναλαμβάνοντας τη θέληση και τη βούληση της Ε/κ πλευράς για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

Σε ομιλία του χθες βράδυ σε συζήτηση που οργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Μελετών στη Λεμεσό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως με την εκλογή Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο «και αντιλαμβάνεσαι μέσα από το διάλογο που γίνεται ότι συζητάς με έναν άνθρωπο με τον οποίον έχεις τον ίδιο τελικό στόχο».

«Ξεκινήσαμε αυτή τη νέα προσπάθεια και είναι πολύ σημαντικό ότι μιλούμε την ίδια γλώσσα και έχουμε το ίδιο όραμα και ευελπιστούμε ότι μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο θα δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία, συνέχισε, γίνονται και κοινωνικές συναντήσεις, «οι οποίες δεν αποτελούν τη λύση του Κυπριακού, ούτε υποκατάστατο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά βοηθούν να βελτιωθεί το κλίμα και είναι σημαντικό να είναι θετικό το κλίμα σε μια ομολογουμένως δύσκολη διαδικασία».

Η πραγματική και δύσκολη διαπραγμάτευση, σημείωσε, μόλις ξεκίνησε και εξέφρασε τη θέληση και τη βούληση της Ε/κ πλευράς για επίλυση του Κυπριακού αλλά και την ελπίδα ότι θα υπάρξει τέτοια εμπλοκή της Τουρκίας  - «ένα απαραίτητο συστατικό στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» - κατά τρόπο που θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα μας επιτρέπουν στο τέλος της ημέρας να αισιοδοξούμε.

«Είμαστε στην αρχή της διαδικασίας, παραμένουμε σοβαροί πάνω από όλα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, συνεπείς στη δέσμευση μας για σκληρή διαπραγμάτευση, για να ξεπεραστούν δυσκολίες που θα προκύψουν στην πορεία και οι οποίες γνωρίζουμε ότι θα προκύψουν», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Υποδεικνύοντας εξάλλου πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού, μόνο αν αντιληφθεί ότι μια ενδεχόμενη λύση είναι προς το συμφέρον της σε σύγκριση με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυβέρνηση θεωρεί πως σήμερα υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα, ώστε μια «ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία», να δει τα οφέλη από μια ενδεχόμενη λύση.

«Κάνουμε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να νιώσει η Τουρκία πως αν δεν λύσει το Κυπριακό θα έχει κόστος και χάνει πολύ σημαντικά οφέλη και νιώθουμε πως σε κάποιες των περιπτώσεων παίρνει κάποια μηνύματα», ανέφερε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ακόμη πως στα θετικά της νέας διαδικασίας συμπεριλαμβάνεται και το ότι συζητούνται μαζί περισσότερα από ένα κεφάλαια, με την παρούσα φάση να απασχολούν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, το περιουσιακό και τα κριτήρια όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, «τα οποία είναι η ουσία του εδαφικού».

Δεύτερο θετικό σημείο, ανέφερε, είναι η  είναι η καταγραφή των θέσεων των δυο πλευρών σε ένα έγγραφο, υποδεικνύοντας πως «είναι σημαντικό γιατί όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση πρέπει οι δυο πλευρές να έχουν μπροστά τους την ίδια ανάγνωση των δεδομένων».

Σε αυτό το έγγραφο, είπε, υπάρχουν καταγραμμένα με μαύρο χρώμα τα σημεία όπου οι δυο πλευρές συμφωνούν και με μπλε και κόκκινο χρώμα τα σημεία όπου οι δυο πλευρές διαφωνούν, με το μπλε να αφορούν τις θέσεις της Ε/κ πλευράς και το κόκκινο τις θέσεις της Τ/κ πλευράς.

Τρίτο σημαντικό σημείο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, είναι η σαφής αναφορά στο ρόλο της ΕΕ στο κοινό ανακοινωθέν και το γεγονός πως «η εμμονή μας στην ανάγκη η λύση να συνάδει με το κεκτημένο, πλέον είναι κατανοητή και από την ίδια την ΕΕ και από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Ο κ.Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο εξαρτάται από τις θέσεις και τη βούληση της κάθε πλευράς.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρώην Δικαστής του Δικαστηρίου της ΕΕ Γεώργιος Αρέστη και Διευθυντής ΚΥΚΕΜ Χρήστος Ιακώβου, οι οποίοι ανέλυσαν τις δικές τους θέσεις γύρω από διάφορες πτυχές του Κυπριακού, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, το οποίο έθεσε τα δικά του ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top