ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξέτασαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα Χατζηπαντέλας και Κυριακίδου

Εξέτασαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα Χατζηπαντέλας και Κυριακίδου

Σε εφ’ όλης της ύλης αλληλοενημέρωση για τα μείζονα θέματα του Ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Υγείας προέβησαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας και Επίτροπος Υγείας ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε σχέση με την ανέγερση του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων στη Λευκωσία, ενώ εξέτασαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα τόσο σε σχέση με τη νόσο COVID-19 όσο και τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ. Εξετάστηκαν επίσης οι επιπτώσεις στον τομέα της Υγείας από τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Επίτροπο πως η Κύπρος μέχρι στιγμής προσέφερε σε 500 πρόσφυγες εξωνοσοκομειακής φροντίδα υγείας και σε 42 πρόσφυγες υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χατζηπαντέλα ευχαρίστησε την κα Κυριακίδου για τη στήριξη της, προσθέτοντας πως μαζί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτώμενων Ατόμων. Ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι θεωρεί πως θα τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των κτηρίων. Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ενημέρωσε την κα Κυριακίδου πως η Κύπρος είναι διατεθειμένη αν χρειαστεί να παρέχει επιπρόσθετη βοήθεια και σε άλλους Ουκρανούς που λόγω του πολέμου δεν μπορούν να έχουν φροντίδα στη χώρα τους.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Κυριακίδου ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αγορά εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων μέσω του ταμείου EU4Health, με τις πρώτες παραδόσεις να πραγματοποιούνται τέλη Ιουνίου. Αναφορικά με την ανέγερση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε πως παρότι οι προσπάθειες

ανέγερσης αναβάλλονταν για τουλάχιστον μια δεκαετία, με τις ενέργειες του κ. Χατζηπαντέλα, της φωνής, όπως είπε, των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και των συγγενών τους, η ανέγερση προχωρά με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την ημερομηνία παράδοσης να καθορίζεται στον Φεβρουάριο του 2024. «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον τόπο μας» πρόσθεσε η κα Κυριακίδου σημειώνοντας, «θέλω πραγματικά να συγχαρώ τον κ Χατζηπαντέλα γιατί από την πρώτη στιγμή όχι μόνο το έτρεξε, αλλά δεν άφησε να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση και αναβολή».

Τέλος, σχετικά με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Επίτροπος Κυριακίδου τόνισε ότι: «Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσα από το πρόγραμμα rescEU είμαστε σε καθημερινή επαφή, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε όλη τη βοήθεια που χρειάζεται, τόσο στην Ουκρανία, αλλά και στα κράτη μέλη, και ιδιαίτερα στα κράτη μέλη που συνορεύουν, μαζί και τη Μολδαβία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top