ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταστροφή το «όχι» στο δημοψήφισμα δηλώνει ο Α. Νεοφύτου, ματωμένο το «ναι»

Καταστροφή το «όχι» στο δημοψήφισμα δηλώνει ο Α. Νεοφύτου, ματωμένο το «ναι»

Για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, το «όχι» στο δημοψήφισμα θα είναι καταστροφή, με τη χώρα να σφραγίζει το δρόμο προς τη δραχμή, ενώ το «ναι» θα είναι ματωμένο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε παράλληλα ότι το «ναι θα είναι πολύ ματωμένο», με διχασμένο το λαό, με δημοσιονομικά προβλήματα και ένα ελληνικό δημόσιο χρέος μη βιώσιμο αλλά και με τράπεζες που έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ρευστότητας που μπορούσαν να πάρουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με ενδεχόμενο την ανάγκη επιπρόσθετης κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επανέλαβε ότι «η οικονομία δεν προσφέρεται για να παίζεις επικοινωνιακά παιχνίδια. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να προσπαθείς με κινήσεις εντυπωσιασμού να κερδίζεις πρόσκαιρους επικοινωνιακούς πόντους».

Ερωτηθείς κατά πόσο τα όσα λέει μπορούν να θεωρηθούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι είπε πως νιώθει ως άνθρωπος και ως Έλληνας.

«Δεν είμαι ο άνθρωπος των υπεκφυγών ούτε και μασώ τα λόγια μου. Είπα κάποιες πικρές αλήθειες, όπως εγώ τις εκτιμώ και μακάρι να είμαι λάθος», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι και το 2008 και το 2009 και το 2010 και το 2011 «ήμουν ο κινδυνολόγος και η Κασσάνδρα». Ανέφερε επίσης ότι η καρδιά του και το συναίσθημά του λένε μακάρι να έχει δίκαιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε αυτά που λέει, ζήτησε ωστόσο να καταγραφεί και “η αυστηρά αντικειμενική οικονομική του άποψη”.

«Σπαράζω παρακολουθώντας την πορεία και την κατάσταση στην Ελλάδα», είπε, αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και τραγική. Ευχήθηκε ο ελληνικός λαός να ξεπεράσει τα προβλήματα και να βρει λύση. Όπως είπε, αυτό είναι που θέλει ως άνθρωπος, Έλληνας και ως ηγέτης του ΔΗΣΥ, «ενός κόμματος που έχει στις τάξεις του εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που αναγιώθηκε με τα ελληνικά νάματα».


Τα αισθήματα προς την Ελλάδα και οι «πολιτικές της μαγκιάς»

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει ψήφισμα για στήριξη της Ελλάδας που ετοίμασε η ΕΔΕΚ στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και εύχεται να ξεπεράσει τα προβλήματα.

«Αλλά να μην συγχύζουμε τη στήριξη προς την Ελλάδα με το να χρησιμοποιούμε τα αισθήματα του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα, που είναι αδιαμφισβήτητα, για να περνούμε πολιτικές της μαγκιάς.  Αυτές που αν ακούγαμε τους μάγκες στην Κύπρο τους τελευταίος πέντε μήνες και ξεσκίζαμε τα μνημόνια και στέλναμε την Τρόικα στον αγύριστο, πού θα ήταν η Κύπρος σήμερα με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι είναι παράξενο και παράδοξο οι «πολιτικά μάγκες» που καλούσαν εδώ και πέντε μήνες να φύγει η Τρόικα από την Κύπρο και το μνημόνιο να κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες την Κυβέρνηση ότι δήθεν δεν συναινεί να μείνει το «καταραμένο μνημόνιο» στην Ελλάδα ακόμα δυο μήνες. Διερωτήθηκε τί έχουν να πουν τώρα που έγινε αίτηση για «τρίτο καταραμένο μνημόνιο» από τις ελληνικές Αρχές με διετή ορίζοντα.

«Τελικά είναι ανάθεμα το μνημόνια ή όχι; Μας έχουν συγχύσει», πρόσθεσε.

Δεν θα υπάρξουν συνέπειες στην Κύπρο αν παραμείνουμε σοβαροί

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυπριακή οικονομία έχει πετύχει τη σταθεροποίηση της και δεν διατρέχει κινδύνους πέραν από οποιεσδήποτε ευρύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές επιπτώσεις από προβλήματα στον χώρο της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ότι η πώληση των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2013 παρά το βίαιο τρόπο που έγινε και ενδεχομένως όχι στην καλύτερη τιμή έχουν δημιουργήσει το ring-fencing και σήμερα δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου εξαιτίας του τί συμβαίνει στην Ελλάδα.

«Να διερωτηθούμε σε ποια κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα αν υπήρχαν στην Ελλάδα η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Εγνατία και η Ελληνική με τα capital controls των 60 ευρώ», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυπριακή οικονομία μπορεί να αντέξει να επηρεαστεί από την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Νεοφύτου είναι «αφήστε να δούμε τί θα γίνει την Κυριακή με την ευχή και την προσευχή να μην ζήσουμε Ελλάδα εθνικά απομονωμένη και οικονομικά σε τραγωδία και τραγικές συνθήκες».

Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξουν επιπτώσεις από την ψυχολογική σύνδεση που υπάρχει στις αγορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου συμφώνησε ότι ένας παράγοντας για την οικονομία είναι και η ψυχολογία.

«Αυτός ο λαός», είπε, «με αυτό το πείσμα και με τις θυσίες του είναι που σταθεροποίησε την κυπριακή οικονομία αλλά και με τις υπεύθυνες θέσεις που πήραμε.»

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες «αν παραμείνουμε σοβαροί». Παραδέχτηκε ότι πολλοί στο έξω κόσμο που δεν παρακολουθούν με λεπτομέρεια αυτά που συμβαίνουν, λόγω των δεσμών με την Ελλάδα, συνδέουν ακόμα και τις οικονομίες της Ελλάδας με την Κύπρο. Υπάρχουν οι εθνικοί δεσμοί, είπε, αλλά υπάρχει αυτή η σύγχυση στη διεθνή οικονομική κοινότητα.  Πρόσθεσε ότι είναι ένας επιπρόσθετος λόγος ώστε «στην Κύπρο να παραμείνουμε σοβαροί και υπεύθυνοι και να μην στέλνουμε με τις πολιτικές μας πράξεις και με τις πολιτικές μας συμπεριφορές το μήνυμα ότι με τον ίδιο τρόπο διαχειριζόμαστε την οικονομία».

Δεν μπορεί να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο η λύση

Ερωτηθείς για τη δήλωση Ακιντζί ότι θα ήθελε η οποιαδήποτε λύση να γίνει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν θα μπει σε οποιεσδήποτε αντεγκλήσεις για το Κυπριακό. Αυτά είπε, θα συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν μπορεί να είναι - και είναι θέση του ΔΗΣΥ - πρωτογενές δίκαιο», ανέφερε.

Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει τα φορολογικά κίνητρα

Παράλληλα ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη την εξαγγελία φορολογικών κινήτρων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα οποία, όπως είπε, ανταποκρίνονται σε αυτό που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία. Είπε ότι στηρίζει απόλυτα την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Δύο χρόνια μετά τα τραγικά συμβάντα στην οικονομία, είπε, αυτή η οικονομία σε σταθερή πορεία μπορεί, αλλά και τολμά η Κυβέρνηση να μειώνει φόρους και να δίνει φορολογικά κίνητρα.

Πρώτον, είπε, η απόφαση για μείωση στο 50% των μεταβιβαστικών τελών λέγεται για πολλές δεκαετίες όμως το έκανε πράξη μόνο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Δεύτερο, ανέφερε τα κίνητρα για  αναζωογόνηση του τομέα των ακινήτων, όπου όποιος αγοράσει ακίνητο από σήμερα μέχρι το τέλος του 2016 θα μπορέσει να το πωλήσει οποτεδήποτε με οποιοδήποτε κέρδος χωρίς αυτό να φορολογείται. Τρίτον, είπε, υπάρχει σημαντικό κίνητρο – φορολογική ελάφρυνση για ξένους επενδυτές με βάση τις εξαγγελίες, αφού αν κάνει επένδυση €200 εκ. θα μπορεί τα περίπου €10 εκ το χρόνο να τα αφαιρεί από το φορολογητέο εισόδημα ως το εύλογο κόστος του δανεισμού. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν και οι πρώτες αξιόλογες ξένες επενδύσεις. Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τους μη κάτοικους, οι οποίοι δεν θα πληρώνουν τα τέλη για την Άμυνα, που σημαίνει ελάφρυνση πέρα του 17% του φορολογητέου εισοδήματος.

Εξέφρασε την άποψη ότι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Αποφασιστικότητα για μεταρρύθμιση δημόσιας υπηρεσίας

Ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη την Κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας.

Χαιρέτισε τη σημερινή σύνθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία όπως είπε, αποτελείται από ανθρώπους με τεράστια πείρα στη δημόσια διοίκηση, στο διοικητικό δίκαιο, αλλά και με πείρα στη διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα.

Εξέφρασε την άποψη ότι στέλνεται ένα θετικό μήνυμα προς την κοινωνία, αναφέροντας ωστόσο ότι ο καθένας θα κριθεί από τις πράξεις του.

Συμπεριφορές βουλευτών

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών το θέμα της συμπεριφοράς βουλευτών, ο κ. Νεοφύτου είπε το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Τόνισε ότι οποιεσδήποτε συμπεριφορές από οποιονδήποτε, εκτός του πνεύματος, του πολιτικού πολιτισμού είναι καταδικαστέες. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, υπάρχουν καταγγελίες στην Αστυνομία και το λόγο έχουν οι Αρχές. Η θέση που εκφράστηκε στο συμβούλιο αρχηγών, ανέφερε, είναι ότι αν παραμείνουν οι καταγγελίες θα πρέπει να εξεταστούν και το οποιαδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top