ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού

Η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού

Τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Harlem Désir, ο οποίος είχε στη Λευκωσία συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κασουλίδη, ο Γάλλος Υφυπουργός
επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και είπε ότι μια λύση του Κυπριακού χρειάζεται παραχωρήσεις όμως η λύση και η επανένωση του νησιού σημαίνει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κ. Desir, ο οποίος έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και μετά συναντήθηκε με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, συνεχάρη τους δύο ηγέτες και τους δύο διαπραγματευτές για την επανέναρξη των συνομιλιών και υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας που θα προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή.

Επίσης, εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Γαλλίας για την αλληλεγγύη της Κύπρου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία αλλά και για τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την άδεια της Λευκωσίας για χρησιμοποίηση της βάσης Ανδρέας Παπανδρέου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η επίσκεψη του Γάλλου αξιωματούχου αποδεικνύει το ενδιαφέρον της χώρας στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Η Γαλλία, είπε, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ είχε πάντοτε μια σταθερή εποικοδομητική στάση όταν δύο φορές το χρόνο το θέμα μας συζητείται στο ΣΑ.

Στο πλαίσιο της ΕΕ, ανέφερε ο Υπουργός, η Κύπρος είναι το κράτος μέλος που βρίσκεται πλησιέστερα στη Γαλλία στα περισσότερα θέματα που συζητούνται.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης συνεχάρη τη Γαλλία για τη συμβολή της στις συμφωνίες του Μινσκ, λέγοντας ότι η εφαρμογή των συμφωνιών αυτών αποτελεί τη μόνη ελπίδα για να τερματιστεί μια διένεξη που ταλαιπώρησε όλους.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο της Ευρώπης, χαιρέτισε την κατανόηση της Γαλλίας στα ανθρωπιστικά θέματα που εξετάζει το Συμβούλιο των Υπουργών για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ που αφορούν την Κύπρο.
 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα τρομοκρατίας.

“Μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε την έντονη καταδίκη μας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος”, είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες συμφωνούν πλήρως στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και υπενθύμισε ότι η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία έχει την άδεια της Κύπρου για χρησιμοποίηση της βάσης Ανδρέας Παπανδρέου για τις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Επίσης, στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα της περιοχής και ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στη Γαλλία για μια επιτυχή διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο στο Παρίσι.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ενέργεια του Γενικού Λογιστηρίου να απομακρύνει 1,5 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν ευθύνεται το ΥΠΕΞ για το θέμα αυτό.

`Να ρωτήσετε εκείνους που ευθύνονται για αυτή την απομάκρυνση που σίγουρα δεν είναι το Υπουργείο Εξωτερικών` είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top