ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για τα θέματα της ΑΗΚ

Πρωτοβουλία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για τα θέματα της ΑΗΚ

Πρωτοβουλία με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης στην ΑΗΚ αποφάσισε να αναλάβει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία εξέτασε σήμερα τα ζητήματα που αφορούν την ΑΗΚ. Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ ανακοίνωσαν ότι ναι μεν θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει, ωστόσο δεν θα προβούν σε κλιμάκωση των μέτρων μέχρι να διαφανεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Επιτροπής Εμπορίου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί οι διαφωνίες μεταξύ των πλευρών και δεν διαφάνηκε ότι υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να αρθούν τα μέτρα που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ.

«Η Επιτροπή Εμπορίου συμφώνησε όπως αναλάβει πρωτοβουλία για επικοινωνία με τους πολιτικούς προϊστάμενους των Υπουργείων αλλά και με τις συντεχνίες, με στόχο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση προς όφελος του τόπου και της οικονομίας» είπε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με το νομοσχέδιο για τις ΔΟΚΕ επειδή αυτό προωθεί τον κατακερματισμό, την αποδυνάμωση και το ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών.

Ο κ. Κώστα είπε ακόμη πως κατά τη σημερινή συνεδρία διαπιστώθηκε ότι η ΡΑΕΚ, όχι μόνο διαφωνεί με το νομοσχέδιο για τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και τη συμπερίληψη της ΑΗΚ στο νομοσχέδιο για τις ΔΟΚΕ, αλλά ούτε καν ρωτήθηκε από τα Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών για τα νομοσχέδια αυτά.

Κάλεσε παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις ΔΟΚΕ και το Υπουργείο Ενέργειας να σταματήσει τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά το ΔΣΜ μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη για την αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο η οποία, όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνει με την εμπλοκή της ΑΗΚ.

Είπε τέλος ότι το ΑΚΕΛ τονίζει για ακόμη μια φορά ότι η ΑΗΚ πρέπει να παραμείνει ως ένας δημόσιος οργανισμός δημοσίου δικαίου με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και όχι να παραδοθεί σε ιδιωτικά μονοπώλια.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Όθωνας Θεοδούλου δήλωσε ότι εντός της ΑΗΚ διεξάγεται αυτή τη στιγμή μια πολύ σοβαρή δουλειά σε ό,τι αφορά το λειτουργικό διαχωρισμό, και πως πάνω σε αυτή τη δουλειά θα βασιστούν οι αποφάσεις και οι ενέργειες που αφορούν τα άλλα σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν τον τομέα ενέργειας.

Σημείωσε ότι θέση του ΔΣ της ΑΗΚ είναι να δοθεί επαρκής χρόνος στην Αρχή να θέσει σε λειτουργία τις αλλαγές που προωθεί εντός του οργανισμού.

«Ο οργανισμός από μόνος του κάνει το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό. Το Υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕΚ έχουν επιφορτιστεί με τους κανόνες αγοράς και τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Άλλα Υπουργεία ασχολούνται με άλλα θέματα γενικά ιδιωτικοποίησης κλπ. Τα θέματα συμπίπτουν. Θα πρέπει να υπάρξει μια μεθοδολογία και ένας συντονισμός έτσι ώστε τα πράγματα να γίνονται στην ώρα τους σωστά και χωρίς λάθη» σημείωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει, εξήγησε ότι ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν εσωτερικά στην ΑΗΚ σε ό,τι αφορά το λειτουργικό διαχωρισμό, υπάρχουν 2-3 επιλογές για το τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς και τους κανόνες της αγοράς και πως όταν οριστικοποιηθεί η δουλειά που γίνεται στην ΑΗΚ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη λήψη αποφάσεων σε άλλα επίπεδα.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος δήλωσε ότι από τα όσα συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία δικαιώνονται οι θέσεις των εργαζομένων της ΑΗΚ, καθότι οι μονομερείς ή αποσπασματικές ενέργειες που έχουν γίνει από το κράτος είτε σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίου ΔΟΚΕ είτε σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση για την κατάθεση άλλων νομοσχεδίων για ρύθμιση της αγοράς, θα είναι καταστροφικές για την ΑΗΚ και θα οδηγήσουν στο να επωμιστεί στο τέλος ο κυπριακός λαός το κόστος ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Πανόρκος ανέφερε ότι η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες φαίνεται τελικά ότι είναι και θέσεις της ΑΗΚ αλλά και ότι τις συμμερίζεται και η ΡΑΕΚ, είναι ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο των ΔΟΚΕ, το Υπουργείο Εμπορίου θα πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε για διαβούλευση σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και πως θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη η οποία θα επιλαμβάνεται του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και η ΑΗΚ και άλλοι οργανισμοί να έχουν λόγο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα των εργαζομένων, ο κ. Πανόρκος είπε ότι εν αναμονή της πρωτοβουλίας που θα αναλάβει η Επιτροπή Εμπορίου, αυτά που έχουν εξαγγελθεί (αποχή από υπερωρίες, μη αποκοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους) θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται ωστόσο δεν θα υπάρξει τις επόμενες μέρες κλιμάκωση των μέτρων

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top